NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Rodada de falles


Durant la nit de Sant Joan, a Andorra és costum de fer giravoltar unes falles enceses que han estat creades per a l'ocasió per tal que dibuixin unes grans rodes de foc durant la nit. El costum també el trobem en algunes enceses d'Eth Aro d'Occitània (tant a la Vall d'Aran com a la part nord del Pirineu), així com en algunes baixades de falles de Catalunya.


il·lustració de la notícia
 Les Falles
Totes les parròquies (Andorra)
Andorra celebra la revetlla de Sant Joan fent giravoltar unes falles enceses amb el foc sagrat del Canigó. Any rere any, els pobles de totes les parròquies es veuen envaïts per unes boles de foc que giravolten sense aturador i que anuncien l’arribada de la festa nacional dels Països Catalans.


Falles i fallaires d'Andorra - les falles són una tradició que se celebra a diverses contrades dels Pirineus. Des del mes de desembre de l’any 2015, formen part del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Una vegada enceses, les falles s’agiten i es fan giravoltar vertiginosament fins al punt que generen grans rodes de foc d’una plasticitat i un atractiu gairebé hipnòtic. El 1987, una colla de joves d’Andorra la Vella va recuperar aquesta tradició ancestral perduda a mitjans del segle passat. Avui dia, la cremada de les falles es pot veure durant la Nit de Sant Joan, el 23 de juny, a Andorra la Vella, Encamp, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, així com durant la Nit de Sant Pere, el 28 de juny, a Ordino.
Les Falles d'Andorra - portal web del Govern d'Andorra de la cremada de falles d'Andorra que agrupa les cinc festes que se celebren al Principat d'Andorra: Andorra la Vella, Sant Julià, Escaldes, Encamp i Ordino. S'hi pot trobar la història i els elements de la festa al país dels Pirineus. Telèfon: +376345125
Cremada de falles a Encamp (Andorra) - també coneguda per Festa del Poble d'Encamp. Se celebra pels volts del 23 de juny aprofitant la festivitat de Sant Joan, tot i que en un primer moment es celebrava el darrer cap de setmana del mes de juny.
Falles de Sant Joan a Sant Julià de Lòria (Andorra) - organitzada pels Fallaires de Sant Julià de Lòria, associació que promou la preservació de la tradició de les Falles de Sant Joan. S'encenen amb la Flama del Canigó, es fan dues cercaviles, una foguera i inclou els ball dels fallaires lauderians.
Revetlla de Sant Joan a Escaldes-Engordany (Andorra) - divendres abans, es fa una exhibició de falles tradicionals a la plaça Coprínceps on també té lloc el Bateig del foc amb un assaig general. El 23 de juny la Flama del Canigó arriba a Casa de la Vall, és rebuda pel pubillatge i els trabucaires, i serveix per encendre les Falles i la foguera. A partir de les onze de la nit, pels carrers de la parròquia es poden veure els petits fallaires de colors i la cremada oficial de les falles, a càrrec dels fallaires de la parròquia (Sortida: Plaça Santa Anna, Av. Carlemany, Passatge de l'Arnaldeta de Caboet, Av. de les Nacions Unides). Un cop arribats davant de la foguera, el pubillatge llegeix el manifest i per acabar mini fallaires i Fallaires ballen al tomb de la foguera per després procedir a la seva encesa, perquè el que és vell cremi i el bo pugui entrar!
Falles i ball de bruixes a Ordino (Andorra) - Ordino, com qualsevol altre poble del Pirineu, cremava les seves falles per celebrar el solstici d’estiu amb foc. Abans que es declaressin Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i els pobles s’omplissin de curiosos, a la festa hi participava tothom. Proposar-la per Sant Pere, la vigília de la festa parroquial, va ser un encert, per l’afluència de públic i perquè Sant Joan no és una festa arrelada aquí. La plaça Major va ser l’escenari de la primera encesa a càrrec d’un grup de quinze fallaires que s’estrenaven. La música i el ball no podien faltar en una celebració com aquesta, i l’Esbart Valls del Nord va interpretar el Ball de Bruixes a la plaça Prat de Call, una coreografia que es va estrenar a l’espectacle Aparences. La novetat no va impedir la celebració dels actes habituals de Sant Pere, com la costellada, el ball i la missa al Serrat.

Enviar articleEnviar enllaç



comprar
Roda el foc. 30 anys de Falles a Andorra la Vella
Roig Loscertales, Albert / Pagès Editors S.L
Aquest llibre explica com és la festa de les falles a Andorra la Vella, ...

comprar
Les simbologies i els rituals al voltant del foc. IV Simposi de Focs a la Mediterrània
Diversos autors, / Editorial Afers
Aquest llibre recull les ponències i comunicacions presentades al IV Simposi ...

El camí del foc. La cremada de falles d'Andorra la Vella
Diversos autors, / Associació Fallaires Andorra la Vella
Documental etnogràfic que explica la història de la festa i la tradició ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org