Diumenge, 1 de setembre de 2024 | Artur, Gil    cerca       subscriu-te
Ecosistema: Protagonistes > Balls i danses > Altres balls i danses

Ball del Foix a Santa Margarida i els Monjos (l'Alt Penedès) - ball original de la Festa Major dels Monjos. El seu fil conductor és la relació entre l'agricultura, la indústria i la natura. Tracta sobre el conflicte que es genera quan l'home intervé en la natura. El missatge final del ball és que es pot viure amb harmonia entre les parts implicades, i que la intervenció de l'home en el medi ambient, tant agrícola com industrial pot ser, fins i tot, respectuosa. El ballen 13 persones: 4 pagesos, 4 obrers i 5 representants del riu. Aquests últims simbolitzen el moviment tranquil de les aigües, unint-se finalment en una rotllana amb la pagesia, simbolitzant la benentesa entre el riu i la pagesia. Una altra part és l'enfrontament del riu amb la indústria, degut a l'abús de contaminació per part d'aquesta sobre el riu. Finalment hi ha la germanor entre totes les parts.
Ball de la Patusca a Canyelles (l'Alt Penedès) - és va recuperar en l’edició del 2009 de la festa de Santa Magdalena gràcies a l’Agrupació de Balls Populars de Canyelles. Es tracta d'un ball de camperoles d’antiga tradició canyellenca que mostra l’alegria d’aquestes dones després d’haver obtingut una bona collita. El ball, únic i antiquíssim, es feia a Canyelles a la sortida d’ofici i no es representava a Canyelles des de l’any 1925. La Patusca era un ball o joc que realitzaven els segadors a Canyelles en el moment d'acabar la sega. El cap de colla lligava a quatre dels companys, els més divertits o forçuts i els que havien fet menys feina. Se'ls col·locava d'esquena i se'ls lligaven les cames per la part més alta amb faixes, es posaven de quatre grapes tocant-se el cul, com una espècie d'aranya de quatre caps i setze potes. El cap de colla o capità pujava damunt del grup i cada cop que en tocava un havien de canviar el sentit de la marxa. La resta dels espectadors feien una rotllana ballant. Quan al camp no hi havia dones es feia el ball sense pantalons. Durant el ball es cantava una cançó. Es ball durant la festa major de Santa Magdalena, pels volts del 20 de juliol.

La dansa popular a les comarques gironines. Volum II: Ripollès i Garrotxa
Diversos autors, / Delegació povincial del Ministeri de Cultura