|
Per molts anys! Textos rebuts en motiu del 25è aniversari de Festes.org
|
|
En motiu del nostre 25è aniversari, estem demanant a diverses persones que ens facin arribar un breu text explicant què és per a ells Festes.org, què representa, quin paper ha jugat durant aquests darrers 25 anys dins el sector, en què els ha estat d’utilitat a nivell personal, què valoren millor, com veuen el futur, etc. En aquesta pàgina anirem publicant els que hem rebut fins ara, per ordre alfabètic.
Si a nivell personal o en nom d'una entitat ens vols fer arribar un text de felicitació, envia'ns-el al correu electrònic info@festes.org i l'afegirem aquí.
------------------------------------------------------------------------
Cap a finals dels anys 90, Internet era una xarxa d’ordinadors connectats que compartien informació i altres recursos. Un d’aquests recursos eren les pàgines web. Internet, en aquelles èpoques, era una Internet molt rudimentària. Existien les pàgines web, el correu electrònic i altres serveis que les persones o les entitats, just començaven a fer servir.
Enmig de tot aquest rebombori digital, naixia Festes.org. Festes.org és considerat un dels espais informatius de referència en matèria de festes i cultura popular. Però a part d’això, Festes.org també ha sigut un dels primers projectes digitals d’aquest país. Al llarg de tots aquests anys Festes.org ha acumulat tanta informació, que potser és la enciclopèdia virtual de festes i tradicions més important dels Països Catalans.
Festes.org és un espai de consulta digital. Però els que realment ens agrada la cultura popular i tradicional d’aquest país, Festes.org és una eina que hem fet servir moltes vegades al llarg de les nostres trajectòries. Per això és important que Festes.org continuí aquesta tasca divulgativa, tan sigui com a referent virtual o com a referent material, a través dels seus llibres.
Enhorabona per tota aquesta tasca i llarga vida a Festes.org!
Xavi Aranda
------------------------------------------------------------------------
Festes.org esta de Festa. Amb majúscules. Celebra una fita important: el seu 25è aniversari. Jo recorde encara quan els seus promotors em comentaren el projecte abans del seu naixement. Tenien un entusiasme, un coneixement del camp i una voluntat de fer el treball precís per dur endavant el projecte, que era una garantia del seu èxit. Però aleshores no era imaginable com aniria creixent en extensió i profunditat, com a conseqüència de l’extraordinària transformació de les eines digitals. Aquesta revolució no ha acabat i ens depararà sorpreses molt positives, n’estic segur. Però encara estic mes segur de que l’equip de Festes.org aprofitarà aquest aniversari per a fer créixer el valor d’aquesta web i que produirà una realitat augmentada de la festa, que també la transformarà.
Llarga vida a Festes.org i moltes gràcies a Manel Carrera i tota la gent que l’envolta.
Antonio Ariño Villaroya
------------------------------------------------------------------------
La passió hereditària per les tradicions festives: Festes.org
Segur que hi ha una explicació per a la passió que generen les tradicions populars. Una llarga dedicació a l’activisme cultural, m’ha facilitat el coneixement d’experiències sorprenents. Joan Amades va ser capaç de documentar el seu “Costumari català” recorrent el país d’un extrem a l’altre, amb mitjans rudimentaris, quan l’època feia impensable realitzar una obra de tanta transcendència. Però Amades sabia que aquella recopilació era de gran importància per a les reivindicacions nacionals del poble català, per a les que la cultura és un fet fonamental i, particularment, la cultura tradicional és la demostració d’una identitat arrelada en la profunditat de la història popular.
Quan he d'opinar sobre www.festes.org, en ocasió del primer quart de segle de vida d’aquesta reeixida iniciativa, la memòria em trasllada al 1981, sense que ni pugui ni vulgui evitar-ho. Estàvem a les beceroles en l’organització de les estructures culturals de la Generalitat; m’acabava de fer càrrec de la direcció del Servei de Promoció Cultural, tot just recavava informació per redactar el pla d’actuació que, posteriorment, activaria l’espai de l’associacionisme i la cultura popular i tradicional amb la celebració de congressos sectorials i les multitudinàries Expocultura. En aquell parèntesi per pensar vam elaborar el primer Calendari de Festes Tradicionals, que recollia succintament els grans esdeveniments festius populars. Va tenir una acollida molt positiva. Acabàvem d’omplir un gran buit, tot reconeixent i exposant el que es podria dir l’atles festiu de Catalunya. L’edició va ser el pòrtic del que vindria després i ens va aportar temps per seguir pensant el programa d’actuació.
Festes.org multiplica infinitament aquella iniciativa, aprofundint amb una lloable eficàcia en el món de les festes populars amb textos i imatges gràfiques d’un gran valor documental i abast Països Catalans. L’admirat Joan Amades es sorprendria analitzant aquest banc de dades, una finestra al món que va obrir –com qui no fa res- Manel Carrera i Escudé, a qui vaig conèixer a Matadepera quan encara no complia una dècada, al bell mig de la primera Trobada Internacional de Gegants que va atreure a la petita vila del Vallés centenars de parelles de gegants de mig món. L’esdeveniment es va repetir encara amb més ambició deu anys després -quan ell ja era conscient del que passava al seu entorn- organitzat pel seu pare, també Manel Carrera, que ja havia aprofitat per fer el primer cens de les parelles de gegants de Catalunya, recollides en un llibre monumental.
És ben segur que, viure tot allò, primer amb la mirada d’un infant i després amb la d’un adolescent, deixa petjada a la vida, obra els horitzons i pot incitar projectes innovadors, com ha estat el cas. Han passat dècades des d’aleshores... Manel Carrera es va formar a Esade pensant en aplicar els coneixements adquirits al món de l’empresa, com també va fer el seu pare. Posar en marxa un projecte com Festes.org requereix tanta estimació al món que vols explicar, com capacitat tècnica per concretar la idea. També son necessaris multitud de contactes arreu del territori. Aconseguir-los cabussant en la gran xarxa de la cultura popular, una gran legió d’entusiastes, té un valor inqüestionable i requereix la credibilitat que Festes.org s’ha guanyat en aquest darrer quart de segle.
Pere Baltà
------------------------------------------------------------------------
La imprescindible contribució de Festes.org a l'anàlisi festiva
En els darrers 25 anys Festes.org ha esdevingut un referent informatiu on-line sobre el calendari festiu dels territoris de llengua catalana, si bé paral·lelament ha realitzat incursions en d’altres cultures. Així, ha presentat les celebracions dels diferents cicles anuals, amb continguts descriptius i fotogràfics. I ho ha dut a terme tot combinant el rigor i la didàctica, amb una mirada no arqueològica sinó des de l’actualitat.
