|
Verges presenta Apocalíptica, una exposició sobre la Mort al llarg de la història
|
Informa: Núria Dimarts, 31 de març de 2009 a les 16:19
|
Verges (el Baix Empordà) - L'exposició s'emmarca dins els actes de celebració de la Setmana Santa de Verges, que destaca per la impressionant Dansa de la Mort, un antiquíssima dansa que protagonitza la Passió de Jesucrist que s'escenifica, cada any el Dijous Sant, pels carrers i places d'aquesta vila baixempordanesa.
APOCALÍPTICA ELS RASTRES DE LA MORT A TRAVÉS DE LA HISTÒRIA, segles XVI-XVIII Del 27 de març al 19 d’abril de 2009
APOCALÍPTICA ens proposa un recorregut per diversos aspectes de la mort, com a fet biològic i com a fet social, durant els segles XVI a XVIII a partir d’una visió de diferents camps de la ciència, que ens permetran obtenir un coneixement global i aprofundit del tema.
L’exposició mostra com documents i ossos ens parlen d’una mateixa realitat històrica. La recerca des del camp de l’antropologia física, que estudia les restes òssies, i la que es du a terme des del camp de la història, que treballa a partir de les fonts documentals, ens proporciona aquesta doble perspectiva que ens permet conèixer com, quan i de què es moria la gent de les nostres terres en aquella remota època.
La realització d’aquesta exposició en el marc de l’Arxiu Històric de Girona respon a dos objectius:
El primer és el de donar a conèixer els fons de l’Arxiu, en aquest cas els riquíssims fons notarials i les seves possibilitats de recerca històrica i el segon objectiu és el de presentar la versatilitat de la recerca i demostrar que és important i necessari posar en contacte les persones que investiguen la nostra història des de disciplines diferents. El contacte entre investigadors que provenen de diferents àmbits ajuda a obrir la mirada i a plantejar-se nous interrogants i altres punts de vista.
L’exposició pren la simbologia dels genets de l’Apocalipsi. A través d’aquests quatre flagells s’expliquen les malalties, la violència, la fam i altres causes diverses de mort, que l’equip realitzador ha investigat a partir de fonts documentals que es conserven als arxius i de restes òssies. Es mostra com moltes vegades les descripcions dels documents antics són coincidents amb les evidències que ofereixen els mateixos ossos que es conserven als museus.
CRÈDITS
Producció: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, Arxiu Històric de Girona
Comissària: Montserrat Hosta Rebés
Idea, guió, textos i realització: Elena Garcia Guixé (MAC), David Moré Aguirre (GREDEG), Jaume Saló Soler (GREDEG), Amàlia Valls Martínez (MAC), Isabel Vallvé Albiol, Salvador Vega Ferrer (GREDEG),
Revisió lingüística: Sílvia Mancebo Garcia
Disseny gràfic de l’exposició i del catàleg: La Mantis
Col·laboració:Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), Grup de Recerca Demogràfica i Genealògica (GREDEG)
Més informació: http://www.verges.cat
|
|
|