NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > Llums de Tots Sants


Un dels costums més estesos de la festa de Tots Sants és l'encesa d'una petita flama -mitjançant una llàntia, espelma, ciri, candela, estadal o altres- que es deixa cremar tota la nit. Aquesta llum, anomenada "llumeneta", "animeta", "palometa" o "nineta", se sol encendre a l'interior de les cases (en un balcó, en una finestra, davant la fotografia del familiar mort, a la que fou la seva habitació...), o bé a la tomba del difunt, al cementiri. A pagès, per tal de protegir la flama del vent, aquesta llum es posava dins una carabassa buida (o altre fruit del temps) o en algun recipient de terrissa. La creença que hi ha darrera aquesta pràctica és que la petita llum farà de guia a les ànimes dels familiars difunts que es creu que aquesta nit visiten la casa. Aquest és un costum íntim, familiar i domèstic, no necessàriament vinculat a unes creences religioses.


il·lustració de la notícia
 Llumenetes de Tots Sants
Diferents poblacions
Un dels costums propis de la Festa de Tots Sants a casa nostra consisteix en encendre petites flames, en llànties o espelmes, en record dels avantpassats familiars difunts. Un costum íntim, personal, que sovint té lloc a l’interior de les cases, lluny del focus mediàtic.


Nit d'Ànimes i llums de les animetes a Oliva (la Safor) - a Oliva, algunes persones mantenen la tradició dels llums de les animetes. Era tradicional encendre, en un vaixell ple d'oli, les "palometes". Una per cada ànima d'un familiar perdut i que es mantenien des del dia de Tots Sants fins el migdia del dia de les Ànimes, el dia 2 de novembre. El primer dia tota la família es reunia al voltant d'aquell altaret per resar el "Rosari" en sufragi dels difunts que hi havia hagut entre ells, recordant-los amb les seues oracions i pregàries.
La llumeneta a Aielo de Malferit (la Vall d'Albaida) - en casa es posava la llumeneta o nineta, segons la creença popular, per a il·luminar el camí de l’animeta del difunt. La llumeneta era un gotet d’aigua amb oli i damunt una corda que es deia “torçuda”, fet amb fil de cotó ben rotllat. La “torçuda” es passava per un cartronet redonet. I es mantenia encesa durant uns dies, de vegades durant una setmana, setmana que es vivia com la setmana de la mort. També era costum reunir-se tots el membres de la família i resar pels difunts de la casa.
Candeles enceses a les cases de Tortosa (el Baix Ebre) - segons Violant i Simorra, en aquesta població les famílies encenen totes les candeles i llums d'oli que tenen a la casa i les deixen a la cuina en honor als familiars morts.
Canelobres familiars a les esglésies del Pallars - al Pallars havia estat tradició que cada família fes cremar un canelobre (Pallars Sobirà) o estadal (Vall d'Àneu i Vallferrera) de cera enrotllada en honor i memòria dels seus avantpassats.

Enviar articleEnviar enllaç



comprar
Animetes santes. Costums tradicionals valencians sobre el més-enllà
Santonja, Josep Lluís / Edicions del Bullent
La mort és una constant en la vida. Totes les persones sabem que més tard ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org