També ofereix de manera permanent un volum important d'articles sobre diferents aspectes del nostre patrimoni immaterial, així com breus biografies d'un miler d'analistes d'aquesta temàtica incorporant les seves obres essencials. Alhora, és una reeixida base de dades bibliogràfiques, que supera les dues mil entrades, bona part de les quals també comercialitza.
Finalment, en el món off line, també són notables els llibres editats sobre calendaris amb diversos eixos temàtics en què es presenten moltes festivitats, que signa l'alma mater del projecte Manel Carrera Escudé, tant a nivell textual com fotogràfic. Tots ells estan redactats des d'una perspectiva divulgativa i, alhora, acurada.
Per molts anys més!
Jordi Bertran
------------------------------------------------------------------------
Antigament, la festa era quelcom més que una festa. Era un espai per a la transcendència. Un lloc perquè, en unes ocasions, la quitxalla, i, en d'altres, els adults, deixessin el món físic, l'aferrament a la família i al cos carnal i passessin a formar part del cos místic del poble, de la divinitat, de l'univers, ja no individualment sinó fosos en un tot, en un sol cos. Ara tot això és molt difícil d'entendre i de copsar. Però el recull de festes i tradicions que etnòlegs i folkloristes de tota mena ens han llegat ens permet arribar-hi amb un cert guiatge. Els reculls de festes i llegendes, de rondalles i mites ara són l'única porta oberta per comprendre les vivències espirituals dels nostres avantpassats. Per això és tan important la feina d'En Manel Carrera i de Festes.org en la comprensió d'aquesta realitat. Sense ells, el nostre univers seria molt més pobre i ens costaria encara molt més saber qui som i d'on venim. Gràcies, Manel, per la teva gran tasca i per ajudar-nos a mirar-nos encara avui dia en els múltiples miralls de l'ésser.
Jordi Bilbeny
------------------------------------------------------------------------
Vaig conèixer Festes.org gairebé des de l’embrió del projecte per la meva tasca de responsable dels actes tradicionals de les festes de la ciutat de Barcelona. Aleshores, a la fi del segle XX, portar el coneixement i la difusió de la cultura popular, la festa i la tradició i els treballs més diversos sobre el patrimoni al món digital, a part d’una autèntica novetat, era una proesa heroica.
La innovadora proposta i la seva posterior (i ràpida) implantació va ser sorprenent. Ben aviat Festes.org es va revelar com una magnífica i imprescindible eina per a tenir a l’abast gran quantitat d’informació de fons rigorosa i de les notícies i novetats de tots els àmbits de la cultura d’arrel. Una eina que s’ha mantingut actual i actualitzada constantment.
Personalment, Festes.org és un instrument molt útil que ha facilitat i ha enriquit la meva feina i, per altra banda, que m’ha servit per a donar a conèixer tots els projectes, personals i col·lectius, en els que he estat implicat. Moltes gràcies.
Bona feina i felicitats per l’aniversari. Llarga vida Festes.org
Xavier Cordomí
------------------------------------------------------------------------
Festes.org, un quart de segle de tradició
La cultura tradicional està de celebració, el portal Festes.org celebra 25 anys. Aquest portal ha estat, sens dubte, des de el seu començament una enciclopèdia telemàtica, una gran finestra oberta al complex entramat festiu, tant per els coneixedors, als que s’inicien o pels lletraferits.
La meva relació personal ha passat, fa temps, de la consulta necessària, a l’amistat. L’organització de la Passada de l’Ascensió a Granollers sempre ha comptat amb el seu suport. Les xerrades amb el Manel Carrera han estat, per a mi, sempre fructuoses i enriquidores. M’ha fet descobrir, mitjançant el seu coneixement la rica cultura hindú i nepalesa, on les vaques son sagrades i semblem envasades al buit.
Ens hem trobat a Berga, Tarragona, a Reus, a Granollers, a llocs on acabem coincidint tots els amants, per no dir xalats, de les festes. Recordo el viatge a Borriana a veure focs artificials, bous al carrer i bous embolats i on vàrem poder participar d’una mascletà manual, que So Andrés Castellano ens perdoni.
No puc oblidar la conversa, dinant, al museu marítim de Barcelona amb el Manel Carrera i el Jordi Bertran de Tarragona que va ser el germen de la innocentada, a escala nacional, de l’any 2008 on Festes.org i l’Olla dels Pobres de Granollers van organitzar un curs per obtenir el carnet de disparador no professional de focs artificials. Foren molts els interessats en el famós curset per aconseguir el Carnet de Pirotècnic, el sant grial dels diables.
Bé, doncs per molts anys a Festes.org un portal clarament obert al coneixement i la divulgació de les nostres festes, elements fonamentals de la nostra cultura. Tant de bó les institucions del país s'emmirallessin.
Paco Cruz
------------------------------------------------------------------------
Tots tenim, i hem tingut, els nostres llibres “de capçalera”. Diferents títols, potser, en diferents etapes de la vida. Certament.Els meus són, i han estat: Narracions extraordinàries (Edgar Allan Poe), Els mites de Cthulhu (Howard Phillips Lovecraft), Poesia completa (Joan Salvat-Papasseït), El país d’octubre (Ray Bradbury), El Gòlem (Gustav Meyrink), Te deix, amor, la mar com a penyora (Carme Riera), Les aventures de Tintin (Hergé), i també el Nou Testament.
El que tots els qui som festers (i els qui no ho són, també) tenim/hem de tenir com a lloc web “de capçalera”, des del seu inici, ininterrompudament i fidel, fins avui mateix (i ja són 25 anys), és Festes.org. Indubtablement. Evidentment.
Jordi Cubillos
------------------------------------------------------------------------
En la llarga història de la cultura popular catalana, un quart de segle és ben bé un breu bocí temps. Però en la seva difusió i preservació digital, els 25 anys de Festes.org són un gran motiu de celebració. Si mirem enrere i analitzem els profunds canvis socials, lingüístics, econòmics i de globalització cultural que ens ha dut aquest nou segle —que en el cas d'un servidor són gairebé tota una vida— aquest aniversari és un gran èxit. Una fita per haver trobat el seu lloc a Internet com a espai de referència i de destacat rigor sobre les nostres tradicions festives i per, a més, haver aconseguit capitalitzar també tot aquest coneixement en un assessorament cultural professional cap a institucions municipals, comarcals, governamentals i educatives de diversos indrets dels Països Catalans.
Festes.org ha sabut entendre formidablement el valor de la informació oberta a Internet amb llicència lliure. Alhora, emperò, també ha copsat com professionalitzar aquest oceà de saviesa i ha fet de la revitalització dels nostres orígens un ofici digne que s'ha plasmat d'allò més bé en un llegat de publicacions, cartelleria escrita, exposicions museístiques, memòries i projectes pedagògics de tota mena. Deixeu-me remarcar que aquest impacte transcendeix més enllà dels milers de fitxes web plenes de riquesa sobre festivals, festes majors o esdeveniments d'arrel pagana i religiosa que acull meticulosament, també amb incursions de gran internacionalisme sobre altres cultures del món.
