NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de sant Abdó i sant Senent > Els simiots


Els simiots són uns éssers perillosos que viuen als boscos muntanyencs, dalt dels arbres. Etimològicament derivada de simi, la paraula simiot o semiot probablement fa referència als monos o simis, i per extensió als óssos i llops que en d’altre temps habitaren les muntanyes catalanes i que provocaven tot tipus d’entremaliadures, especialment furts, contra els hortolans i pagesos. Els simiots també atacaven als infants dels pobles que després es trobaven morts al bosc. Com a animal mitològic, els simiots han estat vistos com uns éssers molt perillosos per als homes que tenen una conducta poc respectuosa amb els arbres i el bosc. Els simiots tenen el poder de provocar tempestes amb pedregades, grans cops de vent, boira espessa i altres fenòmens meteorològics adversos.


Simiots a Arles de Tec (el Vallespir) - corren per les muntanyes del Pirineu català, sobretot pel Vallespir. Fa mil anys, a Arles del Tec, foren acusats de fer-ho malbé tot i de raptar criatures, fins que, portades de Roma, les relíquies dels sants Abdó i Senén els van foragitar; d’aleshores ençà es guarden en un sarcòfag, d’on cada 30 de juliol —festa major de la vila— se n’extreu una aigua de grans virtuts remeieres. Antigament ben avinguts amb els humans, els simiots, genis de les boscúries i senyors de la feram que hi habita, ara viuen dalt dels arbres, però la nit de cap d’any deambulen pels camins foravilers.
Simiots a Besalú (la Garrotxa) - a l’església de Besalú es conserven uns "simiots" en molt bon estat: un dels simiots es menja una cabra i l’altre una figura humana.
Somiots a Santa Pau (la Garrotxa) - la tradició popular justifica la devoció i homenatge als sants Abdó i Senen a unes circumstàncies que varen esdevenir en els indrets de la baronia. El terme havia estat envaït per uns animalots de la mida d'un gos que la gent anomenava "somiots". Llur dany era incalculable: espatllaven els cultius, esvalotaven els ramats, etc. Per a alliberar-se'n, feren el vot solemne d'edificar damunt el Puigsacreu la capella pública sota la invocació d'aquests dos sants.
Simiots a La Jonquera (l'Alt Empordà) - els simiots, mig bèsties mig persones, banyuts i amb dents com ganivets, llargues urpes i cua, i tan peluts que només se'ls veia ulls i les dents. El seu rei és set vegades més pelut que tots i va guarnit amb brins d'herba. Vivien dalt dels arbres prop del castell de Rocabertí a La Jonquera, Alt Empordà.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org