NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Granada (Pentecosta) > Desfilades de colles, cors o corals



 

Una tradició de l'àrea metropolitana de Barcelona són les agrupacions corals, també anomenades cors o "corus", que surten per Pasqua Granada. Hereves de les Colles de Sant Mus i dels Cors de Clavé, es tracta de colles d'homes que dissabte marxen del seu barri per anar a passar el cap de setmana fora, d'excursió a un poble o ciutat de Catalunya. La singularitat d'aquestes colles que surten en comitiva, fent gran gatzara i ataviats amb els vestits identificatius de cada grup, és que en sortir porten unes rèpliques de fusta gegants dels estris que els identifiquen i que quan tornen dilluns en un ambient de joia i alegria, duen els vestits carregats amb objectes i productes típics del poble on han anat (menjar, productes, etc).


il·lustració de la notícia
 Festa dels cors
Barceloneta, Barcelona (el Barcelonès)
El barri de la Barceloneta, al districte de Ciutat Vella de Barcelona, celebra pels volts de Pasqua Granada una de les festes més sorprenents de la ciutat. Es tracta de tres dies de festa grossa basada en les animades desfilades dels cors o agrupacions corals del barri.


il·lustració de la notícia
 Festa dels cors
Barri del Raval, Barcelona (el Barcelonès)
Les corals del barri del Raval de Barcelona estan de festa. Aprofiten el pont de la Pasqua Granada per marxar d’excursió fora de la ciutat i hi tornen el dilluns al vespre, moment en què celebren una cercavila nocturna de cloenda de la festa.


il·lustració de la notícia
 Colles de Sant Muç
Diferents barris de Barcelona
Les colles de sant Mus o de sant Muç, unes agrupacions d'homes que per Pasqua Granada desfilaven fins l'ermita de Rubí que duu el seu nom són, juntament amb els cors d'Anselm Clavé, els precedents més immediats de les actuals agrupacions corals o "corus" que surten en diferents barris de Barcelona en aquestes dates.


il·lustració de la notícia
 Festa dels xatos
Rubí (el Vallès Occidental)
L'aplec a l'ermita de Sant Muç és una de les celebracions festives més populars i antigues de Rubí. Singularitzada per les forquilles i demés estris gegants que hi porten alguns assistents, s'hi fa una gran menjada a l'aire lliure, ball de gegants, castells i la Dansa dels Xatos.


il·lustració de la notícia
 Estris gegants
Barcelona (el Barcelonès)
Una de les singularitats de les desfilades dels grups festius que cada any per Pasqua Granada se celebren en diversos barris de Barcelona són les reproduccions gegants de diferents estris de cuina o eines d'oficis que duen els participants.


Festa de les agrupacions corals al Poble-sec de Barcelona (el Barcelonès) - festa que es celebra el dilluns de Pasqua Granada. Les diferents corals (bandes de música) del barri es fan visites.
Cors muts al Poble-sec de Barcelona (el Barcelonès) - al Poble-sec també hi ha una gran tradició de cors humorístics reconvertits en cors muts. Molts s'han perdut però encara en sobreviuen dos: la centenària societat coral la Palma Moderna i la societat coral els moderns, que continua en actiu i fa com és tradició una desfilada el dilluns pels carrers del barri i visita diversos cors del barri del Raval.
Aplec a Sant Mus de Rubí (el Vallès Occidental) - els membres de la Societat Coral de la Rosa ubicada a la Riereta de Sant Miquel (Gràcia) anaven cada any al setembre fins a l'ermita de Sant Mus. En un article de Pere Duart i Bonafont publicat el 1931 a la revista Mai Enrere del Club Excursionista de Gràcia explica que "tots habillats amb brusa blava plena de floretes, cinturó lluent sobre la brusa, calça curta, calçons, espardenyes de tires negres, i barret de cendra d'ales amples amb ploma llarga i posat a lo Serrallonga, fent el maco formats i uniformats pels carrers dels pobles on passaven, bo i carregats de descomunals eines culinàries i rústecs instruments per fer soroll, com ferrets, ossets amb cascavells i castanyoles amb les quals anaven rascant els ossets al compàs del pas marcial. De Gràcia anaven a Rubí, i de Rubí a Sant Mus, on aquell dia hi havia un capella que celebrava un ofici. Després d'assistir a ofici tornaven cap a Rubí, i aleshores feien el gran tec. Acabat el tec, retornaven a Gràcia, sempre ben uniformats i presumint més eixerits que un manat de teies"...

Enviar articleEnviar enllaç



Festa dels Xatos
Puigventós, Eduard / Ajuntament de Rubí, Àmbit d’Identitat i de Projecció Exterior
Aquesta publicació és un bon exemple del valor que ens aporta la recuperació ...

Ex-vots de Sant Muç
Rufé i Majó, Miquel / Miquel Rufé i Majó
L'ermita de Sant Muç té una estança plena d'ex-vots. Del sostre i de les ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org