Dimarts, 16 de juliol de 2024 | Carme    cerca       subscriu-te
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Festes majors a la costa

Festa major de Sant Joan “Petit”
Pineda de Mar (el Maresme)
Cada any pels volts del 24 de juny, Pineda celebra una festa dedicada al seu co-patró, Sant Joan Baptista. La festa combina els actes propis de la revetlla de Sant Joan amb una processó marinera que remet a la llegenda que explica la misteriosa arribada del cap del sant degollat a la platja d'aquest poble mariner.

Festa Major a l'Ampolla (el Baix Ebre) - celebració que no es basa amb el foc sino amb activitats amb els animals. Amb repartiment del 'panoli', una pasta dolça i seca, per part de la Reina de les Festes i les Pubilles; la 'soltada de patos', les vaquilles i les diferents activitats amb bous: capllaçat, envolat, etc. Amb ball i focs de revetlla. Telèfon: 977.46.00.18
Festa Major de Sant Joan de Vilassar de Mar (el Maresme) - es fa una representació de l'arribada per mar del capità de marina vilassarenc Pere Mas i Roig, Pigat, i la Lucía, una noia de qui es va enamorar, que desembarquen a bord del Sant Ramon, un gran llaüt quillat construït l'any 1904. Des del 1998, hi ha uns gegants que els representen. Pregó i penjada de l'ase Innocenci al campanar, que es baixa de nou el darrer dia. Des del 2015 els joves organitzen La Rierada, un conjunt d'activitats pel poble, que és dividit en tres sectors (pagesos, mestres d'aixa i pescadors). Cap de setmana proper al 23 de juny. Telèfon: 93.754.24.00
Festes de Sant Joan a Altea (la Marina Baixa) - festa major d'aquesta localitat que decora els carrers del casc antic per Sant Joan i programa diversos actes culturals. Els Clavaris són els encarregats d'organitzar-les. Destaca la "plantà de l'arbret", una demostració de força, venerant a la natura, a través d'un imponent arbre, una vegada ha conclòs la primavera. L'exemplar és talat en les serres de l'interior d'Alacant. Els joves acompanyats dels festers amb experiència porten l'arbre i el traslladen a coll per diferents carrers, reclamant durant tot el recorregut "aigua i vi", petició que els és concedida per tots els veïns per on passen, fins que el planten a la Plaça de l'Església. Aquest serà un dels actes que, juntament amb la "cremà" de la foguera, són els més característics de la festa i donen el major toc a aquesta festa, sempre acompanyada de la seva paella gegant i la coca. Telèfon: 96.584.13.00
Fira i Festes de Sant Joan i Sant Pere a Vinaròs (el Baix Maestrat) - es celebren entre els dies 23 i 30 de juny i són les festes majors de la ciutat. Destaca la proclamació de la Reina i Dames de les festes, la traca diària, la fira d'atraccions, l'exposició de maquinària agrícola i industrial, els bous i el gran castell de focs d'artifici aeroaquàtics de final de festes. L'any 1686, el rei Carles II va concedir "a la Molt Noble i Lleial Ciutat de Vinaròs" el privilegi per a celebrar aquestes festes locals.
Festa Major a la Marina del Port de Barcelona (el Barcelonès) - la Marina de Port és un barri organitzat entorn de l’actual passeig de la Zona Franca, tocant al port de Barcelona. Antigament era zona de conreu, i a partir de la segona meitat del segle XIX s’hi van instal·lar les primeres indústries. La festa major del barri, anomenada popularment “les Bacanals”, es fa pels volts de la festivitat de Sant Joan i dura tres o quatre dies. La gran majoria d’actes es fan al voltant de la plaça de la Marina, un dels centres del barri. La cultura popular és present en les activitats organitzades per la colla dels Diables de Port, que també s’encarreguen dels gegants de la Marina. Actes destacats són el Correfoc que organitza la colla del barri, els Diables de Port, i sempre els acompanya alguna altra colla convidada; la Cercavila gegantera, presidida per en Magí i la Quimeta, els gegants de la Marina; l'arribada de la Flama del Canigó. La nit de Sant Joan, els Diables de Port s’encarreguen de portar fins al barri el foc de la Flama del Canigó amb la que s'encén la tradicional foguera a la plaça de la Marina, on després s’hi fa una revetlla amb ball, coca i cava per a tothom; i les havaneres i correfoc infantil, el dia de Sant Joan al vespre.

Dansar a Pineda
Massa i Pujol, Pompili / Editorial Alta Fulla