NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes de setembre > Festes majors


il·lustració de la notícia
 Festa major
Sant Feliu de Codines (el Vallès Oriental)
Un dels actes que distingeix la Festa Major de Sant Feliu de Codines és el tradicional Correfoc del Follet i la Fantasma. Es tracta d'un correfoc que, a mesura que avança, recrea una de les llegendes més antigues i populars del municipi.


il·lustració de la notícia
 Festa major
Sabadell (el Vallès Occidental)
El primer cap de setmana de setembre és la data assenyalada per a la Festa Major de Sabadell, una celebració que compta amb un amplíssim ventall d'activitats. Un dels esdeveniments més esperats de la festa és el Ball de la Bola, una dansa que es balla amb un còctel explosiu de cervesa, gasosa i rom amb un esponjat de sucre sòlid.


il·lustració de la notícia
 Festa Major
Torredembarra (el Tarragonès)
Torredembarra celebra cada 4 de setembre la festa major coincidint amb l’aniversari de la mort, l’any 1160, de la seva patrona Santa Rosalia. La festa es celebra almenys des del 1640 data en què la tradició situa el guariment col·lectiu de la pesta, un fet miraculós atribuït a un quadre amb la imatge de la santa.


il·lustració de la notícia
 Festa Major
Sant Joan de les Abadesses (el Ripollès)
Sant Joan de les Abadesses celebra la seva festa grossa a ritme de sardanes. Fins a deu ballades i audicions se succeeixen durant els quatre dies de festa, que culminen amb la Sardana Llarga a la plaça Major, de tres quarts d’hora de durada. La festa també ha engendrat el que possiblement és el correaigua més veterà de Catalunya, així com també l’històric ball de pabordes.