Amb la irrupció (d'encara més) nous i profunds canvis tecnològics, Festes.org i la dedicació del seu incansable Manel Carrera tenen ara un nou envit dins del majúscul repte constant de la preservació etnogràfica: renovar-se en el nou paradigma dels imperis audiovisuals i assegurar-ne la continuïtat generacional atractiva. Combinar l'ingent arxiu de dades de qualitat amb les noves oportunitats i creixent demanda del vídeo: el món ha de veure la cultura catalana dels nostres avis i dels nostres futurs nets amb un interès renovat i com mai ho hagi fet mai encara. I els qui la fem possible als carrers, n'hem d'estar orgullosos i saber a qui recórrer perquè l'expliqui amb tots els seus ets i uts. Jo vull imaginar-me Festes.org així d'aquí a 25 anys més. Si em permeteu ser atrevit, tot em fa pensar, després de diversos intercanvis tan positius amb en Manel al llarg d'aquests últims anys, que està d'allò més preparat i il·lusionat per a preveure aquestes noves necessitats socioculturals. Brindem per aquest aniversari, pels qui són el pilar de la nostra cultura i per a gaudir durant molt més temps d'aquest magnífic projecte com ja ho fem a plaça en un matí de cercavila o amb les espurnes de llum d'unes torxes baixant en la negra nit.
F. Xavier Dengra i Grau, biotecnòleg i activista digital i lingüístic
------------------------------------------------------------------------
Com que estem en una fase històrica de transició tècnica massa vegades no som conscients que el que pot semblar normal és extraordinari. Això comporta que ens costi apreciar esforços titànics i persistents en el temps perquè la xarxa no ens permet veure el volum de la tasca realitzada com si ho permeten els fulls d'un llibre i el seu gruix. Som en una nova era però continuem mesurant el que ens envolta en criteris d'un passat encara recent.
Quan hom navega per internet a la recerca d'informacions contrastades, solvents i no repetitives agraeix que hagi pàgines web ben estructurades i amb informacions que ajuden al que volies i que a més proporcionin altres enllaços per a ampliar informacions colaterals que són d'interès. Un d'aquests portals de referència, per als qui més o menys ens dediquem al món de la Cultura Popular, és sense cap mena de dubte Festes.org ja que hi vas a parar d'una manera gairebé automàtica quan consultes la xarxa. El volum d'informació abocada a la pàgina i la seva permanent actualització l'han convertit en un portal de consulta obligada i permanent facilitant, sense cap mena de dubte, la tasca d'investigació.
Arribar als Vint-i-cinc anys de permanència en xarxa és una fita extraordinària i, precisament, aquest és un dels valors que aporta Festes.org que permet que els cercadors la localitzin com una de les primeres opcions. Si a això li afegim les informacions periòdiques i puntuals que arriben dels seus butlletins arribarem a veure que podem estar parlant d'una autèntica estructura d'Estat. Que sigui una iniciativa privada i no pública, malauradament, explica aquesta continuïtat en el temps i en referència a un territori concret on la parla catalana és el seu eix vertebrador.
Moltes felicitats i per molts anys més de voler continuar amb el projecte que uneix tradició i innovació tecnològica.
Albert Domènech, Piscolabis.cat. Historiador de l'Art especialitzat en el món de la impremta i la Cultura Popular en el seu sentit més ampli.
------------------------------------------------------------------------
FESTES.ORG. Vint-i-cinc anys catalitzant l’aproximació al fet festiu dels Països Catalans
Mirat ara en perspectiva, sembla evident que la dècada de 1990 marca un punt d’inflexió en forma d’aproximar-se a la recerca del fet festiu als Països Catalans. Una fornada de joves investigadors desembarquen en un terreny rigorosament menystingut fins aleshores des del món acadèmic –les excepcions es podrien enumerar amb noms i cognoms en unes poques línies— i aporten una mirada renovada i refrescant que s’estén pels camps de la sociologia, la història, l’antropologia, l’etnologia o la divulgació etnogràfica.
I gosaria dir que el portal Festes.org és, alhora, causa i conseqüència d’aquest nou corrent ideològic que descobreix en les festes un pou sense fons per a estudiar les dinàmiques internes que articulen, tensen i cohesionen els col·lectius humans. Conseqüència, perquè és fill d’aquell temps i d’aquell nou capteniment. I causa perquè la seua existència va fer un impagable paper catalitzador: els interessats disposaven d’un espai públic, obert, gratuït i participatiu d’on nodrir-se, construir xarxa i, el que és més important, superar el marc comarcal i local on semblava confinat aquest àmbit d’estudi.
Un espai, a més, singularment reforçat pel poder semiòtic de la imatge en una aposta que, amb el temps, ha acabat conformant la que, sens cap mena de dubte, deu ser la col·lecció fotogràfica sobre les festes catalanes més importants del país.
Festes.org s’autodefineix com “l’espai on comença la festa”. Amb els mèrits exposats, i després de ser-ne usuaris addictes aquests vint-i-cinc anys, no se’ns ocorreria cap lema més adient.
Josep Vicent Frechina
------------------------------------------------------------------------
Conèixer aquest portal Festes.org va suposar per a mi una gran finestra oberta al món per talaiar tot un enfilall de festes, curiositats, anècdotes,... d'arreu dels Països Catalans, que s'han forjat a partir de la col·lectivitat dels diferents indrets de les terres de parla catalana, a partir de trets comuns i d'una manera de veure el món. A més de tenir totes la llengua compartida com a eix central, una llengua que ens agermana, amb la qual també es pot fer festa. Arreu d'aquestes contrades trobam diversos elements, comuns, com els solsticis d'hivern i d'estiu, el foc, la mar, entre d'altres que ens uneixen. A partir d'aquests denominadors comuns cada un dels pobles interpreta i viu les festes d'una manera diferent i alhora amb uns mateixos referents i advocacions, com puguen ser les festes de Nadal, Pasqua, Tots Sants, els darrers dies, com es diu a Mallorca al carnestoltes, Sant Antoni, Sant Pere o Sant Joan, o les festes d'estiu que se celebren a cada poble, les quals condicionaven, moltes de vegades, les messes de fora vila.
