NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Processons del Silenci i Passions vivents


La Processó
Verges celebra la seva festa més important
Verges (el Baix Empordà), Dijous Sant


Les Manages


Hort de Getsemaní


L’Entrada de Jesús a Jerusalem


Sortida de Jesus amb la Creu


Encenent torxes de foc


Lladre amb la creu


Vestes


Dansa de la Mort


La Crucifixió


 

Verges celebra, cada Dijous Sant, la seva festa més esperada de tot l’any i la que ha convertit aquesta població baixempordanesa en una de les més famoses d'entre les que se celebren durant la Setmana Santa catalana: la Processó.

S’hi escenifiquen un conjunt d’actes al voltant del relat de la passió i mort de Jesucrist que combinen el teatre popular parlat i de carrer, els aspectes devocionals d’aquesta època de l’any i un fort sentiment d’identitat local.

La primera referència escrita de la festa és del 1666 tot i que es tenen sospites ben fonamentades que és molt anterior. De fet, la festa conserva alguns elements que fan que sigui una manifestació única: un text arcaic de la Passió, la Dansa de la Mort, una escena de la crucifixió renovada que inclou imatges d'actualitat projectades a les parets...

Els preparatius de la festa actual

La setmana abans del Dijous Sant els carrers de Verges comencen a experimentar un moviment extraordinari: es col·loquen tots els elements d’atrezzo als carrers, s’instal·la l’escenari a plaça, comencen les reunions i assaigs pels carrers i places i ja es flaira l’olor de brunyols que es fan a l’interior de cada casa.

La festa està inserida dins els actes del ritus cristià de la Setmana Santa que, a Verges, també es caracteritza per la benedicció de palmes i rams d’olivera i llorer que té lloc el Diumenge de Rams.

Els assaigs generals de l’obra tenen lloc cada dia, des d’una setmana abans. Aquells dia acudeixen a veure l’obra tota la gent de Verges i també molta altra gent que pel motiu que sigui no poden ser a Verges el Dijous Sant, dia dedicat a l’escenificació de la festa per tots aquells que venen d’arreu del país.

Dijous Sant: una festa en dues parts

El dia central de la festa és Dijous Sant. Aquest dia les manages -nom amb què es coneixen els soldats romans a Verges- van a buscar les imatges o passos que s’han engalanat a diferents punts del poble i les acompanyen en formació fins a l’església, on restaran exposades fins a la nit, quan passaran a formar part de la processó.

La primera part de la festa es fa a l’escenari que hi ha a la plaça Major, a partir de les 10 del vespre, on només tenen accés els espectadors que han comprat un tiquet d’entrada. Amb el decorat de les muralles i les torres de fortificació medievals, s’escenifiquen els tres anys de la vida pública de Jesús, amb un èmfasi especial en els darrers dies i en la seva venda, detenció i condemna. Es representen per aquest ordre, les següents escenes: el Ram o Entrada de Jesús a Jerusalem, La Samaritana, El Sant Sopar, El Sanedrí, la Dansa de la Mort, L’Hort de Getsemaní i Ponç Pilat o la condemna de Jesús.

La segona part de la festa és la Processó pròpiament dita i té lloc una vegada acabada la representació de la plaça. La processó relata, en moviment, el final de la història que ha començat amb la representació de plaça: després de la lectura de la sentència de Ponç Pilat, els carrers de Verges il·luminats només per torxes enceses esdevenen els llocs de la Via Dolorosa, i acullen les escenes del recorregut que fa Jesucrist fins a la muntanya del Calvari, on serà crucificat. La processó inclou les tres caigudes de Jesús, amb els següents quadres o escenes: els Apòstols, El Pelegrí, La Creu dels Improperis, La Samaritana i vestes blanques, Les Manages seguits dels Dos Lladres, Jesús portant la creu, amb els Jueus, Les Tres Maries, La Verònica, Les Filles de Jerusalem, Les Manages, La Dansa de la Mort, L’Assotament, El Natzarè, La Dolorosa amb l’Stabat Mater (cor), La Pietat, El Sant Crist amb banda de música.

La Dansa de la Mort

En el decurs de la processó hi destaca una veritable joia de la cultura popular catalana: la Dansa de la Mort, on cinc esquelets salten al so sec i repetitiu d’un tabal, col·locats en forma de creu i amb un seguici de quatre personatges amb torxes. La Mort ens avisa que no perdona ningú “Nemini Parco” i que “Lo temps és breu”, dos missatges que reforcen el seu enigma terrible: la mort és universal i tots, algun dia o altre, morirem.

La Crucifixió i el Davallament

Un dels aspectes més renovats de la festa és el quadre que escenifica el moment en què Jesús és crucificat a la creu, que esdevé, de facto, el final de la Processó. La Crucifixió va ser reintroduïda a la festa l'any 1980, doncs fins aleshores es representava mitjançant la imatge del Sant Crist.

El quadre té lloc a la plaça de l’Església, consta de diverses escenes i conclou amb un espectacular Davallament de la creu entre música i imatges projectades a les parets adjacents. Al final del quadre, apareix la Dansa de la Mort per fer una darrera reverència.

La Processó dels petits i l'Arròs

El actes de la festa continuen el dissabte amb la Processó dels Petits, una divertida rèplica menuda de la Processó protagonitzada pels més menuts, i amb l'Arròs, un multitudinari àpat col·lectiu que es fa el Dilluns de Pasqua i que té per comensals a tots els que han participat o col·laborat en l'execució de la festa.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Manel Carrera i Escudé


  3229 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
Verges i la Processó que no es veu
Serrà, Màriam / Edicions El Mèdol
En aquest llibre, hi ha des de breus biografies de vergelitans il·lustres, ...

comprar
Verges, la Processó
Roca i Rovira, Jordi / Arola Editors
A cavall de la tradició, la processó de Verges ha anat vivint totes les ...

La Processó de Verges. Text de l'obra
Roca i Rovira, Jordi / Diputació de Girona
La Processó de Verges ha estat declarada "Festa patrimonial d'interès nacional" ...



Associació La Processó de Verges
http://www.laprocesso.cat/
La Placeta, 2
17142 Verges (el Baix Empordà)
972.78.00.07
info@laprocesso.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org