NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 23 de novembre de 2024 | Climent    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes de setembre > Altres celebracions


il·lustració de la notícia
 Comiat del dominguero
Sant Pol de Mar (el Maresme)
El "Comiat del Dominguero" és un homenatge satíric i carnavalesc que els santpolencs i santpolenques fan als que habiten la vila de Sant Pol de Mar només durant la temporada estiuenca. Una celebració festiva que marca el final de l'estiu i el principi d'una nova etapa al poble.


il·lustració de la notícia
 Torna en Serrallonga
Sant Hilari Sacalm (la Selva)
La festa Torna en Serrallonga és una celebració que té per objectiu, recordar la figura d'un heroi romàntic i un dels mites populars més importants de la Catalunya Vella: en Joan Sala i Ferrer, àlies Serrallonga, un dels més grans bandolers catalans.


il·lustració de la notícia
 Fira d'indians
Begur (el Baix Empordà)
Cada any per tancar l'estiu, Begur celebra un esdeveniment festiu que posa en valor l'important llegat cultural, econòmic i social dels indians begurencs que van tornar al poble durant el segle XIX després de fer les Amèriques.


Trobada de Bestiari de Foc a Vilassar de Mar (el Maresme) - trobada i cercavila de bèsties de foc d'arreu i sobretot de les comarques properes, organitzada per la colla Drac i Diables Mansuets de Foc de Vilassar de Mar. A mitjans de setembre.
Trobada Gegantera als Pallaresos (el Tarragonès) - des del 2004 es realitza la trobada gegantera el diumenge següent a la Diada Nacional de Catalunya, celebrant de manera simbòlica el final de l'estiu i dedicant el dia a la figura dels geganters. Telèfon: 686.93.57.91
Besalú Medieval (la Garrotxa) - un cap de setmana viatjant en el temps. El primer cap de setmana de setembre Besalú torna mil anys enrere i el centre de la vila es transforma en l'antic comtat de Besalú, oferint espectacle i record per a tots els visitants. Telèfon: 972.591.617
Festa de la Santa Creu a la Riera de Gaià (el Tarragonès) - una festa important dins el seu calendari festiu té lloc el 14 de setembre, festivitat de la Santa Creu. L’origen d’aquesta celebració es troba en un antic vot realitzat pels habitants perquè se’ls salvés d’una epidèmia que va assolar el poble el 1809. Per recordar aquesta data, la Santa Creu surt en processó cada any. Al matí, missa on es canta la Missa de Perossi per part la coral formada per gent del poble. S'hi canten els Goigs de Santa Creu. Sortida d'Ofici amb el Ball de Bastons de la Riera. A la Plaça al Casal hi ha ballada de sardanes. Al vespre vespres solemnes i processó pels carrers de la Riera amb la presencia de la corporació, la coral, la banda els Grallers de la Riera que finalitza amb l'adoració de la creu i el cant dels Goigs a l'església.
Diada de Santa Rosalia a Capçanes (el Priorat) - pels volts del 4 de setembre, el primer cap de setmana de setembre, se celebra una festa en honor a la patrona Santa Rosalia, conjuntament amb la "Festa del Raïm i del Vi".
Festa del Sagrat Cor a Solivella (la Conca de Barberà) - se celebra per vot de poble el 9 de setembre. Amb una processó, catifes de flors i escenes vives. Els carrers esdevenen catifes multicolors. Les cases s'engalanen i, en diversos racons de la població, una mostra de diverses representacions de la vida de Jesús converteixen Solivella en un extraordinari jardí teatral de gran majestuositat i bellesa. La festa del Sagrat Cor de Solivella s'ha convertit en punt d'afluència, tant turística com religiosa, de nombrosos visitants que hi arriben de les comarques veïnes i d'arreu de Catalunya.
Festa dels Fadrins a Benifallim (l'Alcoià) - té lloc a principis de setembre i commemora l’ofrena realitzada segles enrere a la Verge del Rosari per a que protegira la població, sobre tot la jove, que estava morint a causa d’una epidèmia. Està organitzada per joves de la població, generalment tres xics i tres xiques, fadrins, encarregats de muntar diferents activitats per a la setmana, a més s’adornen els tradicionals Pans Beneïts que són duts en processó, cadascun es portat dalt del cap per una xica que va acompanyada de dos xics. Els pans són conduïts a l’església i allí beneïts amb l’objectiu de ser repartits entre assistents i població. En la processó, tant xics com xiques, llueixen la vestimenta tradicional i la roba, elaborada especialment, per a vestir el pa. Sol realitzar-se en la primera quinzena de setembre.
Vira-vira amb caràcter a Paulilles (el Rosselló) - el primer cap de setmana de setembre. Trobada d’embarcacions de vela llatina i llaguts de rems vinguts d'arreu del Mediterrani que se celebra en aquesta emblemàtica cala nord-catalana des del 2014 amb una periodicitat biennal. Es fa un vira-vira d'adults i un d'infantil amb les barques catalanes (sardinals) i una regata amb llaguts de rems. L'antiga fàbrica d'explosius que hi havia en aquesta cala s'ha reconvertit en museu, sala d'exposicions i un taller dedicat a la recuperació i restauració d'embarcacions de fusta.

Enviar articleEnviar enllaç



comprar
Guia de rutes indianes de Catalunya
Cabré, Tate / Edicions Cossetània
Seguint l’estol dels llibres Catalunya a Cuba, un amor que fa història ...

comprar
La Festa de Treball. La primera gran festa popular de la Catalunya democràtica
Vicente Izquierdo, Manuel / Editorial Base
La Festa de Treball ha estat la festa política més gran celebrada a Catalunya, ...

L’illa dels somnis. L’emigració de Begur a Cuba al segle XIX
Costa i Fernàndez, Lluis / Ajuntament de Begur
La història de Cuba i la de Catalunya no s’entendrien si no s’analitzen ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org