NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Éssers fantàstics i meravellosos


La nit de Sant Joan ha estat tradicionalment associada a la visió de tot tipus de gnoms, follets i altres éssers fantàstics coneguts amb noms ben diversos al llarg del territori: nyitos, minairons, fameliars, diables boiets, martinets, fullets, barruguets, donyets, duendos, joanets, cucales, gambutzins, bofaruts, llufes, pertenidors, ferams, etc La visió d'aquests personatges està associat a la ingesta de substàncies enteògenes (bolets alucinògens, herbes visionàries, beuratges màgics, etc) només aptes per a iniciats i preparats per persones que en coneixen els seus efectes alteradors de la percepció de la realitat, popularment coneguts per bruixots o bruixes.


Dones d'aigua - personatges fantàstics, pertanyents a l'imaginari popular, que apareixen durant la Nit de Sant Joan i les nits de lluna plena a prop d'indrets boscosos on hi ha aigua: rius, fonts, balmes, estanys i especialment, salts d'aigua i gorgs.
Gambutzins i cucales a les Terres de l'Ebre - éssers mítics que només surten en les hores de plena fosca de Sant Joan, la qual sembla que venen a encarnar i representar.
Llufes a la costa empordanesa - éssers femenins eteris i indeterminats que campen pel bosc proper a la costa empordanesa aquesta nit. A Roses i el Cap de Creus, les llufes són benintencionades i justicieres, mentre que al Baix Empordà són més aviat una mena de petits follets que es coneixen també com a «encantades de vent i de fum».
Marmajor de Collbató (el Baix Llobregat) - espantacriatures que surt a la cova de Salnitre de la muntanya de Montserrat la nit de Sant Joan, o almenys això és el que es fa creure als infants. Es menja els nois dolents de set en set. Papu que s'emporta als infants dolents per menjar-se'ls. Sempre en porta a les butxaques. De tants que en porta li pengen i li cauen. El Marmajor fa por només de mirar perquè a la cara tan sols hi té un ull, però lluny de ser un ens malvat, és un primitiu incomprès regit per emocions bàsiques.
Pertenidors al Solsonès i Vall del Lord - ànimes en pena, personificacions del ressò, que surten per la Vall del Lord i el Solsonès per Sant Joan.
Nyitos o nyítols a la Terra Alta, Maestrat, Millars i Castellania - éssers menudíssims que entren pels forats de les orelles de les persones, arriben fins al cervell i roseguen la memòria, i les deixen encantades, amb la consciència en estat alterat.

Enviar articleEnviar enllaç



comprar
Més ràpids que el llamp, més vius que el foc. Petits éssers fantàstics en l'àmbit lingüístic català
Diversos autors, / Publicacions de l'Abadia de Montserrat
Estudi rigorós i, alhora, entretingut sobre follets, menairons i tota la ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org