Dimarts, 14 de maig de 2024 | Gemma    cerca       subscriu-te
Calendari: Festes d'Estiu > Festes d'oficis > Festes de navegants, pescadors i faroners

Festa de la Sal
l'Escala (l'Alt Empordà)
L'Escala dedica tres dies a recordar una de les activitats que més han contribuït a forjar la identitat d'aquesta població costanera: la salaó de peix i, molt especialment, l'elaboració d'anxoves. Una rememoració històrica escenificada per la mateixa gent del poble que vol ser, alhora, un homenatge als seus orígens pescadors.

Aplec dels Escalencs a Platja d’Aro (el Baix Empordà) - l’Aplec reconstrueix les primeres dècades del segle XX quan moltes generacions de famílies de l’Escala s’establien durant tot l’estiu a la Cala Rovira amb tendes i hi feien vida tot exercint el seu ofici de pescadors en unes aigües amb peix abundant. Un cop pescat, es descarregava a terra, i posat en cistells es duia fins a Sant Feliu de Guíxols on era venut a mercat. Precisament per recordar-ho, un centenar de persones vingudes de l’Escala fan estada durant dos dies a la Cala Rovira – entre elles alguns dels pescadors que hi havia anat a primers de segle -, instal·lats en tendes que reconstrueixen les d’aquells anys. El programa d’actes, doncs, proposa diverses activitats relacionades amb aquest món, i entre d’altres inclou cantades d’havaneres i de cançons de taverna, representació d’oficis mariners tradicionals (arranjadores de xarxa, puntaires, boters...), i fins i tot un dinar popular a base de suquet, que aplega any rere any a centenars de persones sobre la sorra de la platja. Una de les activitats que més expectació generen és la calada i llevada de l’armallada per aconseguir peix (el mètode utilitzat antigament pels pescadors de l’Escala instal·lats a la Cala Rovira). Es celebra el segon cap de setmana de setembre des de l'any 1998.
Trobada de faroners - trobada anual de faroners, familiars de faroners i admiradors d'aquests senyals marítims, que cada any se celebra en un far d'una població diferent. La trobada té caràcter festiu i inclou diverses activitats relacionades amb aquest antic ofici que durant segles va ser fonamental per a la navegació marítima. S'hi realitzen xerrades sobre diversos aspectes de l'ofici, concerts de música, àpats gastronòmics, passis de documentals, jornada de portes obertes al far i visita guiada tant al far com a l'indret natural on solen estar aquestes singulars construccions. És promoguda pel Centre d'Estudis Tossencs des del 2012.

Anar a fer tenda. Les acampades de pescadors escalencs a la Costa Brava
Boix i Llonch, Lurdes / CCG Edicions