NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 22 de novembre de 2024 | Cecília    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Els Focs de Tarragona, més internacionals que mai
Informa: Jordi Bertran, Ajuntament de Tarragona
Dilluns, 30 de juny de 2008 a les 13:31


Tarragona (el Tarragonès) - El Concurs Internacional de Castells de Focs Artificials de Tarragona arriba a la seva dinovena edició, amb la tria més internacional de totes les edicions. Per primer cop seran quatre les empreses estrangeres que dispararan a la ciutat, una més que en les darreres edicions, en el certamen pirotècnic de referència a la Mediterrània.


Les sis competidores han preparat 9.546,12 kg de focs artificials perquè els 360.000 espectadors que gaudeixen dels espectacles puguin admirar les novetats més agosarades del món pirotècnic a nivell internacional. El concurs de Tarragona s'aboca enguany també a un seguit d'accions per minimitzar l'afectació mediambiental d'aquest esdeveniment i per millorar la seva qualitat mediambiental, que han estat consensuades amb el nou soci, el Centre d'Iniciatives Ecològiques Mediterrània.

L'interès que desperta el certamen tarragoní, convertit en la fira pirotècnica de l'arc mediterrani, queda avalat pel fet que enguany van presentar-se un total de 24 empreses per ocupar alguna de les sis places disponibles. 16 companyies procedien de l'extranger i 8 de l'Estat espanyol. Es van rebre propostes d'Alemanya, Austràlia, Canadà, Itàlia, el Regne Unit i Suècia. El país que més en va enviar fou Itàlia, amb vuit empreses que van intentar participar.  Precisament l'àmplia presència d'empreses internacionals va conduir al fet que per primer cop s'hagin seleccionat quatre extrangeres i dues estatals.

Una edició d'estrenes

En aquesta edició s'estrenaran tres empreses en la plaça de Tarragona: l'alemanya First Class Pyro-events, la sueca Göteborgs i la portuguesa Macedo's. Les dues espanyoles -Zamorano Caballer i Astondoa- i la italiana -APE Parente- ja han participat amb anterioritat. En aquest sentit, la pirotècnia amb més experiència a Tarragona és la basca Astondoa, que ha disparat dos cops anteriorment, mentre que els valencians i els italians ho han fet en una oportunitat cadascun d'ells. Per primer cop a Tarragona es veurà una empresa sueca. Tres de les participants tenen al darrera una llarga tradició. Així, la més antiga és la nissaga italiana dels Parente, fundada a finals del segle XVIII. Paral·lelament, les dues empreses espanyoles són del darrer terç del segle XIX, i per tant també centenàries. En canvi, la companyia més novella és l'alemanya, que tan sols compta amb quatre anys d'experiència. En aquest sentit, la comissió seleccionadora de Tarragona sempre s'ha caracteritzat per combinar les empreses històriques amb les més modernes, fet que permet veure tradició i tecnologia en un mateix certamen. Pel que fa al volum empresarial de les companyieses, es compta amb tres monstres de la fabricació pirotècnica: els valencians de Zamorano Caballer, els portuguesos de Macedo's i els italians de Parente. Les altres tres són de dimensions més reduïdes.

El cartell ha despertat expectació com bé demostra el fet que ja s'han acreditat mitjans de comunicació especialitzats i empreses observadores d'Alemanya, els Països Baixos i de l'Europa de l'Est. Aquests equips es desplaçaran a Tarragona amb els seus equips d'enregistrament d'imatges. El prestigi del certamen no es limita al sector privat sinó que ha estat model organitzatiu en les recents jornades de seguretat que ha organitzat l'Ajuntament de Bilbao els darrers 15 i 16 de maig. Tarragona va ser una de les quatre organitzacions convidades a Bilbao en les primeres Jornades sobre seguretat en grans esdeveniments, que van tenir com a eix conductor els castells de focs artificials.  El Concurs Internacional de Focs Artificials de Tarragona va compartir protagonisme amb altres reconegudes celebracions festives com les Falles de la ciutat de València i la mateixa Semana Grande de Bilbao, al costat de les experiències singulars d'una àrea insular com són les Illes Canàries. Va ser el primer cop que l'organització de l'Ajuntament de Tarragona era convidada en l'àmbit estatal al costat de festes tan importants com les Falles de València o la Semana Grande de Bilbao, fet que referma l'actual lideratge tarragoní en el panorama de concursos pirotècnics en l'arc de la Mediterrània.

