NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 4 de desembre de 2024 | Bàrbara    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > La Rabassa o Mona de Nadal



 

La Rabassa és una espècie de mona que els padrins regalen als fillols el dia de Nadal. Es tracta d'una peça de rebosteria feta sobre la base de pasta de farina tipus brioix i massapà que pot tenir forma circular amb un forat al mig o bé forma de serp, trena, anguila, lira... És propi de les dues comarques empordaneses, l'Alt i el Baix Empordà. No es coneix gaire la història d'aquest tortell ritual, però sembla que podria tenir, com el “redort” del Pirineu, el seu origen en antigues ofrenes. Per la seva història i composició, la Rabassa està emparentada amb el Tortell de Reis, del que n'és un precedent. El seu nom "Rabassa", que vol dir "soca", suggereix que podria estar vinculat amb el ritu de fer cagar el tió.


il·lustració de la notícia
 La Rabassa
Diverses poblacions
En moltes poblacions empordaneses es manté viva la tradició de la mona de Nadal, un tortell dolç de formes ben diverses que els padrins regalen als seus fillols el dia de Nadal. Conegut popularment per “Rabassa” o "Tortell de Nadal", aquest tortell està relacionat amb el ritu del tió.


Tortella de Nadal a Tortosa (el Baix Ebre) - és tradició molt antiga que en aquesta ciutat i els padrins regalin la "tortella de Nadal" als seus fillols o filloles.
Pa foradat de Nadal a Reus (el Baix Camp) - pa rodó i foradat fet de matafaluga que es menja el 25 de desembre en diverses poblacions catalanes, com Reus i Valls. Està fet de massa pastissera, pujada amb farina fina i després del ferment del llevat, s'adoba amb matafaluga. Es menja per postres, per acompanyar els torrons, especialment bo amb el de Xixona. S'enceta la vigília de Nadal, en sortir de la missa del Gall, i es menja amb torrons i vi ranci.
La Rabassa a Boadella i les Escaules (l'Alt Empordà) - el dia de Nadal encara es manté viu l´antic costum que obliga els padrins a regalar la "rabassa" de Nadal als seu fillols. La rabassa és una coca rodona, molt dolça, que actualment ha agafat la forma de tortell. L´any 1982 va aparèixer un grup de cantants d´havaneres sota el nom de "els Nens de Boadella". Estava format per un conjunt de veïns de Figueres entre els quals hi havia el Sr.Joan Minobis que té una casa en el poble. Dit Joan Minobis havia recollit les havaneres i cançons que havia creat i que cantava un avi del poble, Joan Cantenys Serra.
La Rabassa a Palamós (el Baix Empordà) - és la Mona que el padrí regala al fillol per Nadal. Té forma estirada, com una serp allargada. També dita "culebra".
La Rabassa a Palafrugell (el Baix Empordà) - la mona de Nadal, amb forma de serp. A Palafrugell el fillol canta "Benvolguda padrina/ Nadal ha arribat,/doneu-me la rabassa/ i que Déu us dongui felicitat."
Redort de Nadal a Isil (el Pallars Sobirà) - Violant i Simorra explica que les mestresses de les cases de Isil i Son "anaven a l'ofici de mitjanit (Missa del Gall) amb un redort amb un forat al mig penjat del braç, el redort de Nadal, per fer-lo beneïr".

Enviar articleEnviar enllaç



Panes rituales, infantiles y juveniles en el Nordeste y Levante español
Violant i Simorra, Ramon / C. Bermejo-Impresor
Estudi sobre els pans rituals catalans publicat com a separata a la "Revista ...

Antics costums, tradicions i llegendes de l'Alt Empordà
Gironella i Garañana, Joaquim / Diputació de Girona
Com foren en realitat els empordanesos, com vivien, quins eren els seus ...

llegir
La "rabaça" de Navidad en el Ampurdán y los lares públicos de Ampurias
Vayreda i Olivas, Pere / Revista Ampurdán, 31 I
Article en què es proposa una teoria explicativa de l'origen i possible ...

llegir
La Rabassa i el ritu del tió
Carrera i Escudé, Manel / Associació Caramella
Després de posar-se en contacte amb totes les pastisseries i fleques del ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org