NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Florida > Goigs dels Ous


A la Catalunya Nord les caramelles s'anomenen Goigs del Ous, Goigs de la Mare de Dèu del Mont, Goigs de les butifarres, Goigs del vi o Goigs de les minyones. Es tracta de cants que els cors interpreten a canvi de regals (ous, botifarres...), en el marc de captes i captiris populars per als àpats dels propers dies.


Goigs dels Ous a Els Banys d'Arles i Palaldà (el Vallespir) - el Dilluns de Pasqua, els balladors s’abillen amb els vestits caramellaires i, proveïts amb cistells grossos, surten a ballar i cantar cançons tradicionals sota els balcons de cada casa. A canvi, els veïns els obsequien amb ous, botifarres i botifarrons, però també amb dolços, pans i ampolles de vi. Aquesta tradició, que es remunta al segle XIII, acaba amb un dinar popular davant la capella de Santa Engràcia.
Cant dels Goigs dels Ous al Conflent i Rosselló - aquests cants nocturns, veritables cantarelles populars, es canten durant la nit de Pasqües. Mesclen lloances a la Verge i a aquells qui fan bona acollida als cantants, en les cases on van a demanar ous i botifarrons que faran l’àpat del dia de Pasqües.
Altres poblacions on es canten Goigs dels Ous per Pasqua - també es canten a les poblacions de Osseja, Ceret, Trullàs, Perpinyà, Cabestany i Sant Genís de les Fonts.
Goigs dels ous a Saorra (el Conflent) - es canten pels carrers del poble i es manté la tradició de fer arribar ous als cantaires amb cistelles i perxes. Davant la carnisseria es canta un cançó dedicada al carnisser.
Els Goigs dels Ous en xicolata a Vilafranca de Conflent (el Conflent) - en aquest municipi del Rosselló, aquesta antiga tradició s’ha convertit en una festa que dura tot el cap de setmana i que és anomenada els Goigs dels Ous de Xocolata. Arrenca el dissabte a la tarda amb la cercavila caramellaire recorrent els carrers, que és obsequiada amb ous de xocolata. Al vespre, a la plaça de l’Església té lloc el repartiment dels ous de xocolata entre els assistents, així com una cantada d’havaneres que va acompanyada d’un vas de rom cremat que ha estat elaborat en un gran perol. El diumenge hi ha dues cercaviles, una amb colles vingudes d’arreu que dóna el tret de sortida a la Festa dels Gegants i una altra, de gegants, a la tarda, que acaba amb una ballada de sardanes a la mateixa plaça.
Els Goigs dels Ous a Illa (el Riberal) - Illa és un dels pobles que millor ha conservat la tradició pasqual dels Goigs dels Ous. Els protagonistes són "Els amics del cant", un cor d'homes que canta els goigs a la manera antiga. Aquesta tradició es va mantenir al llarg dels segles XIX i XX. Les visites es feien a peu, de nit, anàvem de masia en masia on els corals eren acollits amb fervor i meditació. Tota la família (avis, pares, fills, néts) escoltava en silenci aquesta cançó tant religiosa com profana. Només es cantaven els goigs i el solter de l'equip recollia la “cistella” que contenia els ous, unes quantes ampolles de vi... Actualment, les visites es fan amb cotxe. A les cases on el grup és benvingut, trobareu pares, amics, veïns que també participen en estreta comunió amb els cantaires en l'alegria de la Pasqua. Per descomptat, tastem molt sovint les suculentes "bunyetes" i les saboroses rosquillles, acompanyades d'una copa de moscatell o garnatxa... Les taules estan abundantment guarnides: xarcuteria, embotits, de vegades boles de picolat, tripes... Si el solter ja no rep la cistella (excepte en rares ocasions), rep donatius de diners que permeten organitzar un àpat abundant unes setmanes més tard. Cantem els tradicionals goigs dels ous, però també diverses cançons populars catalanes que porten bons records als antics i que també permeten donar a conèixer la riquesa del folklore català.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org