NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Dimonis de Sant Antoni



 

En el marc de les festes de Sant Antoni apareixen una tipologia d'éssers demoníacs força divers pel que fa a les seves denominacions, vestimenta i atribucions dins la seqüència ritual. Genèricament anomenats dimonis, també es coneixen com a "botargues", "diablets", "dimonions", "dimoniatxos", "diablera", "dimoni gros"... entre d'altres. Aquests personatges representen les temptacions que mortifiquen a sant Pau i sant Antoni i, en alguns casos amb l'ajuda d'altres personatges, recorren els carrers de la població, de casa en casa, ballant, encenent el foc o jugant i encomanant l'esperit festiu entre els assistents.


il·lustració de la notícia
 Dimonis, diablets, botargues
Diferents poblacions
Les festes dedicades a Sant Antoni Abat, tal i com es celebren a la comarca dels Ports de Morella (País Valencià), al Matarranya (Franja de Ponent) i a l’Illa de Mallorca, es caracteritzen per l’aparició de diferents tipus de dimonis, que aquell dia es passegen pels carrers ballant i cometent tot tipus d'entremaliadures.


il·lustració de la notícia
 Botargues
El Forcall (els Ports)
Criden, salten, pugen als balcons, s’aferren a les noies, increpen als espectadors, beuen, dansen i, finalment, li peguen foc a la barraca, una monumental foguera verda de dos pisos que ells mateixos han construït. Són les botargues, els esperits fecundadors de la Natura, l’ànima de les Santantonades.


il·lustració de la notícia
 Dimoni Gros i dimonions
Manacor (Llevant)
Són tres, el dimoni Gros i dos dimonions, i recorren tots els carrers de Manacor en dos dies, pels volts de Sant Antoni, ballant al voltant del sant i rodejats per desenes de persones i un grup musical que els encoratja cantant les cançons populars de la diada.


il·lustració de la notícia
 Dimonis de sant Antoni
Capdepera (Llevant)
Els dimonis són els protagonistes destacats de les Festes de Sant Antoni de Capdepera. Elevats a la categoria de símbol, divertits i entremaliats, són els encarregats de dur a terme la Rompuda de la Creu, un dels actes que singularitza la festa santantoniana en aquesta població.


