NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Altres balls de Carnaval



 



Ball de l'Home
Calonge (el Baix Empordà)
El Ball de l’Home és un popular i esperat ball de disfresses en què els homes de la població poden festejar les dones sense ésser reconeguts. Es tracta d’un costum, present també en d’altres poblacions costaneres, propi d’un dels carnestoltes més tardans del país i que té també el seu homònim femení, el Ball de la Dona.


Ball de Mantons a Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - el dissabte abans de Carnaval es celebra el Ball de Mantons, un ball de gala organitzat per cadascuna de les societats pertanyents a la Federació d'Associacions pel Carnaval. Telèfon: 93.893.01.01
Ball de la Disfressada a Premià de Mar (el Maresme) - el Ball de la Disfressada havia estat un ball de Carnaval ballat a Premià de Mar, semblant als balls de gitanes habituals al Vallès i Maresme i, de fet, és una variant del Ball de l'espolsada de Premià de Dalt. A Premià de Mar, però, els balladors i balladores hi participaven disfressats, com el seu nom indica. El ball, que s'estructura en tres parts, compta amb dues colles diferenciades de balladors: els Disfressats, que són els propis de Premià de Mar i representen personatges del poble; i els Gitanos, vestits com un ball de mantons, semblant a la majoria de balls de gitanes. Primer ballen cada colla per separat i per concloure el ball les dues colles realitzen una ballada conjunta.
Ball dels Romeus i la Pitota a Prats de Lluçanès (el Lluçanès) - es balla diumenge de Carnaval. El Ball de la Pitota es recuperà l'any 1986, després de mes de 65 anys de no fer-se. També apareixia la figura de la "figuereta", un personatge que voltava pel poble amb una mena de canya de pescar i una figa com a ham, per divertir els infants.
Ball de Mantons a Les Roquetes (el Garraf) - dissabte abans de Dijous Gras, Ball de Mantons Infantil i a la nit Selecte Ball de Mantons.
Ball de Disfresses a Sant Feliu de Codines (el Vallès Oriental) - Ball de Carnaval amb música d'orquestra i disfresses. Organitza l'Ajuntament de Sant Feliu de Codines amb la col.laboració del Grup del Correfoc del Follet i la Fantasma.
Ball dels Mamarratxos a Vilassar de Mar (el Maresme) - ball on la clau està en amagar la identitat i que ningú sàpiga qui és qui. Aquest festeig, tradicional de finals dels anys quaranta, i que es va mantenir fins els anys seixanta, tenia com a principal objectiu que els participants no fossin reconeguts, deixant en segon pla l'originalitat o elegància de la pròpia disfressa. Es recupera el Dimarts de Carnaval de l'any 2009. És la nit de la transgressió, vigília del dimecres de cendra, i el preludi de la quaresma. Les disfresses d'aquesta nit deixen pas a la improvisació amb vestits estrambòtics fets amb roba vella: llençols, faldilles, vestits de casament o qualsevol peça poc o molt ben combinada. També es fan servir màscares, mocadors i mantellines amb les quals els participants es tapen la cara per tal d'amagar la identitat i poder passar desapercebuts.
Ball de les dones - antigament, gaudí d'una popularitat realment immensa arreu de Catalunya el ball carnavalesc de les dones, ball en què les dones, totes disfressades, triaven els senyors i senyorets, sense disfressar, que els feien més peça. A causa dels escàndols que originava el ball carnavalesc de les dones, arribà a ser prohibit en diferents ocasions per les autoritats, malgrat que aquestes eren força de la màniga ampla
