NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Festes dels Reis d'Orient > Focs aromàtics de Reis



 

A diverses poblacions s'espera als Reis amb l'encesa de torxes -anomenades "falles", "teies", "atxes" o "fatxos"- fetes amb feixos d'herbes aromàtiques, bàsicament espígol i barballó, lligades amb cordills. Rafael d'Amat i de Cortada, baró de Maldá, explica que, ja a la Barcelona del tombant del segle XVIII al XIX, aquesta era una nit "de gran bullida pels carrers, l'anar xicots, i ádhuc gent gran, amb trossos de corda encesa, i trossos d'atxa, a rebre los Reis, per si duen torrons i neules". Amb la llum i el perfum que emeten les torxes cremant -que recorda l'encens i la mirra que la tradició diu que duien els Reis a l'infant nounat- es contribueix a crear una gran ambientació a les Cavalcades.


il·lustració de la notícia
 Nit de Reis
la Riera de Gaià (el Tarragonès)
Cada 5 de gener al vespre, els habitants de la Riera de Gaià surten als carrers armats amb unes torxes d'espígol anomenades "falles" que encenen amb l'objectiu d'atraure els Reis cap al poble. L'olor que desprèn l'espígol i el resplendor i calor del foc faran que els Reis no passin de llarg i que deixin els regals a les cases.


il·lustració de la notícia
 Cavalcada de Reis
Taradell (Osona)
Una de les característiques distintives de la Nit de Reis de Taradell són les atxes de barballó que els taradellencs encenen per tal de guiar als Reis d'Orient fins al seu poble. El foc i el fum d'aquestes grans torxes contribueixen a crear un ambient màgic per a rebre els Reis.


il·lustració de la notícia
 Cavalcada de Reis
Aiguafreda i Sant Martí de Centelles (el Vallès Oriental)
El foc, el fum i l'olor intens de les atxes de barballó que els habitants d'Aiguafreda encenen durant tot el recorregut de la Cavalcada de Reis, són els tres ingredients imprescindibles d'aquesta celebració tradicional que tanca les festes de Nadal al municipi.


Crema d'atxes d'espígol a Vandellós (el Baix Camp) - a Vandellòs el costum de rebre els Reis amb unes atxes d'espígol s'ha revitalitzat els últims anys. Uns dies abans de la vigília de Reis, un grup de joves organitza una excursió a la muntanya perquè els xiquets apleguin una bona quantitat d'espígol que el dia 5 de gener serveix per il·luminar l'entrada de Ses Majestats al municipi i que els nens cremen davant de casa seva.
Altres cremes d'espígol al Priorat i Montsant - a les muntanyes de Prades i el Montsant, al començament del segle XX, a Siurana i a Margalef els nois i les noies que anaven a esperar els reis agafaven grapats d'espígol, els lligaven amb una corda i els encenien. Els feien giravoltar encesos mentre donaven tombs pel poble cridant que arribaven els Reis. Un costum semblant existia a la veïna població d'Albarca, indret on la quitxalla fabricava un ninot amb espígol que era passejat pels carrers, acompanyat pels xiquets que portaven manats d'herba encesa, i finalment cremat en un acte que se suposava que volia significar l'espera deis Reis. Es cantava: "A esperar els Reis, que els Reis han vingut, carregats de pebre i vestits de vellut!; Lo ninot d'espígol s'ha casat a Reus li ha marxat la dona cap ais Pirineus".
Atxes de Reis a Sant Quirze de Besora (Osona) - és tradició del poble, avui desapareguda, que els infants construeixin unes torxes amb barballó, una planta aromàtica emparentada amb l’espígol, que anomenen atxes i que encenen la nit de Reis mentre veuen passar els Reis en cavalcada.
Atxes de Reis a Folgueroles (Osona) - l'1 de gener arriba el Patge Reial i el dia 5 de gener es fa la Cavalcada de Reis pels carrers del poble, l'adoració dels Reis al nen Jesús a l'església, el Missatge de Ses Majestats i resposta a algunes cartes dels nens. La gent va a rebre els Reis amb unes torxes anomenades atxes.
Teies de barballó a Sant Feliu de Pallerols (la Garrotxa) - en aquesta població esperen els Reis amb teies de barballó i fanalets.
Cavalcada de Reis a Tona (Osona) - el 5 de gener, la nit de reis, Tona rep Ses Majestats amb atxes enceses d'espígol perfumat pels carrers més cèntrics del poble. Els Reis un cop feta la cavalcada en què alegren els nens amb llaminadures, adoren el Nen Jesús i a la Plaça Major reben la mainada amb els patges i els donen un petit present.
Crema d'espígol de Reis a Moià (el Moianès) - la mainada espera als Reis cremant els rams d'espígol de l'estiu.
Espígol de Reis a Castellterçol (el Moianès) - a Castellterçol és tradició anar a rebre els Reis amb torxes d'espígol.
Falles de Petrer (el Vinalopó Mitjà) - la nit de Reis els xiquets i xiquetes de Petrer encenen falles per il·luminar el pas de la Cavalcada dels Reis d'Orient. Entre les petites falles hi ha algú "falló" més gran, que fan rodar diverses persones.
Atxes de reis a Villores (els Ports) - és tradició anar a esperar els Reis amb atxes fetes amb herbes seques.
Cavalcada de Reis a Sant Feliu de Codines (el Vallès Oriental) - els nens i els seus pares assisteixen a la Cavalcada de Reis armats amb atxes de barballó per rebre ses Majestats amb la llum i l'escalfor del foc i amb l'olor que desprèn el barballó quan crema. Telèfon: 93.866.27.68
Falles de Reis a la Secuita (el Tarragonès) - segons un article a la revista Destino (anterior a 1935) per la Diada dels Reis d'Orient els nens i les nenes de la Secuita anaven al bosc a buscar espígol i en feien uns feixos que anomenaven falles. Després de sopar es reunien tots a la plaça, encenien les falles i corrien amb elles a les afores a esperar als Reis mentre cantaven: «Foc a la falla Maria medalla, foc al falló Maria medalló! que els Reis em portin un cavall de cartró!».

Enviar articleEnviar enllaç



llegir
La crema de l'Espígol en la nit de Reis. Un ritus d'origen mil·lenari.
Rius i Mercadé, Jordi / La Riera. Ajuntament de la Riera de Gaià
Article que parla de l'origen del costum que té la canalla de la Riera ...

llegir
D’espígol les flames, una nit penells
Diversos autors, / Festes.org
"El que intentarem tot seguit, serà explicar el que i el com de les falles ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org