Com a anècdota contaré que som d'un poble del Raiguer de Mallorca, Campanet, que es troba situat ben davant Búger, el qual va ser llogaret fins al segle XIX de Campanet, que només els separen dos quilòmetres de distància. Idò, heu de creure i pensar i pensar i creure, que gràcies a aquesta pàgina dirigida per Manel Carrera, vaig tenir coneixement per primera vegades de les vives, una festa a la que vaig poder assistir i conèixer, però que si no hagués estat per aquest portal, per ventura, encara no coneixeria tot i la proximitat del poble de Búger amb el meu. Cada any al voltant de Sant Antoni se celebren, a Búger, les vives, una festa que gira entorn dels foguerons de Sant Antoni, espectacular, ancestral i alhora molt desconeguda a la contrada. Només per aquest fet, tenc motius a balquena per lloar i agrair a Festes.org la seva gran comesa en recopilar i inventariar les diverses manifestacions festives.
Rafel Gelabert
------------------------------------------------------------------------
Jo tenia clara la necessitat d'una web de festes i més d'una vegada havia proposat on treballava, la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat, d'endegar-la, però l'Administració ja se sap, tot es fa feixuc. Fins que vet-ho aquí, que en Manel Carrera ve a la feina i em planteja el projecte de Festes.org, llavors encara en estat embrionari. No cal dir que ho vaig celebrar, encara que veia la dificultat que representava un projecte d'aquestes dimensions. Des de la meva feina vaig veure i viure el procés, a vegades amb recança perquè no li feien prou cas des de l'Administració. Fins i tot, tot sovint m'hi he sentit anímicament lligat.
Han passat una colla d'anys i la web ha estat una realitat creixent, una eina gairebé imprescindible per tots aquells que ens hem dedicat i ens dediquem a les festes i a la cultura popular en general. Una porta festiva feta amb rigor i estima, amb uns continguts molt complerts, difícils d'abastar en la seva totalitat. Que per molts més anys poguem gaudir-ne. Felicitats!
Jan Grau
------------------------------------------------------------------------
La festa no s'acaba mai
Constitueix tot un esdeveniment la commemoració dels 25 anys de Festes.org, un projecte de descomunal abast, un d’eixes empreses culturals i intel·lectuals que sols es pot dur a terme des de la paciència, la perseverança i un ferm compromís amb el que representa la cultura popular i festiva. La iniciativa encetada en 1999 ha seguit enriquint-se i millorant amb el pas del temps, fins al punt de constituir una ferramenta essencial per a tots aquells interessats en la cultura festiva, especialment en les seues tres potes: el món de la gestió, el de la investigació i el de l’associacionisme. Per això sols cal que felicitar-se i desitjar als promotors de festes.org que continuen amb el seu valuós treball per molts anys.
Gil-Manuel Hernandez
------------------------------------------------------------------------
Festes.org, la meva 'wikifesta' preferida
Vaig conèixer Festes.org quan vam escriure el llibre el Correfoc de Manresa, l'any 2006. L'amic Jordi Bertran, que va presentar el llibre, em va comentar que el seu relat de presentació sobre la Víbria de Manresa el penjaria a Festes.org.
Vaig endinsar-me en l'univers digital que ha creat el Manel Carrera. Senzillament vaig al·lucinar. Tot el món que envolta La Festa popular i tradicional -que tant m'atreu- estava allà concentrat. I segueix estant. I és pràcticament infinit.
Festes.org va servir, entre moltes altres coses, per adonar-me que jo no era un friki. O, com a mínim, no era l'únic friki interessat en aquest món. I llegia reflexions molt interessant al voltant de la Festa. I coneixia moltes festes de les que no n'havia sentit a parlar i em permetien acostar-m'hi i poder-les conèixer en persona. A més a més, tot això m'animava a escriure i a anar enviant alguns articles. Sempre m'envaïa un sentiment d'orgull quan els veia publicats en aquesta web.
Festes.org continua sent una pàgina que consulto molt sovint, per interès, per lleure o per curiositat. És la meva 'wikifesta' preferida.
Amb el Manel Carrera vam acabar establint amistat. Als dos ens uneix l'interès per la mateixa temàtica. A mi sempre m'ha admirat la seva tenacitat per mantenir viu i actualitzat aquest entorn virtual que és Festes.org. Tant és així que quan treballava a La Vanguardia vaig tenir l'oportunitat de dedicar-li un article que sota el títol 'Manel Carrera, el nou Joan Amades' explicava com amb la seva reflex i una furgoneta customitzada volta per qualsevol racó de parla catalana per documentar les seves Festes.
''No li arribo ni a la sola de la sabata'', va dir el Manel quan li vaig comentar amb qui tenia intenció de comparar-lo en el titular de la notícia. De fet, no sé si és comparable, o no, però si sé que la feina que fa és impagable (malauradament, potser és massa literal). També sé que l'obra que està deixant amb Festes.org és d'un nivell i una qualitat estratosfèrica.
Ell no n'és conscient, però estic convençut que d'aquí a uns quants anys quan un periodista entrevisti a un folklorista motivat i li digui que és un nou Manel Carrera, segur que aquest folklorista motivat pensarà en la web Festes.org i probablement dirà: ''al Manel no li arribo ni a la sola de la sabata''.
Gràcies Manel Carrera. Per molts anys Festes.org
Carles Jódar
------------------------------------------------------------------------
Per a mi, Festes.org ha estat un punt de referència important des de la seva creació el 1999. Durant tots aquests anys, he acudit periòdicament al web per a la consulta personal, és a dir per informar-me sobre aspectes concrets del patrimoni cultural català i per conèixer noves publicacions dels meus àmbits de recerca.
Festes.org, i en especial la secció de “Calendari”, també ha estat molt útil per a la meva docència de català com a llengua estrangera durant els anys que he estat treballant com a lectora de català a la Universitat de Bremen (Alemanya). Sempre hi he trobat material i enllaços engrescadors sobre els temes que volia explicar a classe.
Estic molt agraïda per la creació de Festes.org i felicito els responsables per l’excel·lent feina feta. - Per molts anys!
Lenke Kovacs
------------------------------------------------------------------------
El portal de Festes.org, al meu entendre, és el camp base digital de la festa i la cultura popular. Recordo l’època de finals dels anys 90-inicis dels 2000, moment que sorgí la plataforma, quan alguns joves, pocs, encara d’universitat o acabant-la, començàvem a participar directament en l’organització de certes festes populars i necessitàvem reflectir tot allò també de forma teòrica, necessitàvem visualitzar una certa totalitat del que es feia, descobrir, fins i tot, noves festes o festes de sempre que les coneixíem però que volíem saber més d’elles, i Festes.org anava proporcionant tot allò que es necessitava. En aquest sentit, també va ser i és el portal que em va permetre poder publicar i donar a conèixer digitalment alguns dels meus textos i poder llegir els textos d’altres, conformant una xarxa potent de persones que estem escrivint i estudiant sobre el mateix àmbit. No cal dir, que Festes.org és un punt de referència imprescindible de documentació, publicacions i informació sobre la multiplicitat festiva dels Països Catalans i més enllà. I, sobretot, és molt d’agrair l’obertura de mires, la democratització de continguts i diferents punts de vista sobre això que denominem “festes populars”. Sempre he agraït aquest fet de poder publicar amb total llibertat. I ho valoro precisament perquè crec, sincerament, que el camí que ha marcat Festes.org, i tant de bo que continuï marcant en el futur, sigui precisament aquest, el de poder parlar, reflexionar, proposar i documentar la festa des de múltiples òptiques, posant en valor el debat i no tancant-se en àmbits endogàmics i certs postulats inamovibles. Caldria, doncs, posar en valor aquesta manera de fer i recordar-ho a les noves generacions, que actualment s’estan introduint en tot aquest món de la cultura popular. Felicitats per la tasca i la feina ben feta d’aquests 25 anys, llarga vida a Festes.org i endavant!
