NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 16 de juliol de 2024 | Carme    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Novetats de la Festa i Fira del Càntir 2008
Informa: Fina, Museu del Càntir
Dimecres, 30 de juliol de 2008 a les 17:29


Argentona (el Maresme) - La Festa i Fira del Càntir 2008 d'Argentona (el Maresme) ve farcida de novetats...


58 FESTA DEL CÀNTIR

El model escollit per a la 58a Festa del Càntir d’Argentona és un exemplar tradicional de la localitat de Barcelos, al nord-oest de Portugal, a uns 85 Km. de la frontera amb Galícia. Es tracta d’un càntir comú totalment envernissat, amb la forma del cos, nansa, broc i galet típics d’aquella localitat. Però el més característic de la terrissa de Barcelos és la decoració a base de petits punts (“picotado”) aplicats artesanalment a base d’engalbes (terres de colors), que prenen les formes més diverses: temes vegetals, animals, humans o dibuixos geomètrics.

Imatge
En el cas del càntir d’enguany, la decoració està feta amb engalba vermella damunt del fang blanc, i consta d’una branca amb les seves fulles a la part superior, espirals al mig  i uns triangles amb unes palmetes a la part inferior, uns motius decoratius de gran simplicitat formal però alhora de gran bellesa i força expressiva.

INFORMACIÓ GENERAL DE LA FIRA DEL CÀNTIR 2008

La Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa d’Argentona es celebra del 3 al 6 d’agost del 2008. Està ubicada a l’aire lliure, al circuit urbà format pel Carrer Gran, Plaça de Vendre, Torras i Bages, Plaça de l’Esglèsia, Lladó i Bernat de Riudemeia.

Dies i horaris de funcionament:
Del 3 al 6 d’agost, de 10.00 h a 14.30 h i de 17.00 h a 22.00 h.
El darrer dia, la Fira tancarà a les 21.00 h.
Entrada gratuïta i zona de pàrquing vigilada.


MÉS PARTICIPANTS I MÉS DIVERSOS QUE MAI


Aquest 2008 la Fira acull més participants que en cap altre edició de la seva història. Hi haurà un total de 85 artesans relacionats amb la ceràmica i la terrissa. Argentona acull la fira de ceràmica més nombrosa i diversa del país. Això permetrà que diferents mitjans facin un seguiment diari d’una de les Fires de cultura popular més importants del sud d’Europa. Volem millorar encara més la Fira per a obrir definitivament la Fira del Càntir al país, mostrant-lo com una Festa de Cultura Popular imprescindible en l’agenda cultural catalana i espanyola.

UNA FIRA MÉS INTERNACIONAL: CATALUNYA, ESPANYA, PORTUGAL, FRANÇA, BÈLGICA, ALEMANYA, ITÀLIA, ALGÈRIA, EQUADOR I NIGÈRIA SÓN ELS PAÏSOS REPRESENTATS

Argentona també bat rècords enguany amb la participació d’artesans internacionals. Amb cada cop més prestigi internacional, en aquesta edició la presència d’artistes estrangers és realment notable. A nivell europeu França, Bèlgica i Portugal aportaran una desena d’artesans. En l’àmbit nacional hi haurà una importantíssima presència d’artesans de tot l’arc mediterrani espanyol, de Balears, València i Catalunya, així com de la resta de l’estat.

LA MOSTRA DE CINEMA I VÍDEO SOBRE CERÀMICA DEDICA  MONOGRÀFICS A ARCADI BLASCO I LA TERRISSA DE BARCELOS (PORTUGAL)

Una de les atraccions més grans de la Fira d’enguany és la Mostra de Cinema i Vídeo sobre ceràmica, que arriba a la seva quarta edició. En aquesta ocasió es dedica una sessió monogràfica al ceramista Arcadi Blasco, que exposa durant la fira al museu. Una altra sessió estarà dedicada a la terrissa tradicional de Barcelos (Portugal), d’on prové el càntir d’enguany. Les altres sessions tindran com a protagonistes la ceràmic xinesa de Zhijin i el darrer dia un film del director japonès Kenji Mizoguchi de l’any 1953, premiat al Festival de Cannes i nominat a un Oscar.

La sala de cinema del Centre Parroquial acollirà novament la Mostra. Després de les projeccions els espectadors tindran la possibilitat de parlar i intercanviar opinions amb directors, productors i protagonistes de les obres exhibides. L’entrada és gratuïta.

UN MODEL DE QUALITAT

Enguany el circuit de la fira creix fins a fer un cercle tancat sobre ell mateix. La ubicació del recorregut de la Fira començarà al Carrer Gran, i continuarà pel següent itinerari; Plaça de Vendre, Torras i Bages, Plaça de l’església, Lladó i Bernat de Riudemeia. Amb aquest recorregut es vol optimitzar l’accés dels milers de visitants, intentant concentrar en un espai molt cèntric de la vil·la les parades i els llocs on se celebren diferents activitats paral·leles, com les exposicions o la Mostra de Cinema i Vídeo.

Hi haurà 3 punts d’informació i venda distribuïts al llarg del recorregut. El servei d’informació i atenció al visitant es reforça amb un sistema de megafonia i un sistema de senyalització de torres de tres metres amb informació molt gràfica i intuïtiva que delimita les diferents zones de la Fira i situa els visitants.

EXTRAORDINÀRIA ACCIÓ ARTÍSTICA: ELS CÀNTIRS BUFADORS

Com que el foc està estretament lligat a la ceràmica perque sense ell no podríem coure el fang, durant els dies de la Fira ens agrada donar un toc de foc a les nostres activitats. Així doncs, aquest any també volem mostrar un espectacle de foc però aquest cop amb càntirs,  a mans d’uns ceramistes molt experimentats en aquests tipus de performances.

Igor Garai, Marcos Pacheco, David Rosell, Josep Mates, Carlets i Lluís Heras (Didi) faran,  en directe, una cocció de rakú d’un munt de càntirs. Ara bé, no es tracta d’una cocció normal, sinó que podrem veure com surt fum i foc pels brocs i galets dels càntirs.

Responsable de premsa, comunicació i publicitat:
Fina Carreras
Tel.:     93 797 27 32/ 93 797 21 52
Fax:     93 797 08 00
Correu electrònic: fina@museucantir.org

Atenció al públic i punts d’informació i venda:
Sílvia Cantos
Tel.:     93 797 21 52      
Correu electrònic: silvia@museucantir.org


Més informació: http://www.argentona.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org