NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Via Crucis


Antigament era tradició de fer un viacrucis tots els divendres de Quaresma. En l'actualitat els viacrucis estan concentrats durant els dies de Setmana Santa. Es tracta d'una pràctica en grup que originàriament té lloc durant l'aurora de Divendres Sant i que consisteix en caminar per diferents indrets d'un poble, on hi ha algun altar o quadre que estableix les diverses estacions, des de l'Hort de Getsemaní fins a que Jesús és col·locat en el sepulcre i resar-hi. La pràctica continua en molts municipis però ha perdut molta força.


il·lustració de la notícia
 Processó dels Passos
Sant Miquel de Balansat (Eivissa)
La Processó dels Passos és una de les mostres de religiositat popular més vives de la Setmana Santa eivissenca i conté elements propis, com les cançons populars que es canten en cada estació i la guàrdia armada que custodia la Casa Santa o monument de Dijous Sant.


Via Crucis a Palma (Palma) - des dels anys 80, cada Divendres Sant es representa l'espectacle Via Crucis, de Llorenç Moyà, a les escales de la Seu. Una tradició cultural que arriba a tota la gent per la seva connotació ritual universal. Podem dir amb orgull que és una cita obligada de la societat mallorquina i de molts estrangers que cada any s'acosten a les escales de la Seu, per participar amb els actors d'aquest ritual màgic.
Processó de la Matinada i Viacrucis mariner al port de Vinaròs (el Baix Maestrat) - la Processó de la Matinada, que té una tradició de més de cinc-cents anys d'història i és a càrrec de la Confraria de Jesús Natzarè i el Sant Sepulcre, surt Dimecres Sant a les cinc del matí de l'església, fa un recorregut pel passeig i acaba a la platja, fent-la coincidir amb la sortida del Sol. Divendres Sant al matí la Confraria del Crist dels Mariners organitza, des del 1984, el Viacrucis Mariner. La imatge d'aquest Crist crucificat arriba al port en una embarcació i després fa un viacrucis per l'interior del port acompanyat per la banda de bombos i tambors.
Via Crucis del Crist de la Mar al Raval Roig d'Alacant (l'Alacantí) - la imatge d'aquest Crist, conegut popularment com a "Morenet", és del segle XV i, segons la tradició, fou trobada a la platja. Durant la Setmana Santa, Divendres dels Dolors, la imatge -que és guarnida amb flors, una gran àncora de fusta i una xarxa de pescadors penjant de la creu- participa d'un Via Crucis atípic, doncs surt de l'ermita, navega una estona per la mar damunt d'una embarcació i arriba finalment a la platja, incorporant-se a la processó general que recorre el casc antic i la rambla d'aquest barri mariner. En arribar a les "escaletes de la reina", es fa una benedicció de les aigües i de la gent de la mar. La imatge és custodiada per la Confraria del Crist Morenet, refundada el 1997 i hereva de les antigues confraries de pescadors del XVIII, els membres de la qual desfilen amb vestits blaus i blancs.
Via Crucis a Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - se celebra el divendres sant i té la particularitat que s'hi tocaven uns "versets" mitjançant tres instruments de vent, dels quals s'ha pogut conservar la partitura. El seu origen data del tombar de 1800 i està en la interpretació del salm 50 "Miserere", interpretat per un cor amb acompanyament d'un baixó. Cada versicle cantat s'alternava amb una part de música sola interpretat pel mateix baixó i dos instruments de vent, els més antics eren amb flautes o amb clarinets. A principis de la dècada de 1990 membres de la Banda Puig de Vilanova van incorporar els Versets al via-crucis de la parròquia de la Immaculada (de Baix-a-mar) que sortia de bon matí. Deu anys després les parròquies de la vila (Sant Joan, Sant Antoni Abat i Santa Maria de la Geltrú) van passar el via-crucis que feien el Divendres Sant al vespre, al matí del mateix dia, i així també s'hi van incorporar un grup de Versets. Actualment només es fan Versets en aquest Via Crucis, que surt cada any d'una parròquia diferent per acabar a la de Sant Antoni Abat.

Enviar articleEnviar enllaç



comprar
Antics càntics dels Passos a les parròquies d’Eivissa
Tur Riera, Gilberto / Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d'Eivissa i Formentera
Recopilació i transcripció dels passos que encara es canten a les parròquies ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org