|
Recerques La Xarxa al servei de la memòria col·lectiva
|
| Des de fa uns anys, i per tal d'aprofundir en el coneixement de determinats elements de la cultura popular catalana, hem iniciat un conjunt de recerques d'etnologia i folklore. Aquestes recerques pretenen fer aflorar, gràcies a les possibilitats que ofereix la Xarxa, una part de la memòria col·lectiva que ha estat poc estudiada fins ara. Si ens vols ajudar en aquesta tasca, pots enviar-nos la teva informació des d'aquí, i nosaltres l'afegirem per a posar-la a l'abast de tothom.
EN PATUFET
Estem elaborant un treball sobre els orígens antropològics del conte d'En Patufet i ens complauria molt poder-ne tenir tantes versions com sigui possible, per tal de contrastar-les i treure'n la màxima informació. Per això us encoratgem perquè ens escriviu la versió que vosaltres sapigueu. La que us van explicar de petits o la que us puguin explicar ara. Només cal que us descarregueu aquest arxiu i ens el reenvieu omplert. Qualsevol detall, per insignificant o estrafolari que us pugui semblar és important. No dubteu a escriure-ho tot, per més estrany, carrincló o fastigós que us sembli.
EL DRAC
Estem preparant un estudi que analitzi en profunditat un dels personatges mitològics més importants de la nostra terra: el drac. Hi ho volem fer des de diferents els punts de vista: històric, etnogràfic, festiu i mitològic i centrant la recerca en quatre dels dracs més populars: el del Coll de Canes, el de Sant Llorenç del Munt, el de Vilardell i el de Banyoles. Ens agradaria recollir versions de les llegendes, dibuixos i gravats, cites en documents d'arxius històrics locals i la seva presència en el bestiari festiu. Si disposeu de material o ens voleu ajudar en aquesta tasca, no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres a través d'aquest formulari.
EN CRISTÒFOR COLOM I CATALUNYA
Estem preparant un estudi de les llegendes que vinculen En Cristòfor Colom amb Catalunya. No es tracta d'informació històrica o documental, sinó de llegendes, d'allò que, a través del temps, ha anat passant de boca en boca, fins arribar a l'actualitat. Per tant, si en sabeu alguna cosa (que algú diu que va viure en tal casa, que va passar per tal poblet, que va dormir en tal vila, que va sortir de tal port, que tal i tal mariner eren amics o parents seus, que va estar tancat en tal presó), per més extravagant que us pugui semblar, no dubteu a enviar-nos-ho a través d'aquest formulari. Poseu-hi el vostre nom, l'edat, la població i comarca. I, si s'escau, i algú us ho havia explicat, escriviu també el nom del vostre informador, la seva edat i el lloc on viu o vivia.
TRAPELLES
Estem fent un treball que inventariarà la gran diversitat de personatges entremaliats, juganers i trapassers que apareixen en moltes festes populars catalanes com els macips d'Arenys, els dimonions de Manacor, les carasses de Petrer, les botargues dels Ports o el Pollo de Moià. Volem intentar realitzar-ne una classificació, en base a la manera com es vesteixen, els aparells que utilitzen i la manera de comportar-se. També volem recollir els tipus d'entremaliadures que cometen aquests personatges del folklore festiu català, posar-los en relació els uns amb els altres i esbossar-ne un corpus de significats, si és que existeix. Si disposeu de material gràfic o videogràfic i ens voleu ajudar en aquesta tasca, no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres a través d'aquest formulari.
|
|