NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 23 de novembre de 2024 | Climent    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Cap d'Any i Ninou > El calendari de la ceba


El calendari de la ceba és una pràctica de tipus endevinatori d'origen rural que s'utilitza per fer prediccions meteorològiques per a cadascun dels 12 mesos de l'any que comença. Es fa, amb una ceba i sal, el dia 31 de desembre a les 12 de la nit. S'agafen 12 clofolles de la ceba (una per cada mes) i es posen en fila índia damunt una tauleta de fusta. S'afegeix una cullerada de sal a cada clofolla i es deixen a l'intempèrie tota la nit. L’endemà, les clofolles marquen quin temps farà durant cada mes de l’any: segons si la sal s'ha aigualit o no, s'interpreta si el mes serà plujós o no.


El calendari de la ceba i d'altres tradicions per predir el temps - tal com recull Josep M. Bartrina a La meteorologia popular (1881): "La última nit del any es costum en algunas comarcas tallar una ceba en dotze trossos iguals. Se dona á cada un lo nom d'un mes, y s'hi posa á sobre una mica de sal: los trossos en que la sal se licua denotan mesos plujosos, y'ls que no, sechs." També a les nostres contrades, els nostres padrins ens han ensenyat aquesta tradició que, després d'analitzar diverses variants, hem resumit així: Abans de les dotze de la nit de sant Silvestre, el darrer dia de l'any, cal partir una ceba pel mig, anar traient els clofolls i posar-los per ordre en una safata (o damunt d'una fusta) amb un pessic (o una culleradeta de cafè) de sal a dins de cadascun. Cada clofoll representa un mes. El primer és el gener, el segon el febrer... En acabat, es posa la safata a fora de casa, a la serena, però en un lloc arrecerat de la pluja i el vent, com és ara un porxo (perquè no hi pot caure la rosada de la nit!). El dia de Cap d'Any al matí llegirem els resultats: aquells clofolls que tinguin aigua voldrà dir que el mes corresponent serà plujós (com més aigua, més pluja). Si són eixuts seran mesos secs. Les gotetes molt petites designen nevada."
El savi de la ceba a Santa Pau (la Garrotxa) - a Santa Pau hi ha un home que, des de fa anys, cada nit de Sant Silvestre agafa una ceba, l’esclofolla i posa les dotze clovelles que en treu en fila índia al cim d’una fusta i després posa una cullerada de sal dins de cada clofolla.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org