NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 21 de novembre de 2024 | Columba | Dia Mundial de la Televisió    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Grau > Altres celebracions


Fira de l'Aigua
Celebrant el poder de l'aigua
Caldes de Malavella (la Selva), Cap de setmana més proper al 3 d'octubre


Font d'aigua calenta Raig d'en Mel


Interior d'un balneari


És festa major al barri de Sant Grau


Parada d'un balneari


Visita a Vichy Catalan


Acte a les termes romanes


Els gegants romans


 

Cada any durant la primera quinzena d'octubre Caldes de Malavella celebra la seva relació amb l'aigua termal que, des de temps immemorials, brolla de forma natural per diversos punts del poble. La celebració, que inclou una festa major de barri i una fira de l'aigua, és un homenatge al poder d'aquest element que dóna nom al municipi.

Caldes de Malavella i l'aigua termal

Caldes de Malavella està enclavat al bell mig de dues conques hidrològiques i recull bona part de la pluviometria de la comarca de la Selva. L'aigua de la pluja s'infiltra per fractures que hi ha a la roca granítica i, a mesura que baixa, va adquirint les seves propietats minerals. En entrar en contacte amb l'escorça terrestre l'aigua s'escalfa, puja cap a la superfície i brolla, calenta i carbonitzada, a través de diferents fonts situades en tres punts elevats del terme de Caldes: el puig de les Ànimes, el puig de Sant Grau i el puig de les Moleres.

Les aigües calentes de Caldes de Malavella han estat, des de temps remots, considerades beneficioses per a la salut. Per això, són moltes les persones que durant l’any passen uns dies als dos balnearis que, des mitjan segle XIX, ofereixen diferents tractaments hidrotermals, de relaxació, aprimament, antiestrès, hidratants i de bellesa. A més a més, l'aigua de Caldes també és, degudament refredada i tractada, apta per al consum humà, i per això, al municipi hi ha tres de les empreses embotelladores d'aigua amb gas més conegudes del país: Vichy Catalan, San Narciso i Aigua de Malavella.

Les festes de l'aigua

No ha d'estranyar, doncs, que Caldes de Malavella celebri, una vegada l'any, una festa relacionada amb aquest element que històricament ha estat tan important per al desenvolupament de la població. La festa comença, el cap de setmana proper al 3 d'octubre, amb la festa del barri de Sant Grau, situat al voltant del turó del mateix nom, on hi ha diversos brolladors d'aigua, una ermita dedicada a sant Grau i les restes d'unes antiquíssimes termes romanes, restaurades recentment. La festa del barri inclou els actes litúrgics a l'ermita, un sopar popular i una audició de sardanes.

L'any 2005 a la festa popular s'hi afegí la Fira de l'Aigua, una celebració promoguda per l'Ajuntament, les entitats i les empreses embotelladores del poble, que se celebra durant un cap de setmana proper. La fira té per objectiu valorar el paper de les termes al poble i difondre la importància de l'aigua termal en el cicle natural, emfasitzant el paper de l’aigua en la salut de les persones i, sobretot, evidenciant el seu valor terapèutic. Durant dos dies els visitants poden conèixer la tradició local en aigües tot passejant per les termes i les plantes embotelladores.

El diumenge l'eix principal de la celebració és la fira de parades d'empreses caldenques relacionades amb l'aigua, el termalisme i la salut, com balnearis, empreses embotelladores, de fisioteràpia, dietètiques, així com d'artesania i també de les entitats del poble. La fira també inclou xerrades tècniques sobre termalisme i geologia, exposicions i jornades de portes obertes als balnearis, visites guiades als dolls, així com diversos tallers i jocs per a nens dins l'anomenada «ludoteca de l'aigua».

L'any 2006 es van introduir les Jornades Gastronòmiques de la Cuina Termal, un conjunt d’activitats que s'allarguen fins a final d’octubre i que estan encaminades a donar a conèixer el valor nutritiu de les aigües de Caldes, com el concurs de bevedors d'aigua amb gas i un concurs de menjadors de calamars a la romana que per a l'ocasió són cuinats amb aigua termal.

En el marc de la fira sempre se celebra alguna activitat al voltant d'unes restes de termes romanes molt ben conservades que es van descobrir a final del segle XIX al puig de Sant Grau, al costat dels jardins i de l'ermita de Sant Grau. La presència d'aquestes importants termes ha fet que hom cregui que Caldes de Malavella podria ser la famosa ciutat Aquae Calidae ja citada per diversos escriptors romans.

El programa d’actes també inclou una gran trobada de gegants que té per amfitriona la colla gegantera local, formada pels gegants Claudi Calderí i Emília Quirina, que representen dos personatges romans vinculats a les termes, els grallers Escaldats i cinc capgrossos que emulen un estol manaia. La colla celebra la seva festa principal a final d'abril, amb l'escenificació de la llegenda de la Malavella, els personatges de la qual també tenen la seva corresponent figura gegant.

Text i fotografies: Manel Carrera i Escudé

(Festa destacada al llibre "Calendari de festes amb aigua")


  5574 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de Caldes de Malavella
http://www.caldesdemalavella.cat
Pl. Ajuntament, 8
17455 Caldes de Malavella (la Selva)
972.47.00.05
web@caldesdemalavella.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org