La Tornaboda de Gavà (el Baix Llobregat) - una tradició que sembla tenir l'origen en la superació de discòrdies entre Viladecans i Gavà. Després de moltes generacions de discòrdies, un dels marquesos de Viladecans i un baró d'Eramprunyà van decidir que fora millor viure en pau. Van convenir que, un dia determinant, investit amb tots els honors, seguit de tots els familiars, servents, soldats i vassalls, en comitiva faria cap al límit dels seus dominis on afrontaven amb els de l'altre. Aquell dels dos que arribés primer convidaria el seu nou amic a visitar-lo al seu castell. L'amistat i la fraternitat van regnar tant en aquell dia, després de tants anys de lluites, que la gent dels dos pobles cada any feia una parodia d'aquest encontre. I així es va originar la Tornaboda. La Comitiva de la Tornaboda està formada pel rei Carnestoltes, l'Esparriot (és un personatge que vetlla per l'ordre en tots els actes. Vesteix una llarga túnica blanca plena de picarols i esquelles que fan sonar tot caminant, i una escombra com a única arma), el vell i la vella (dos homes grans de bon humor responsable de mantenir el nivell de la gresca. Vesteixen de pagesos rics amb algun detall ridícul ), els balladors de la Tornaboda , els músics i la resta de la gent disfressada.
Ball del Camell a Molins de Rei (el Baix Llobregat) - ball recuperat l'any 1982 en base a un ball documentat al segle XIX. Disposa de música pròpia. Està basat en l'evolució de diferents personatges en tres parts: l'aristocràcia (primer ball de màscares esgarriat per l'evolució dels esparriots), la gent del poble (segon ball de corrandes, alegre i participatiu) i el Camell, una bèstia festiva que executa la tercera part del ball llançant foc i espantant a tothom. Hi participa un esparriot característic.
Ball de bastons del saurí a Reus (el Baix Camp) - aquesta facècia fou recuperada per l'Esbart Dansaire La Molla Fluixa als anys vuitanta, per Carnaval. El ballaven dos personatges, un dimoni i un altre que anava armat amb una vara d'avellaner, simulant l'eina dels saurins per trobar aigua. Mentre els bastoners ballaven, el saurí es dedicava a cercar les zones humides de les espectadores fins que arribava el dimoni, dissolia el joc i repartia cops de bufeta.
Ball del Gall i Carnaval a Palafolls (el Maresme) - la cavalcada de Carnestoltes es basa en la participació d´entitats o grups de persones, tant del municipi com de les rodalies, que participen a la festa essent ells els encarregats de la seves carrosses i disfresses. És tradició d'aquest dia celebrar el Ball del Gall, un ball de tipus carnestoltenc que protagonitza un home disfressat de gall i que balla al voltant d'una rotllana.
Ball de la Pinya a Guardamar del Segura (el Baix Segura) - ball de Carnestoltes que es fa al Casino de Guardamar.
La Dansada a Xixona (l'Alacantí) - documentada almenys des del segle XIX, era un multitudinari ball de plaça ballat col·lectivament per moltes parelles. Ara es fa el Dia de la Dansà: les parelles ballen amb els vestits típics valencians al ritme de la dolçaina i el tabalet.
Ball de Cançons a Arenys de Mar (el Maresme) - ball rodó, de carrer i propi del Carnaval en aquesta població, que es ballava alternant-se amb alegres cançons. Les cançons, de les que en queden abundants testimonis escrits dels segles XVIII i XIX, eren sàtires plenes d'injúries i calúmnies. A mitjans segle XVI, les autoritats polítiques les prohibeixen amb penes de presó. Els balls de cançons s'iniciaven després de la Fira de Sant Pau de Sant Pol de Mar, el 25 de gener. I des del dijous de compares, cada dijous es feia ball de cançons, amb diverses colles que, en trobar-se, feien tirabou i ballaven i cantaven juntes pels carrers. Els tres dies de Carnestoltes totes les colles de Ball de Cançons es trobaven per tal de fer-lo plegats.

Enviar articleEnviar enllaç



comprar
Les danses de Carnaval a Reus
Palomar i Abadia, Salvador / Carrutxa
El ball i la dansa són part indispensable de la festa i, pel que fa al ...

La Tornaboda de Gavà i Viladecans
Massa i Pujol, Pompili / Ajuntament de Gavà - Ajuntament de Viladecans
El llibre recull la tradició del ball de la 'Tornaboda', que es realitza ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org