Heribert Masana i Soler
------------------------------------------------------------------------
Festes.org s'ha convertit en un referent de la cultura popular, particularment en la seva vessant festiva i espectacular. Gràcies a la seva dimensió virtual i projecció en xarxa ha estat un portal que ha fet una gran labor de difusió de la recerca, la documentació i la vivència dels costums i les festivitats més significatives de l'àmbit lingüístic i cultural català. La seva utilitat és elevada, perquè sovint referencia els estudis més valuosos i pertinents d'una tradició determinada, alhora que n'ofereix resums temàtics de fàcil accés. Per tant, és una plataforma que acompleix diverses necessitats alhora: des de la informació puntual a la recerca específica. S'adreça, doncs, a un ampli ventall d'interessats en la cultura popular d'arreu dels països d'expressió catalana.
Jesús Francesc Massip Bonet
------------------------------------------------------------------------
No hi ha dubte que un quart de segle de dedicació a una temàtica concreta i tan entranyable com és la del món festiu constitueix una fita ben remarcable i digna d’ésser tinguda en compte. No sé si el bon amic Manel Carrera i Escudé era prou conscient del recorregut que tindria aquella lloable iniciativa que començà a gestar l’any 1999, a l’empara de l’Associació Cultural Rebombori Digital, i que ha arribat amb bona salut fins al moment present, no sense haver hagut de fer front a les dificultats inherents a una matèria que, massa sovint, ha estat considerada com una mena de parent pobre dins del món cultural de casa nostra; em refereixo, és clar, a la cultura tradicional i popular, que és sinònim de festa en el seu sentit més ampli.
La llegenda que acompanya la web ho deixa ben clar: “l’espai on comença la festa”. I és del tot lògic que per a viure-la, cal endinsar-se abans en el seu coneixement; primer, per determinar si realment allò que volem constatar ens pot atreure i, un cop presa la decisió, per il·lustrar-nos sobre el seu contingut, la seva història, les particularitats que l’envolten, els seus pros i contres, l’estatus actual que la caracteritza... En aquest sentit, és evident que Festes.org pot esdevenir una eina imprescindible si volem capbussar-nos de ple en la cognició d’una infinitat de celebracions festives dels Països Catalans, alhora que ofereix material didàctic de primera mà als interessats que vulguin aprofundir en l’estudi d’un bon nombre de disciplines que conformen l’ampli i variat mosaic del folklore de totes aquelles terres de parla catalana.
Un bon rebombori, doncs, el que han armat en Manel i els seus col·laboradors. Els animem a continuar en l’envit, malgrat que, a voltes, la incomprensió i la manca de suport institucional puguin menar al defalliment. El bagatge que han acumulat durant aquests 25 anys és molt important, tant pel que fa a la publicació com a la divulgació de molts dels esdeveniments que forneixen el nostre calendari festiu. Cal continuar la tasca perquè, dissortadament, es fa molt difícil trobar persones amb la mateixa capacitat i la voluntat de donar a conèixer un patrimoni que, en molts aspectes, ens fa diferents d’altres cultures. Tard o d’hora, el reconeixement més plausible haurà d’arribar, si és que no s’ha manifestat prou encara amb tota la intensitat a la qual aquest encomiable afer s’ha fet creditor. La cultura tradicional i popular nostrada us necessita, amics... Endavant, Festes.org !
Eloi Miralles
------------------------------------------------------------------------
Des de fa molts anys −em sembla que podria dir de que aparegué el web (i d’això ja fa anys)− que he utilitzat Festes.org, el mitjà de comunicació sobre la festa i la cultura popular que Manel Carrera elabora amb eficàcia i documentació impecable. Em serveix per aconsellar-ne quan em falta algun detall sobre algunes de les activitats festives en les que estigui treballant, o quan necessito veure l’ampli panorama d’alguna de les festivitats temporals de l’any.
Bienve Moya-Domènech
------------------------------------------------------------------------
Festes.org, una feina ben feta
Vaig entrar de professor a la Universitat de les Illes Balears per impartir l’assignatura “Cultura Popular Catalana” al curs 1994/95, i em vaig jubilar el curs 2019/20; són vint-i-cinc anys, els mateixos de Festes.org, encara que no encabits en els mateixos trams. També, l’any 2002 vaig començar a escriure una columna setmanal al Diario de Mallorca –que encara avui segueix- titulada “Costumari Popular”, on recollim festes, santorals, llunes, activitats de cultura popular, etc. que s’esdevenen al llarg de cada setmana a Mallorca. Des de l’any 2011 col·labor i form part del programa “Uep! Com anam?” que s’emet cada setmana a IB3 televisió –un dels més veterans de la cadena- on parl sobre temes de cultura popular de les Illes. Idò bé, la finestra de Festes.org ha esdevingut –i esdevé- una ditada de mel, d’informació, de formació, de reivindicació, de coneixement, de cultura en definitiva i que gairebé sempre he tingut present en tot allò que he fet, però amb un caire nou afegit que ens toca la fibra de molt a prop, perquè, a més a més, té en compte la realitat cultural amarada de catalanitat del País Valencià, de les Illes, de la Franja de Ponent i de Catalunya Nord, un portal per reconèixer-nos i sentir-nos-hi identificats, tant en l’apartat de Notícies, com en els Calendaris, l’Ecosistema, la Mediateca, les altres Cultures, les propostes, la participació. Cal dir, també, que s’ha complementat cada any amb més informació acurada i contrastada, ha millorat la presentació, ha augmentat les propostes, etc. és a dir, que ha posat tots els mitjans perquè ens la féssim nostra, i així ho hem fet. I que sigui per molts i molts d’anys més!