Festa major del barri de La Bordeta de Barcelona (el Barcelonès) - se celebra els primers dies de setembre, just després de la Festa Major de Sants, i l’organitzen tres comissions de carrers: carrer dels Jocs Florals de baix, plaça del Fènix i plaça de Súria. S’organitzen tota mena d’activitats: espectacles, menjars populars, música, ball, cercaviles, jocs, etcètera. I un cop acabada la festa major dels tres carrers, té lloc un acte unitari per cloure la festa major, «La Bordeta en dansa», que es fa als jardins de Celestina Vigneaux, on es porten a terme actuacions de dansa, tallers infantils, gegants, una mostra gastronòmica i d’entitats, un piromusical i un concert.
Festa major de Santa Creu de Jutglar (el Lluçanès) - es fa a l'entorn del 14 de setembre. Normalment s'organitzen valls, sardanes, actuacions d'animació infantil i altres activitats populars.
Festa major d'estiu a Santa Perpetua de Mogoda (el Vallès Occidental) - es celebra el 1r diumenge de setembre a partir de divendres a la tarda i fins dilluns. 4 dies de festes per a tothom: música, amb les orquestres més reconegudes, Balls golfos, concerts, activitats infantils, cercaviles, sardanes, gegants, havaneres, etc Telèfon: 93.560.01.03
Festa major de les Borges Blanques (les Garrigues) - cada any es celebra el primer cap de setmana de setembre, de divendres a dimarts, i de la qual, el document més antic és la Butlla Papal del 14 de maig de 1579. Dels actes destaca la multitudinària Trobada de gegants, grallers i correfocs que se celebra des de 1983, amb la participació d'una gran quantitat de colles geganteres de Catalunya. La trobada ha estat declarada recentment com a Festa Popular d’Interès Cultural. Actualment, els actes cívics i festius han substituït els religiosos, essent ara els actes principals les ballades de sardanes, concert, ball a l’envelat, castell de focs, teatre, espectacles infantils, la missa de festa major, i la Trobada Gegantera. Hi surt un canó, que no ha faltat a cap de les trobades geganteres de les Borges Blanques. El document gràfic més antic que el recull data de l’any 1907. Sigui quin sigui el seu origen, el Canó del Salo és un element festiu molt popular a la població que tothom, del més vell fins al més menut, recorden i associen amb la Festa Major de les Borges.
Festa major de Santa Coloma de Gramenet (el Barcelonès) - se celebra el primer cap de setmana de setembre. És el més gran esdeveniment festiu de la ciutat. Ofereix una gran diversitat d'opcions per a tots els públics. Es potencien projectes propis com el Passatge Insòlit, que reuneix bona part dels grups de teatre i d'animació de la ciutat, o el festival de música independent (FISC).
Festa major a Mequinensa (el Baix Cinca) - Mequinensa viu pels volts del 17 de setembre la festa major en honor a la seua patrona, Santa Agatoclia ,"La Santa", a qui es venera com a patrona, per considerar-la filla de Mequinensa, segons la tradició. Telèfon: 974.464.136
Festa major d'Orfes (el Pla de l'Estany) - festa major en aquest poble situat a la carretera que va de Bàscara a Esponellà. Se celebra el primer cap de setmana de setembre i inclou concerts, un concurs de Tir al Plat, Ball de Festa Major i sardanes amb xocolatada per a tothom.
Festa major de l'Escala (l'Alt Empordà) - en honor a Santa Màxima, patrona de la població, pels volts del 2 de setembre. Amb el Corremulla, un correiagua fet amb aigua de mar des de l'any 2005, taller i exhibició d'estels, Cursa d'OFNNIs, cursa d'embarcacions estrambòtiques, ballades de sardanes, balls de nit, concerts a la zona de Barraques (des de l'any 2006), la Nit de la Sardana (des de 1984), Marxa Nocturna de l'Anxova, Trobada gegantera, la travessa de natació, concurs de pesca, Baixada de Carros (recuperada l'any 2006), empaitada d'ànecs, festival nàutic, etc Telèfon: 972.77.15.56
Festa major del carrer Argentona de Barcelona (el Barcelonès) - Associació de veïns del carrer Argentona, Festa Major Carrer Argentona, web oficial AVCA, web carrer argentona, festas majors carrer argentona, barri antic de la Salut de Gracia (Barcelona). Telèfon: 93.756.10.92
Festa major de Sant Esteve d'en Bas (la Garrotxa) - se celebra el tercer diumenge de setembre i es caracteritza pel Ball del Burro Savi de Sant Esteve, una dansa que té l’origen en la popular llegenda que ens diu que a uns veïns del poble se’ls acudí penjar un burro pel coll per tal que es mengés unes plantes de lletissons que hi havia al campanar del poble; la pobre bèstia quedà completament escanyada. D’aquí que s’anomeni lletissons els habitants de Sant Esteve d’en Bas. Fins l’any 1982 s’utilitzaria un bust de Burro d’una gran bellesa construït per Manel Traité. Però com que pesava molt, es va substituir per un altre en forma de cavallí que resultaria més pràctic per les característiques del ball. Telèfon: 972.69.02.25
