NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 3 de desembre de 2024 | Francesc Xavier | Dia Internacional dels Descapacitats    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de tot l'any > Altres manifestacions festives > Actes per solemnitzar l'inici de les festes


Tota festa necessita d’un ritus que assenyali el seu inici. Hi ha moltes maneres de solemnitzar el començament d’una celebració festiva popular. Un dels recursos més habituals és fer un gran estrèpit, mitjançant un repic especial de campanes, l’enlairament d’un coet d’artifici que esclata al cel, l’encesa d’una traca (penjada o al terra) o bé mitjançant l’encesa d’altres muntatges pirotècnics, com una tronada o una mascletada. Un altre dels recursos més habituals per marcar l’inici d’una festa és demanar a alguna personalitat rellevant del poble que faci un breu parlament d’obertura, anomenat pregó. Però més enllà d’aquestes maneres, ben conegudes, de marcar que comença la festa, n’hi ha moltes altres...


il·lustració de la notícia
 La tronada
Les Borges del Camp (el Baix Camp)
Aviada per les dues persones més grans del poble, la tronada borgenca és un esclat impactant de trons disposats al llarg d’un rec de pólvora que dóna la volta a la plaça de l'església. La tronada anuncia que comencen els dies més alegres de l'any: els de la festa major.


il·lustració de la notícia
 El Trencament del Càntir
La Bisbal d'Empordà (el Baix Empordà)
Un dels actes més singulars de la Festa Major de la Bisbal d'Empordà és el Trencament del Càntir, una pràctica que consisteix en la rompuda ritual d'un gran càntir al balcó de l'ajuntament i que serveix per donar el tret de sortida als quatre dies de més gresca de tot l’any a la capital baixempordanesa.


il·lustració de la notícia
 La Tupinada
Falset (el Priorat)
Durant tres o quatre dies Falset viu la seva festa major d’estiu amb actes tradicionals com la Cercavila de l’Espígol, el Ball de Coques o la Cercavila de les Danses. L’esclat sonor de la festa el posa la Tupinada, una tronada semiartesanal basada en un engraellat de reguerons de pólvora que es fa esclatar la nit de la vigília per anunciar que és festa major.


il·lustració de la notícia
 El Volcanet
Olot (la Garrotxa)
L’Esclat del Volcanet d’Olot és un enginyós sistema per solemnitzar que les Festes del Tura han començat. Es tracta d’un muntatge pirotècnic disparat des d’una carcassa amb forma de volcà que simbolitza que ja s’ha iniciat l'erupció anual que, cada any durant els primers dies de setembre, escampa la festa per tots els racons de la ciutat.


Toc de Festa de les campanes de Reus (el Baix Camp) - el so del «Toc de Festa», amb la campana de Sant Bernat –coneguda popularment com «la dels gegants»– acompanyada per la Petra Clàudia amb els seus repics, ens anuncia la sortida dels gegants i la Mulassa per les festivitats de Corpus i les festes majors.
Toc de campanes de la Festa Major de Paüls (el Baix Ebre) - toc de campanes d'inici de les Festes Majors de Sant Roc de Paüls.
El Petardàs a Prats de Lluçanès (el Lluçanès) - en el marc de les festes de Sant Joan i els Elois, de la disparada d'un coet volador d'inici de festes en diuen "petardàs". Una alternativa al nom "txupinassu".
La Gran Xeringa de la Festa Major de Badalona (el Barcelonès) - acte pirotècnic que serveix per donar inici a la Festa Major d'Agost de Badalona. És una combinació d'una traca penjada i una tronada terrestre amb regueró de pólvora i masclets. Es dispara el dia 14 d'agost.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org