Felip Munar i Munar
------------------------------------------------------------------------
Recordo quan vaig descobrir la web de Festes.org, des d'aleshores l’he tingut molt present… Recordo que em va meravellar, era el començament de les pàgines web i el fet de descobrir una web tan completa sobre les festes i costums dels Països Catalans va ser trobar una eina pedagògica sobre les tradicions de primer ordre. A més, amb la satisfacció de veure com les festes o motius populars, ja siguin petites, mitjanes o grans, es tracten d'una mateixa manera. Més endavant vaig conèixer el Manel Carrera fent seguiment d’algunes de les festes de Reus i de seguida ens vam fer amics, fins al punt de poder-lo acompanyar a realitzar l’estudi de camp d’altres festes. Una d’elles, les de Sant Antoni de Vilanova d’Alcolea, on vaig descobrir una festa que no coneixia i que em va sorprendre d’allò més, d'altres com Todolella, Benicarló, València... Molt bons records, Manel, per molts anys a Festes.org i que tots ho puguem gaudir.
Marc Navarro, tècnic de cultura a l'Ajuntament de Reus
------------------------------------------------------------------------
A meitat del segle XX l’àmbit del que anomenem cultura popular i tradicional (recentment simplificada amb l’apel·latiu d’arrel), era ben poc considerada respecte la resta de manifestacions artístiques i literàries. De fet aplegava tot allò que en el domini hispànic s’anomena folklore i, tan és així, que l’adjectiu folklòric actualment s’aplica en el sentit que allò no va de veres. Potser per això durant el franquisme el folklore era potser l’única disciplina laica tolerada o, si més no, amb poca restricció a nivell polític.
Justament fa tres quarts de segle, l’any 1949, amb els capgrossos es completava la reposició a Vilanova i la Geltrú dels gegants, figures i entremesos (diables, mulassa, drac, gegants i capgrossos) iniciada l’any 1946 per subscripció popular amb el leitmotiv de la beneficència a l’Hospital de Sant Antoni Abat. De tot aquest procés i subscriptors, juntament amb els antecedents històrics de les figures se’n feu un llibre i es demanà al folklorista més notable del país, l’ínclit Joan Amades, que el prologués i ho va fer l’agost de 1950. El conclogué dient: «Com amics de les velles tradicions nostrades sentim gran satisfacció per l’aplec de les copioses dades documentals contingudes en el present llibre, sobre un tema tan desconsiderat i poc valorat com el que el motiva i ens creiem en el deure de regraciar-ne i de lloar-ne als bons amics que en són autors per la llur valuosa aportació a l’estudi d’un aspecte del nostre corpus etnològic que tan de bo que tingués forces imitadors.»
En els anys que han passat, afortunadament s’ha propiciat un radical canvi de paradigma. De fet ja va començar a la segona meitat dels anys seixanta amb la implicació juvenil a moltes d’aquestes activitats i alhora, la presa de consciència de comunitat pel veïnatge i per la llengua. Guardo un mapa editat el 1971 del Països Catalans amb la seva divisió comarcal. En aquest domini, respecte de la matèria que ens ocupa, la relació, intercanvi i comunió ha estat absoluta, més que en cap altre àmbit. En aquest sentit la institució de Festes.org i la seva trajectòria en aquests anys ha estat determinant. Agermanar rituals ancestrals que conformen el retaule festiu del nostre entorn amb tecnologies punteres en la recollida d’imatges i dades i la seva distribució és admirable, com també en la plasmació impresa amb la qualitat dels bibliòfils en llibres que són una delícia.
Jo he tingut el privilegi d’acompanyar el Manel Carrera en alguna singular prospecció i també participar en viu i en directe i durant molts anys en algunes de les festes que es ressenyen.
En un país on ha quedat la dita «no hi ha res que cent anys duri», un periple de vint-i cinc anys, que és pràcticament el temps que assenyala una generació, és prou considerable tot i més si es tracta d’una obra que no té ni un bri de desperdici, que diria la meva estimada àvia. Per molts anys!!
Xavier Orriols i Sendra
------------------------------------------------------------------------
Quan, encara no fa tres dècades, vam començar a descobrir l'univers de la xarxa —personalment, des de 1996— alguns agosarats exploradors maldàvem per trobar informació d'allò que ens interessava en el camp de les ciències socials, alhora que amb les eines a l'abast obríem contactes i intercanvis. Recordo una frase de Vicent Partal —pioner a casa nostra, un dels creadors de la Infopista— del tot encertada, si més no, aleshores: «Internet no és només una xarxa d'ordinadors, és una xarxa de persones que empren l'ordinador per comunicar-se». La cita pot no ser exacta, alterada pel record, i potser avui obsoleta, quan el monstre digital s'ha fet inabastable en tots els sentits i quan pot crear i recrear realitats o ficcions massa reals que ens envolten i ens ultrapassen.
Festes.org va esdevenir un portal temàtic sobre cultura popular en el que trobar informació sobre les celebracions de cada temps festiu, calendari de diades, ressenyes de publicacions o notícies d'esdeveniments, però també per conèixer una persona, que com jo mateix no podia escalfar el cul d'una cadira quan tocava festa i ens trobàvem, aquí i allà, amb la màquina de fotografiar al coll, el bloc de notes i la gravadora (a casset) a la mà.
Després de vint-i-cinc anys, el format, els continguts i la gran quantitat de persones que han/hem emprat el portal pot semblar poc o molt. Les estadístiques a la xarxa són implacables si el que cerques són xifres. Però si reflexionem sobre la immesurable capacitat de dinamització que una acció com la creació de Festes.org ha tingut, potser copsarem la seva veritable importància.
Salvador Palomar
------------------------------------------------------------------------
Fa anys que segueixo Festes.org. Us vull felicitar per la vostra feina i encoratjar-vos a seguir endavant. És fantàstic poder disposar d'un espai on es reculli i es difongui el nostre patrimoni festiu!
Gràcies a vosaltres ens hem animat en família a descobrir en directe festes i celebracions que no coneixíem.
Endavant les atxes! :)
Sandra Paradell Andreu
Antic Gremi de Traginers d'Igualada
------------------------------------------------------------------------
Quan érem joves sentíem a dir que, per anar bé, en aquesta vida calia tenir un fill, escriure un llibre i plantar un arbre. Després hem vist que tot és una mica més complicat; perquè els fills, a part de tenir-los, s'han de fer créixer, i els llibres cal és que siguin interessants i que la gent els vulgui llegir, etc. Amb els anys, tot ha canviat molt, i aquell desig d'escriure un llibre, podem dir que s'ha fet compatible amb fer una pàgina web, que és el que va decidir fer en Manel Carrera ara fa 25 anys, quan tot el món d'Internet era molt incipient al nostre país. Això sí, perquè una cosa no treu l'altra, que en Manel de llibres també n'ha fet, i els ha fet de manera excel·lent.
