NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 1 de novembre de 2024 | Tots Sants    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes i fires dels bolets > Concursos de bolets


Festa del bolet
Si a l'octubre plou, el bolet es mou
Berga (el Berguedà), Primer cap de setmana d'octubre


Els bolets, protagonistes


El Concurs de Boletaires


Pesant els bolets recollits


L'Exposició Micològica


El Concurs Gastronòmic


Cremada de la falla


Una altra imatge de la falla


 

Quan arriba la tardor, els berguedans organitzen la Festa del Bolet, una multitudinària i arrelada festa micològica que, amb els anys, ha esdevingut un dels concursos de boletaires i cuiners de plats amb bolets més important del Berguedà.

La Festa del Bolet és una gran oportunitat per a tots els interessats en el món de la micologia i, especialment, per a aquelles persones que gaudeixen buscant bolets en els boscos de Catalunya.

Breu història de la festa

La festa, que va començar mig en broma, va néixer l’any 1956 de la mà d’un col·lectiu de boletaires aficionats de Berga. Avui, els responsables de l’organització de la festa són els membres de la Penya Boletaire de Berga, nascuda fa més de quaranta anys. Aquell grup de persones inicial va posar la llavor d’un esdeveniment festiu que atrau cada any milers de visitants. La Festa dels Bolets compta en l’actualitat amb la implicació de l’Ajuntament de Berga i Castellar del Riu i d'altres entitats micològiques de la comarca i té un pressupost d’uns 25.000 euros. L’esdeveniment és una de les festes de bolets més antigues de l’Estat i no en va ha estat declarada Festa d’Interès Turístic.

El Concurs de Boletaires

La recollida del bolets comença a les 7:00 hores al Pla de Puigventós (Rasos de Peguera) i acaba a les 11:30. A aquesta hora, els concursants han de presentar els seus cistells, omplerts només amb bolets comestibles, al control de pes. Cada concursant pot presentar només la quantitat de bolets que pugui portar una sola persona i, per respecte a la natura, és imprescindible collir els bolets correctament, tallant-los i sense arrencar les arrels.

El rovelló (lactarius sanguifluus), una de les espècies més populars a les nostres terres, és l’autèntic protagonista del concurs. Es fa sobretot a la regió mediterrània, vol la calor i és propi de boscos assoleiats i terres baixes. És un comestible excel·lent, sobretot fet a la brasa amb all i julivert, però també en guisats i com acompanyament de les carns. Els bolets recollits es classifiquen en dues categories, rovellons i llenegues i varietat de bolets comestibles, i s’otorguen diferents premis per pes total i varietats més originals.

Jornades Micològiques

Paral·lelament al Concurs de Boletaires, els membres de la Societat Micològica de Berga es dediquen durant tots el dies a l’estudi i classificació dels bolets recol·lectats per aficionats abans d’emetre el veredicte del Concurs de Micologia. Les diferents espècies de bolets que s'hi presenten es poden veure a l'Exposició Micològica que té lloc a la ciutat de Berga.

El Concurs Gastronòmic

Aquesta competició, oberta a tothom, constitueix un dels moments més concorreguts de la festa del bolet. Cada concursant disposa d'una cuina de butà i ha de portar-se tots els ingredients i l'utillatge necessari per a preparar el plat més exquisit que sigui capaç de fer amb una base de bolets. Cada cuiner prepara només un plat, d'un mínim de quatre racions. Els productes utilitzats són de màxima qualitat i els plats presentats són tastats i qualificats davant del públic present per un jurat de gastrònoms de renom. De les diferents categories que entren a concurs, destaquen els plats de bolets amb aviram o caça, els de bolets amb porc, els de bolets amb peix i també la millor presentació o la creació culinària més original.

Durant tot el dia els visitants a més de gaudir de les diferents exposicions poden passejar pel Mercat del bolet i de productes naturals del Berguedà. Al final, es fa el repartiment dels premis dels diferents concursos, normalment diners o lots de productes locals.

La cremada de la tradicional falla

La festa acaba a dos quarts de nou amb la tradicional encesa de la falla, un gran monument al·legòric a algun tema de l'actualitat local en clau boletaire. La falla és preparada durant dos mesos per la Penya Boletaire de Berga, està feta amb cartró pedra i fa uns 10 metres d'alçada per 10 d'amplada. Es creu que la falla actual és una evolució de les fogueres que els boletaires de les primeres edicions del concurs feien per coure els bolets.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de Berga i Penya Boletaire


  11474 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





El mapa dels bons bolets a Catalunya. On trobar-los? Com cuinar-los?
Pascual Lluvia, Ramon / Editorial Pòrtic
Guia (mapa) per saber on es poden trobar els 50 bolets comestibles més ...



Penya Boletaire de Berga
http://www.penyaboletaireberga.cat/
Apartat de Correus, 142
08600 Berga (el Berguedà)
93.821.05.62
penyaboletaireberga@gmail.com

Unió de botiguers de Berga i Ajuntament de Berga
http://www.bergacomercial.cat/
Carrer de la Mare de Déu dels Àngels, 5
08600 Berga (el Berguedà)
ubic@bergacomercial.cat



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org