Festes patronals d'Orxeta (la Marina Baixa) - cada 3er cap de setmana de setembre el poble bull amb la festa. Junt amb els actes més solemnes, com són les romeries, processons i les misses en honor als sants patrons d'Orxeta, Sant Tomàs i Sant Nazari, l'ànima de la festa gira entorn de les “penyes”, que tenen com a protagonista principal la bona cuina tradicional de la terra, amenitzades amb la música de les bandes populars, que toquen sense parar pels carrers, mantenint un aire festiu difícilment superable. Telèfon: 96.685.50.80
Festa major al barri Plus Ultra de Barcelona (el Barcelonès) - se celebra a mitjan setembre en aquest barri de la Marina de Port, al districte de Sants-Montjuïc de Barcelona. En aquesta festa es pot gaudir d’una activitat tradicional, la trepitjada de raïm, única a la ciutat de Barcelona. Missa en memòria dels difunts del barri, havaneres, àpats populars, concerts, espectacles, sortida i arribada dels veremadors, sopar de germanor, ball familiar amb orquestra, exposicions, cercavila, exhibició de cultura popular, benedicció de la verema i degustació del most, havaneres, correfoc. Telèfon: 93.332.28.96
Festes del barri Sant Marcel·lí de València (l'Horta) - blog de les Festes Populars del barri Sant Marcel·lí de València organitzades per la Associació de veïns.
Festa major de Casavells i Matajudaica (el Baix Empordà) - recuperem les festes de Casavells i ens agradaria molt que ens visitéssiu. Unes festes en família en un tranquil poble de l'Empordà.
Festa major del barri del Poblenou de Barcelona (el Barcelonès) - és la festivitat anual més important del barri. Des del 1872 se celebra durant la primera quinzena del mes de setembre. Anteriorment se celebrava al desembre però es va canviar per raons de clima i també mirant de no coincidir amb la festa major de Sant Martí de Provençals, població a la qual pertanyia, per diferenciar-s'hi. Als anys noranta van començar a guarnir-se els carrers. L'envelat n'era una característica, com en altres festes majors, fins que el cost i el canvi de costums el van fer eliminar. El pregó es va incloure com a pòrtic de la festa el 1980, i l'any següent es recuperaven els Gegants del Poblenou, que abans només sortien per Corpus. El mateix 1981 s'hi introduïa el fi de festa amb els focs artificials a la platja, acabada de recuperar, i el 1982 s'estrenaven diables i correfoc. Des de l'any 1981, coincidint amb la Festa Major es comença a celebrar la Cursa Popular de Poblenou.
Festa major i Ball de la Batalla de Montornès del Vallès (el Vallès Oriental) - se celebra el tercer cap de setmana de setembre. Amb la "cremada de l'Ajuntament" i el "Ball de la Batalla" que duu a terme la colla de gegants de Montornès protagonitzada pels dos gegants del poble: en Pere Anton de Rocacrespa i en Bartomeu Sala. És l'única dansa de gegants en la que un dels dos, en Pere Anton que és el senyor feudal, cau, literalment, a terra vençut després de temps de guerra pel bàndol encapçalat per en Bartomeu Sala.
Festa de les Encies a Les Planes d'Hostoles (la Garrotxa) - la imatge de la Mare de Déu de les Encies fou trobada en una cova situada a prop de la font de la Tosca. A prop hi ha el gorg de Santa Margarida, que té associada una llegenda d'un serpent de cabellera. Se celebra el segon diumenge de setembre, amb una caminada popular, dues sardanes, ofici solemne amb cant dels goigs i veneració de la Mare de Déu, arrossada i audició de sardanes.

Enviar articleEnviar enllaç



La Festa Major de Torredembarra a la segona meitat del segle XIX
Bargalló i Valls, Josep / Centre d'Estudis Sinibald de Mas
Llibre escrit conjuntament amb Rosalia Gras Minguella....

Sabadell del meu record. Cinquanta anys d'història anecdòtica local
Burguès i Serra, Marian / Ajuntament de Sabadell/Altafulla
Un llibre de memòries en el qual l'autor descriu els costums, la vida diària, ...

Episodis de Festa Major (1946-2006)
Diversos autors, / Servei de Premsa i Comunicació de l’Ajuntament de Montornès
Monografia que repassa com s’han viscut les festes majors de Montornès ...

comprar
Les festes de Sabadell. Des de mitjan segle XIX fins a la Guerra Civil
Ibáñez Fuentes, Marta / Ajuntament de Sabadell
Aquest llibre és un estudi sobre l'origen i el sentit de les festes a la ...

Les Músiques de la Festa Major de Santa Rosalia de Torredembarra
Diversos autors, / Grallers de la Torre
Aquest quadern inclou totes les partitures de les músiques que s'interpreten ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org