El web de Festes.org de seguida es va convertir en una eina de consulta molt útil, on hi podies trobar molta informació i molt ben endreçada i indexada. Venia a ser com un nou costumari virtual, per a trobar informació de qualsevol celebració (per data, per temàtica, per ubicació, etc.) i això facilitava molt la feina a l'hora de planificar unes vacances o activitats per fer amb la família o els amics. I el més important és que, com els grans referents del país (penso en autors de projectes com el Costumari, el Diccionari Alcover-Moll, l'Obra del Cançoner Popular, etc.), en Manel també ha tingut present tot l'àmbit nacional català, deixant de banda les fronteres imposades.
Desitjo que el projecte de Festes.org tingui bones expectatives de continuïtat i d'actualització constant de continguts i de formats, i que tant de bo que pugui comptar, si l'ha de menester, amb més suport per part de les institucions pertinents. La dedicació de persones com en Manel, que fan molt bona feina amb pocs recursos, posa en evidència a moltes institucions que, mal que ens pesi dir-ho, tenint molts recursos, no estan per la feina.
Gràcies, Manel, pel teu treball rigorós i perseverant, perquè amb totes les hores que tu has esmerçat voluntàriament per preparar i compartir coneixements, per fer cerques i mantenir contínuament el web, has permès que d'altres ens en poguéssim estalviar algunes i que, en el millor dels casos, a part de per a baixar al carrer i participar de la festa (com deia Estellés), les poguéssim dedicar a altres tasques també al servei de la llengua, la cultura i la llibertat de la Nació Catalana. La gent com tu i com els companys que fan possible projectes virtuals i vitals com Softcatalà o la Viquipèdia, ens ajudeu a mantenir i sentir l'orgull de pertànyer a un poble que continua fent el seu camí per a ser més culte i més lliure. És el mateix orgull que provoca tota la gent (castellers, geganters, diables, músics, balladors...) que al llarg de la història ha treballat i han dedicat part del seu temps (sense guanyar-s'hi la vida) per mantenir viva la cultura d'aquest país. Gràcies i per molts anys!
Jaume Piquer
------------------------------------------------------------------------
En este món “infoxicat” al qual vivim és alliberador trobar un espai com Festes.org on tota la informació sobre la nostra cultura festiva està curada. Curar continguts és un procés necessari per a difondre informació de qualitat la qual ha estat cercada, seleccionada i organitzada per a poder ser consultada i reutilitzada. Des de la Biblioteca de L’ETNO vos agraïm enormement la vostra tasca els darrers 25 anys i la connexió continuada amb nosaltres, ens serviu de font d’informació i al mateix temps ens agrada que ens utilitzeu per a estar informats sobre tot allò que es cou i es publica al País Valencià. Per molts anys més d’intercanvis i connexió! Ja sabeu que a la Biblioteca de L'ETNO teniu la vostra casa.
Amparo Pons, bibliotecària del Museu Valencià d'Etnologia
------------------------------------------------------------------------
Que representa per a mi Festes.org? Ostres! Què difícil. En primer lloc representa un bastió, cultural, però un bastió.
La feina ben feta, un repositori tan gran on he acudit, acudeixo, i acudiré per saber que es mou dins el món on em moc. Veure què han publicat els amics i els col·legues i sobretot, estar informat de les novetats. Allò que va començar essent una font esporàdica que, des d'internet, difonia tot un seguit d'articles on podia trobar Badalona, on hi havia difusió d'alguns temes que m'interessaven, ha acabat essent un punt de referència diari, que recomano cada dia i consulto dia si i dia també. La seva utilitat, no tan sols per mi, si no pel món del folklore és inabastable. 25 anys és un aniversari important. Només espero poder celebrar-ne els 50, els 75, els 100 i els 125; llavors pararé que estaré una mica cansat, però Festes.org seguirà, ben segur, molts anys més!
Gràcies per apostar per la difusió, per l'accessibilitat i per un repositori tan gran, i a l'hora tan ben fet (cosa difícil, compaginant les dues variables). Per molts més anys Festes.org!
Nil Rider
------------------------------------------------------------------------
Fa 25 anys recordo connectar-me a la xarxa des d'aquells rudes macintosh de l’URV i consultar amb avidesa dues clares referències : la pàgina de Carrutxa i una innovadora Festes.org.
Innovadora pel seu disseny i per ser un gran enllaç de manifestacions festives arreu dels Països Catalans. Ha estat i és una font de descobriment del país i una font d'inspiració. Ens va fer entendre que la cultura del poble català calia ser present i difosa través de les pantalles. Això ens va animar a engegar el projecte del butlletí digital Dragabales.
Aprofitarem per reclamar el premi nacional de cultura per a Festes.org.
Llarga vida a Festes.org!
Jordi Rius i Mercadé
------------------------------------------------------------------------
Festes.org
Fa temps, quan tothom es preguntava per conèixer alguna cosa més sobre les festes que havien perviscut atravessant la època franquista, i volent saber alguna cosa de les festes desaparegudes en el mateix període o que s'havien esllanguit en la cursa per la modernitat, es van girar cap a una de les poques fonts, completes i fàcils de consulta, en Joan Amades i el seu Costumari Català, que redactat seguint el calendari, donava resposta, a vegades ben insospitada a les necessitats festives. Van ser els mestres, dels primers a manejar aquesta font. Volien reintroduir a l'escola el que ja no es vivia en el carrer. De manera que van abeurar-se en Joan Amades de forma entusiàstica i mancada de crítica.
També els primers ajuntaments postfranquistes, nodrits d'intel·lectuals que havien estudiat les festes locals, van reprendre aquelles tradicions obliterades. I van començar pel Carnaval, festa que aglutinava velles protestes i les inversions necessàries en l'ordre establert.
Però poc a poc, aquelles fonts basades en Joan Amades van començar a quedar estretes, petites i sospitoses d'improvisació i mancades d'autocrítica. Tots els àmbits de la recerca van pouar en els testimonis vius, en el treball de camp, en els arxius locals i en els moltíssims folkloristes que havien deixat també la seva petjada en la recerca de les festes.
Molt important va ser la trobada d'autoconsciència de la pròpia identitat que va accelerar aquesta recerca en cada poble, que volia excel·lir en mostrar un patrimoni ric i engrescador.
Així neix Festes.org, com una resposta a aquesta inquietut davant el patrimoni festiu, perquè posant a l'abast les recerques dels especialistes, donava un coixí de dades que els pobles podien fer servir per a eixamplar la seva recerca local. Aquesta és una obra col·lectiva que parteix de la contribució de tothom que tingui quelcom a aportar en el coneixement del patrimoni festiu, per a que qui celebri ho faci conscient de la seva identitat.
