NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 23 de novembre de 2024 | Climent    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Neules decoratives



 

El costum de guarnir les esglésies amb neules elaborades artística i artesanalment és propi del Nadal de l'Illa de Mallorca, malgrat que antigament havia estat un costum molt estès a tot el territori català. Entre els segles XVI i XIX, era costum a molts pobles de Catalunya, València i també de les Balears adornar l'altar major amb unes cintes de les quals penjaven neules de forma completament oberta, acompanyades de diverses fruites naturals en senyal d'ofrena. Les neules actuals de Mallorca són de paper, contenen motius nadalencs i geomètrics i es pengen en enfilalls o tires que es col·loquen en llànties, altars, llums, sostres, grans pessebres, escenes del Naixement i arbres. Modernament, el costum de guarnir amb neules s'ha traslladat també als aparadors de moltes botigues i cases.


il·lustració de la notícia
 Les neules
Diferents poblacions
Per Nadal, moltes cases, botigues i esglésies de Mallorca enramen i guarneixen el seu interior amb uns llargs enfilalls de neules de paper blanques bellament treballades amb motius nadalencs, un costum que antigament també havia estat molt estès a Catalunya.


il·lustració de la notícia
 Les neules
Sant Cebrià de Vallalta (el Maresme)
Sant Cebrià de Vallalta ha recuperat, des de l'any 2003, l'antic costum de penjar neules i altres fruits del temps al voltant de l'altar de l'església. El costum, documentat abundantment entre els segles XVI a XIX a tot Catalunya i que encara es manté molt viu a Mallorca, té el seu origen en les ofrenes que els fidels feien per Nadal.


Neules tradicionals de Mallorca - imatges de neules tradicionals a Deià, fetes per mans expertes, però també les fetes per infants.
Neules decoratives a les parròquies de l'Empordà - Violant i Simorra explica que "a mitjans segle XIX, en algunes parròquies de l'Empordà encara subsistia el costum (segons sembla d'origen medieval) d'ornar les esglésies i capelles, per la festivitat de Nadal, amb sengles enfilalls de neules planes." (Llibre "El llibre de Nadal. Costums, creences, significats i orígens").
Neules de colors a Blanes (la Selva) - "Per Nadal es costum posar en lo retaule del altar major, hont están representats lo naixement de Jesu-Christ y la adoració dels Reys, així com en los pendons que en dita festivitat penjan de la bóveda, llargas enfiladas de neulas de colors, especie d'hostias de un pam, poch més ó ménos, de diámetre; iguals á las que s'tiran en los bateigs. Aquest raro adorno no s'retira fins passat lo día d'Epifanía". Josep Cortils i Vieta, Ethologia de Blanes, 1886.
Neules decoratives a Igualada (l'Anoia) - la primera referència escrita que hi ha sobre neules decoratives a Catalunya data de 1470 a Igualada. És un document en el que els campaners d’Igualada es comprometen a enramar amb hòsties, banderetes i escuts l’església de la vila. El costum va ser recuperat per la Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada (FESTHI) l'any 2020.
Neules decoratives a la Seu de Barcelona (el Barcelonès) - al segle XV també hi ha referències escrites de les partides per la compra de neules i fil per endiumenjar la Seu de la Catedral de Barcelona. El costum va durar a Barcelona fins l’any 1822, quan fou prohibit
La Neulada de Valls (l'Alt Camp) - l’interior de l’església de Sant Joan es guarneix entre la nit de Nadal (24 de desembre) i la diada de la Mare de Déu de la Candela (2 de febrer) amb neules de paper, seguint un antic costum de la ciutat. La darrera referència d’aquesta pràctica a la ciutat apareix en una notícia en un mitjà de comunicació de l’any 1915 on s’indica que s’havia fet a Valls fins a finals del segle XIX. Recuperada l'any 2020 per Unió Anelles de la Flama.
Neules a Santa Maria del Pi de Barcelona (el Barcelonès) - a l’arxiu de Santa Maria del Pi hi ha força documentació del segle XV i XVI de compra de neules pel Nadal o de les feines per col·locar-les a l’església. Per aquesta raó i en l’afany del Pi per anar recuperant les seves tradicions, fa uns anys que podeu tornar a contemplar pels vols de Nadal, la gran nau gòtica decorada amb les neules que els sagristans i els feligresos, en estones perdudes, confeccionen durant tot l’any.
Neules de colors a Catalunya - al llibre "Folklore mallorquí de Nadal", el folklorista Andreu Estarelles Pascual explica que "No tenim notícies de que existesqui aquest costum per fora de Mallorca, exceptuant Catalunya, on encara en alguns pobles es conserva, sols amb la diferència que les neules són de colors vius, predominant el color verd, vermell, groc i blau".

Enviar articleEnviar enllaç



Folklore mallorquí de Nadal
Estarelles Pascual, Andreu / Impremta SS. Cors
Llibret de 18 pàgines on l'autor descriu breument alguns dels costums propis ...

Cada cosa a son temps i per Nadal, neules. Les neules. Notes per a l'estudi d'una tradició secular
Martínez i Miró, Tomàs / AdiA Edicions
Les neules de paper són un element característic de les festes nadalenques ...

llegir
Dolços, confits i tortells palamosins farcits d’història: segles XVI-XIX
Martín Roig, Gabriel / Revista Baix Empordà
La primera notícia que hi ha d’aquest costum de penjar neules a l’església ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org