NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Eloi > Gastronomia


El martell de Sant Eloi
El ferro més dolç
Diverses poblacions, 1 de desembre


El pastís és de brioix, farcit de cabell d’àngel o massapà, amb aplicacions de fruita, banyat en gel


 

Sant Eloi és el patró dels qui treballen el metall amb foc: ferrers, mestres d’obra blanca, argenters... En ser un patró amb tants i tant adinerats devots, els pastissers d’arreu del país fa anys que es van empescar el martell de Sant Eloi, que rememora la principal eina de treball del gremi i contribueix a endolcir la festa.

Eloi va ser un afamat argenter de la França del segle VI. Quan va esdevenir sant, però, va ser aclamat com a patró tant pels argenters com pel conjunt d’oficis relacionats directament o indirecta amb el foc i el metall: des dels ferrers als moneders que fonien moneda antiga per fer-ne de nova, calderers, dalladors, llancers, espasers, ferrovellers que compraven ferro vell per revendre’l…

Així mateix, també era patró d’alguns traginers, aquells vinculats més estretament amb l’ofici de ferrar els cavalls. Segons Joan Amades, els pintors de vidrieres també l’havien venerat abans de constituir una confraria pròpia sota el patronatge de Sant Lluc, a la qual s’hi van afegir també els pintors, retaulers i cortiners.

Per celebrar la diada de tant excels sant, les pastisseries d’arreu de Catalunya elaboren, cada 1 de desembre, un pastís en forma de martell que simbolitza la principal eina de treball de les indústries metal·lúrgiques. Generalment, el pastís acostuma a ser de brioix, farcit de cabell d’àngel o massapà, amb aplicacions de fruita, banyat en gelatina i que conté una sorpresa al seu interior, generalment una figureta de porcellana que tant pot fer al·lusió al gremi com no.

Actualment, amb l'arribada de la industrialització, bona part dels oficis que retien honors al sant s’han perdut, motiu pel qual el patronatge de Sant Eloi ha anat de capa caiguda. Tot i això, l’adinerat gremi dels argenters encara es manté dempeus i, pràcticament, conforma l’únic ofici que encara el venera, realitzant tot un seguit d'actes pels volts de l'1 de desembre, com pot ser el premi Enjoia't de l'associació d'Orfebres FAD de Catalunya, premi que recolza i dóna a conèixer les darreres creacions de la joieria catalana i estatal, emmarcada en la Setmana de la Joieria Contemporània.

Així mateix, l'associació de Comerciants i Artesans de la Vilanova de la Ribera de Barcelona organitza, des de 1997, la Mostra d’artesania de Sant Eloi als carrers de l'Argenteria i Vigatans, en què, a més de poder-hi comprar objectes de joieria, també s'hi troben ceràmica, pintura, bijuteria, titelles i totes classe d’articles amb el segell d’artesania de qualitat.

Text: Redacció festes.org


  7965 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província
http://www.pastisseria.cat/
c/. Comtal 32, 2
08002 Barcelona (el Barcelonès)
933.173.998
gremi@pastisseria.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org