Impacte econòmic

Anualment 360.000 espectadors visionen les sis exhibicions del certamen tarragoní, dels quals, el 2007, 87.228 van procedir de fora de la ciutat de Tarragona i de fora de la comarca del Tarragonès. Segons l'estudi d'impacte realitzat a partir de 6.564 enquestes, l'any passat es van derivar 18.339 pernoctacions en la zona turística de la Costa Daurada durant la setmana del certamen directament relacionades amb la convocatòria pirotècnica. Comparativament respecte al primer estudi realitzat el 2006, es va produir un augment del 32,60% de visitants. L'organització atribueix l'èxit a l'efecte Campió de Campions que va multiplicar la promoció del certamen de forma extraordinària, així com al prestigi adquirit per la competició.

D'entre aquest nombre de visitants, el 86% van venir d'altres comarques de Catalunya, augmentant un 2,59% respecte a l'any anterior. Destaquen per aquest ordre les del Baix Camp, el Tarragonès (excepte Tarragona ciutat), l'Alt Camp,  el Barcelonès, el Priorat, el Baix Penedès i la Conca de Barberà. Una altra de les conclusions és el notable augment de la presència de les comarques tarragonines interiors. El concurs també va comptar, però, amb visitants procedents d'àrees catalanes més llunyanes com les lleidatanes - el Segrià,  el Pla d'Urgell, les Garrigues, l'Urgell, la Noguera -; de la Catalunya central -com el Bages-; o de les comarques gironines -l'Alt Empordà i el Gironès-.  També es van registrar visitants de les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Ebre, el Baix Llobregat, el Garraf, el Maresme, el Montsià, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, el Vallès Occidental i l'Oriental.

Els visitants de la resta de l'Estat espanyol van suposar el 6,75% dels turistes.  El  País Valencià, seguit d'Andalusia i Galícia encapçala els territoris de procedència. El concurs també va comptar amb visitants, en un nombre inferior, de la Comunitat de Madrid, Euskadi, Aragó i Cantàbria. D'aquest bloc d'espanyols, el 71,30% van venir a Tarragona per gaudir com a espectadors del concurs pirotècnic, mentre que el 28,70% ho van fer per raons professionals relacionades amb la compra venda de focs artificials. Per tant, en l'àmbit estatal també es va registrar un augment del vessant comercial, ja que respecte a l'any 2006 va augmentar en un 5,57%.

Els assistents estrangers van representar el 7,25% dels visitants, dos punts per sobre de l'any anterior, que s'intercanvien amb els procedents del propi Estat espanyol. Per països i ordenats per assistència, són: Alemanya, Itàlia, Argentina, Austria, Andorra, El Salvador, Eslovàquia, Finlandia, França, Holanda, Líban, Lituània, Luxemburg, Mèxic, Regne Unit, Romania, Suècia, Turquia i la Xina.  Es van registrar, doncs, un total de 17 països, sis més que l'edició anterior.

D'aquest bloc de visitants estrangers, el  47,41% van venir a Tarragona per plaer al concurs pirotècnic, mentre que el 52,58 % ho van fer per raons professionals relacionades amb la compra venda de focs artificials. Per tant, es va registrar un augment del vessant professional d'un 29,45%.

Hàbits dels espectadors

Així mateix, la mostra també permet conèixer alguns dels hàbits d'aquests espectadors. El 30% assisteixen a totes les exhibicions, és a dir, sis nits. Els espectadors tarragonins són el segment més assidu als focs, ja que arriba al 31,51%.  Els espectadors catalans també registren un percentatge molt similar, ja que el 30,22 % veuen els focs diàriament. Pel que fa als espectadors de la resta de l'Estat espanyol un 10,39 % ho fa diàriament, alhora que un 24,66 % assisteix un mínim de dues nits. Pel que fa al públic estranger, la visita més estesa és la de dues exhibicions (36,36%), mentre que un 7,27 % s'està a Tarragona tota la setmana.



Més informació: http://www.tarragona.piroart.com

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org