NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 23 de novembre de 2024 | Climent    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Remullades amb aigua


La creença que l'aigua té, aquesta nit, propietats especials i virtuts remeieres, ha originat un bon nombre de pràctiques festives basades en el fet de remullar-se tot llançant aigua amb galledes, gibrells i altres recipients, com xeringues. Una vegada encesa la foguera i acabat el sopar, xiquets i joves surten pels carrers a empaitar-se i llançar-se aigua pel damunt, a mode de batalla. En algunes poblacions aquesta aspersió d'aigua és feta des de balcons i finestres, mentre que en altres els participants carreguen les galledes a les fonts públiques, a peu de carrer.


Sant Joan i remullades a Vimbodí (la Conca de Barberà) - en aquesta població és tradició remullar-se amb xeringues i galledes plenes d'aigua durant la festa de Sant Joan.
Altres batalles amb aigua per Sant Joan - la pràctica de remullar-se festivament a cop de galletades (galledes o poals plens d'aigua) també està documentada a València i Mallorca.
Festa de Sant Joan a Cornudella de Montsant (el Priorat) - un costum associat a aquesta festa és la tradició de tirar-se "galletes" plenes d'aigua pels carrers. Juntament amb l'encesa de fogueres, el tret característic d'aquesta festa és que els participants carreguen les galletes a les fonts del poble i van pels carrers llançant-se aigua. La festa acaba tradicionalment amb l'anada fins l'ermita de Sant Joan de Codolar o en algun indret del massís del Montsant, on es dorm i s'espera que surti el Sol. Un any de sequera l'ajuntament tancà les fonts del poble i des d'aleshores no s'ha recuperat aquesta tradició.
Noche de les remojetes a Viver (l'Alt Palància) - la vespra de Sant Joan es celebra, encara a l'actualitat, la "noche de los remojetes". Els joves frueixen llançant poals d'aigua a tots aquells qui passen per a on ells estan. A la població veïna de Segorbe es va al riu en colles d'amics per a banyar-se i jugar a mullar-se amb galledes o xeringues plenes d'aigua.
Festa de Sant Joan a Sant Joan de Vilatorrada (el Bages) - cada 23 de juny els vilatorrats fan una rua amb un tractor/barra de cervesa i des dels balcons tot el poble va llençant aigua. Telèfon: 938.764.040
Banyades de Sant Joan a Alacant (l'Alacantí) - a Alacant les fogueres són monumentals i de tipus artístic i s'encenen la nit del 24 de juny. Després de que s'hagin consumit, els assistents demanen aigua als bombers que són allà per evitar que les flames es descontrolin. Comença aleshores una ruixada amb les mànegues d'aigua que els assistents agraeixen. El costum és propi de diverses fogueres.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org