Josefina Roma
------------------------------------------------------------------------
25 anys de Festes.org
Mantenir una activitat durant 25 anys -oimés si la continua gestionant la mateixa persona que la va crear- no és cosa fàcil; i si no, mireu al vostre voltant i feu una relació de quantes en trobeu. Si a més, aquesta activitat no és de les “tradicionals” (i les pàgines web i l’Internet que tan a mà tenim actualment no eren pas gens “tradicionals” el 1999), sinó que és una activitat que podríem definir com a etèria i volàtil, la dificultat de la seva supervivència augmenta exponencialment. I si no, feu un repàs de quantes pàgines web heu vist néixer i desaparèixer durant aquest quart de segle!
Hom podria pensar que, qui fa 25 anys va tenir la idea de fer una pàgina web (idea innovadora), dedicar-la a les festes i tradicions populars (àmbit estrambòtic per a molts) i, a sobre, centrar-la en un territori petit com són els Països Catalans (amb la potencialitat que això pot suposar), forçosament havia de ser un visionari o un orat, i molts devien inclinar-se per aquesta segona opció. El temps -acompanyant absolut, verdader i matemàtic que sempre acaba posant les coses al lloc-, amic Manel, ens ha demostrat que anàvem errats, i que eres un visionari i no un orat.
Un visionari, un professional i un perfeccionista que fa cinc lustres va crear una eina original, innovadora i atractiva que, d’aleshores ençà, ha estat punt de referència per a tots aquells que, de pic o de palada, ens dediquem a temes relacionats amb la cultura popular i tradicional, tan del nostre país, com d’arreu del món; perquè l’eina no s’atura pas ni a Salses, ni a Guardamar, ni a Fraga, ni a Maó o a l’Alguer.
I és que Festes.org és, ha estat, i, malgrat que no m’agrada fer previsions de futur, crec que continuarà essent, un referent imprescindible per a tots nosaltres. És el veritable vademècum on tots hem anat a raure buscant allò que no trobàvem enlloc més. I no només ho hem trobat, sinó que el resultat ha estat trobar-ho amb qualitat, rigorositat i mestria. És a dir, allò que els contribuents esperem que les administracions públiques facin amb els nostres diners però que finalment ha de tirar-ho endavant un particular.
Moltes gràcies per tant Festes.org; moltes gràcies per tot Manel Carrera; i per molts anys!
Albert Rumbo Soler
------------------------------------------------------------------------
Hola sóc en Ramon Saumell Poch, també anomenat arxiver de bestiari, nom que em va posar en Sete Udina, President de l'Agrupació del Bestiari Popular, promotor del premi BEST, premi que em van concedir l'any 2014 com a personatge públic.
Festes.org ha sigut un punt d'informació en la meva vida, un punt on trobar la informació sobre el bestiari que a mi em feia falta, i també un punt on promocionar lo que jo he fet (audiovisual, llibres, etc ) i també trobar bons amics que sempre han ajudat en la meva promoció.
Moltes gràcies Manel.
Ramon Saumell Poch
------------------------------------------------------------------------
Sóc usuari de Festes.org des que era adolescent i vaig posar la banya al món de la cultura popular. Al llarg de tots aquests anys ha estat un portal de referència per a documentar-me sobre les principals festivitats del nostre país, així com també per a descobrir anècdotes i fets que m'han resultat singulars.
En destacaria l'extens catàleg de la mediateca que ha anat creixent amb el pas dels anys. M'ha estat molt útil per a localitzar publicacions sobre certes temàtiques vinculades a la cultura popular.
Vull felicitar i encoratjar a tot l'equip de Festes.org per a que continuï la seva tasca divulgativa i de documentació, especialment a la seva ànima que és un pou de ciència i coneixement, l'amic Manel Carrera. A pels cinquanta anys!
Mateu Tres, president de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya
------------------------------------------------------------------------
Festes.org representa una finestra viva de la riquesa de la cultura popular catalana, una plataforma que ha il·luminat la nostra tradició festiva durant els últims vint-i-cinc anys. Ha estat molt més que un simple recurs en línia; és un far que fusiona la participació activa dels Països Catalans en els seus rituals festius i ens connecta en les nostres arrels comunes.
Per a mi, Festes.org, ha estat una font d'inspiració i descobriment, fomentant la meva passió per la música d'arrel a través de la seva mediateca que és un recurs essencial per a descobrir la riquesa musical que ens defineix com a poble.
Valoro molt la vostra dedicació a mantenir viu el teixit festiu i espero que continuï sent un catalitzador de la difusió de la nostra cultura durant 25 anys més!
Càndid Trujillo, músic
------------------------------------------------------------------------
Llaminejo amb els continguts de la web de Festes.org
L’any 1950 Josep Carner escrivia, des de Brussel·les, al seu amic Miquel Ferrer un sermonàs amb aquesta estrofa única:
Enllà com som de la pairal pedrera,
malalts i a mitja llum,
no farem mai carreus amb polseguera
ni capitells amb fum.
Avui dia la pairal pedrera, per diverses motius, lentament s’embardissa, la consciència catalana perd pistonada amb el perill de l’ensorrada definitiva. La llengua catalana ja no senyoreja arreu del país. Tinc memòria de pertànyer a una minoria nacional, a la reserva, amb seriosos problemes, que s’esborra com el fum. En certs aspectes, amb la globalització, estem més malament que mai.
Quan consulto, però, Festes.org (mediateca inclosa) hi trobo moltes menes de satisfaccions perquè hi sura un esperit que parla i viu en la nostra llengua, amb móns creats, gèneres populars, músiques, balls, focs, aigües que dibuixen l’organització social d’una època, un espai comú. És sabut que la cultura popular és una matèria vasta, rica, completa i complexa, bastida d’expressions obertes en constant ebullició. M’agrada com en Manel Carrera assumeix i ordena aquestes cartografies de diversa factura. El que més desitjo és que la comunitat n’assumeixi l’obra, el cost personal del qui ho governa des de la trinxera. Caldria convertir tots aquests objectes literaris o no, en una eina útil de redreçament nacional. Per molts anys! Llarga vida a aquest projecte engrescador tan ric i ben articulat.
Pep Vila
------------------------------------------------------------------------
Festes.org és aquell portal que emmagatzema la memòria del patrimoni festiu dels Països Catalans. Però abans que un arxiu i un recurs on acudir quan cal tractar temes tractats de manera minoritària, és també un punt divulgatiu de primer ordre, seriós i que permaneix en el temps tot i ser en format electrònic.
Daniel Vilarrúbias
[ENTITATS]
------------------------------------------------------------------------
Des de l'Antic Gremi de Traginers d'Igualada volem felicitar i agrair a Festes.org per la seva tasca! Gràcies per aquesta finestra al món dedicada a la cultura popular catalana que ens uneix a tots. Endavant i per molts anys més!
Antic Gremi de Traginers d'Igualada
------------------------------------------------------------------------
[Actualització: 26 de març de 2024] |
|