Dimonis de Sant Antoni a Artà (Llevant) - la festa es celebra segons un vell protocol. El dia 16 de gener, a les vuit del matí, s'inicia el berenar, a base de xocolata i ensaïmades, a ca l'obrer. Després amb els músics, que ja han ensaborit el moscatell i el mesclat, inicien un cercavila per tot el poble acompanyats de l'emblemàtica i celebrada parella de dimonis, símbols de la maldat i la temptació humana... Telèfon: 971.82.95.95
Diableres de La Mata (els Ports) - són les botargues de La Mata. Van pel poble amb la cara tapada, un trajo amb dibuixos d’animals i una escombra a la mà emprenyant festiva i amistosament a tothom, fent tot tipus de bromes.
Dimonis de Sa Pobla (el Raiguer) - la colla de dimonis de Sa Pobla la componen Sant Antoni, onze dimonis caparrots (vermells i negres) i en "conguito", un dimoni amb vestit negre d'esquelet. El dia 16 al vespre els dimonis fan un ball amb el sant a la plaça major.
Festes de Sant Antoni a Alaró (el Raiguer) - el divendres abans del dia 17 a la tarda, passejada de Sant Antoni amb corns i picarols, acompanyat per tots els al·lots i al·lotes de la vila. La vigília, cercavila infantil amb el ball de dimonis infantil i na marranxeta pels carrers d’Alaro. Acte seguit encesa dels foguerons pel ball de dimonis. Ja durant la nit, correfoc amb el ball de dimonis i na marrantxa. El dia 17 s’afectuen les beneïdes a l’esglèsia de Sant Bartomeu. Organitza: Obreria de Sant Antoni, Parròquia de Sant Bartomeu i ajuntament d’Alaro. Telèfon: 971.510.000
Diablets de La Freixneda (el Matarranya) - la vigília, foguera, i convit de pa, xoriços, olives i vi a tots els assistents. Són molt populats els "diablets" que surten a perseguir els nens i les nenes pels carrers de la localitat. La Comissió de Sant Antoni subhasta una sèrie de braços de gitano que ha encarregat en benefici del Sant. Telèfon: 978.85.40.00
Dimonis de Sant Antoni a Ses Salines (Migjorn) - A mitjans de gener, Sant Antoni fa la seva arribada al poble. Dia 16 de gener, a primera hora del vespre, la Colla de Dimonis Maria Enganxa i l’agrupació de dimonis i dimonions encenen foguerons per tot el poble. El més tradicional és sopar torrant carn, embotits i pa al caliu del fogueró. Al dia següent, el dia 17 de gener, tenen lloc les Beneïdes, una desfilada de persones, animals i carrosses que el capellà beneeix al seu pas. Els dimonis que participen a la festa de sant Antoni de Ses Salines són 5: el dimoni vell de Ses Salines, el Dimoni del Pou des Juà, el Dimoni Cucarell, en Banyeta Verda i el Dimoni Tugores. Una feréstega colla de dimonis que va néixer l'any 2007.
Dimonis de Pena-roja (el Matarranya) - n'hi ha 20, van vestits de roba de sac de dos talles diferents i apareixen tots els anys per a la festa del foc per tal de cremar la barraca.
Dimonis del Centre Cultural de Campos (Migjorn) - nascuda l'any 2002, aquesta colla va ser creada per potenciar les beneïdes de Sant Antoni. Són dimonis de cercavila, tot i que també fan correfocs, vestits amb granotes pintats de color vermell i groc. Els acompanyen tres capgrossos amb cara de diables, un d'ells és el dimoni més gran de Mallorca.
Dimonis de Son Macià (Llevant) - surten només per Sant Antoni, fent el seu ball típic envoltant el sant. La colla de dimonis de Son Macià és coneguda per ser molt peculiar, amb dimonis molt diferents entre si i entre els dimonis d'altres pobles. Es compon del Dimoni Gros o de pell vermella, el dimoni verd, Sant Antoni, Macianarro i dimoni petit o dimonió. La colla va passant pels diferents bars del poble fent el ball i mentre la gent els acompanya fent música i cantant gloses.
Dimonis d'Herbers (els Ports) - surten en el marc de la Santantonada, acompanyats de cremallers i temptaora. Duent vestit blanc i dibuixos de color vermell.

Enviar articleEnviar enllaç



comprar
Sant Antoni Abat, festa popular d'Artà
Gili Ferrer, Antoni / Documenta Balear
L'antiquíssima festa de Sant Antoni de Viana, posteriorment anomenada de ...

Els Dimonis en Mallorca
Galmés Riera, Antoni / Lluís Ripoll, editor
El 1985, després de la Dimoniada que tengué lloc a Manacor l’any anterior, ...

Mallorca, els dimonis de l'illa
Janer Manila, Gabriel / Edicions Millenari
Llibret que tracta sobre diferents aspectes del conjunt d'éssers demoníacs ...

Dimoniari de Mallorca
Riera Truyols, Tomeu / Tomeu Riera Truyols
Dimonis, dimonions, dimonietxos, dimoniarros, dimoniots, dimoniets, amb ...

Dimonis del Cançoner popular de Mallorca
Sbert i Garau, Miquel / Lleonard Muntaner, Editor
El fenomen dels dimonis com a element associat a moltes festes de Mallorca ...

comprar
La festa, el dimoni i el foc. Vè Simposi de Focs de la Mediterrània
Diversos autors, / Editorial Afers
Aquest llibre recull els textos de les ponències i comunicacions presentades ...

llegir
Botarga: de disfressa a personatge
Massip Bonet, J. Francesc / festes.org
Com a personatges del folklore festiu, les botargues apareixen en múltiples ...

llegir
Sant Antoni i els dimonis (I i II)
Terrassa, Josep / Revista Cap Vermell
Dos articles sobre la presència del dimoni a la Festa de Sant Antoni de ...

llegir
Tradició i modernitat a la festa de Sant Antoni Abat
Terrassa, Josep / Revista Cap Vermell
La festa de sant Antoni està farcida d'elements tradicionals:cançons, els ...

llegir
El ball dels dimonis. D'entremès a gresca.
Diversos autors,
Resulta impossible afirmar des de quan els manacorins començaren a celebrar ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org