NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 22 de novembre de 2024 | Cecília    cerca       subscriu-te   
Notícies: País Valencià



Presentació del número 13 de la Revista d’Estudis Fallers
Informa: Associació, Associació d'Estudis Fallers
Dimecres, 20 de febrer de 2008 a les 18:54


Barcelona (el Barcelonès) - El pròxim dimecres 27 de febrer, a les 20 hores, al casal de la Falla Na Jordana (c/ Salvador Giner, 9, de València) l’Associació d’Estudis Fallers presentarà el número 13 de la Revista d’Estudis Fallers, els nous continguts de la seva pàgina web i l’entrega del premi Enric Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla.


L’Associació d’Estudis Fallers presentarà el número d’enguany de la Revista d’Estudis Fallers i els nous continguts de la seua pàgina web el dimecres 27 de febrer, a les 20.00 hores, al casal de la Falla Na Jordana (c/ Salvador Giner, 9, de València).



En l’acte també s’entregarà el premi a l’autor i comissió guanyadors del premi Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta, convocat per l’Associació d’Estudis Fallers i patrocinat per l’editorial Denes.

Finalment, es farà un recordatori de les Falles del 1958 amb la projecció d’imatges d’alguns dels actes d’aquell any i l’audició d’uns fragments del discurs pronunciat per Martí Domínguez en la proclamació de la fallera major.


Presentació del número 13 de la Revista d’Estudis Fallers

Un any més, coincidint amb les festes falleres, l’Associació d’Estudis Fallers edita la Revista d’Estudis Fallers, una oferta diferent i complementària de la resta de publicacions falleres. La Revista d’Estudis Fallers conté enguany aportacions a la reflexió i l’estudi sobre la festa des de diverses disciplines i que aborden aspectes molt diversos.

En l’apartat de “Reflexions”, es dedica un dossier monogràfic a arreplegar algunes de les intervencions efectuades en les passades converses Les Falles, a la Nau al voltant de la sostenibilitat ambiental i social de la festa fallera. Així, es recullen diversos articles de Joan Francesc Álvarez (químic), Víctor Belloch (biòleg i tècnic en educació ambiental), Amando García (catedràtic de física aplicada de la Universitat de València i vicepresident de la Societat Espanyola d’Acústica), Emilio Tamarit (president de la Falla Lepant-Guillem de Castro) i Daniel Buj (president de la Interagrupació de Falles).

La secció “Materials d’Estudi” oferix el treball de Joan Castelló Lli, periodista i membre de l’Associació d’Estudis Fallers, sobre les 500 falles de la Secció Especial, imprescindible per a copsar la importància social, econòmica i festiva de la secció d’or de les falles; i un article de Salvador Ciscar Juan, investigador local i membre de la Comissió d’Estudis Fallers Torrentins (CONFET), que aporta noves dades als estranys successos del març de 1957, quan una espècie d’insurrecció fallera va acabar amb la destrucció de les falles de Torrent i uns greus aldarulls públics.

El bloc d’“Estudis” recull enguany dos treballs més, de perspectiva molt diferent: la investigació de la periodista i sociòloga Emma Gómez Nicolau, que fa un retrat del sorgiment i decadència de la Falla del Port de Borriana, com a vehicle dels mecanismes de manipulació de la festa amb objectius d’especulació urbanística; i en segon lloc, l’article de Gil-Manuel Hernández, professor de la Universitat de València u també membre de l’Associació d’Estudis Fallers, que fa un detallat estudi de les actes del debat que tingué lloc en l’assemblea de presidents de falla, pocs dies després de la riuada del 1957, sobre la conveniència o no de plantar falles l’any següent.

Tanca el capítol d’articles el del guanyador de la tercera edició del premi Enric Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta, un text del periodista Fernando Bellón sobre la influència que l’estètica fallera exercí en l’obra de l’artista valencià Josep Renau, de qui s’acaba de commemorar el centenari del seu naixement.

Finalment, l’apartat de ressenyes repassa les publicacions (llibres, revistes, diaris i cedés) sobre Falles més destacades de l’últim any. I totes estes aportacions, com és habitual, estan encapçalades en la portada per una nova proposta gràfica de Víctor Valero, il·lustrador i artista faller.

Actualització de la web www.estudisfallers.org

D’altra banda, l’Associació d’Estudis Fallers presenta l’actualització anual dels continguts de la seua pàgina web (www.estudisfallers.org), que recupera i difon documents escrits, gràfics, audiovisuals i sonors que constituïxen part del patrimoni comú de la festa de les Falles i que, gràcies als nous recursos tècnics, es posen a l’abast de tots els interessats. Enguany destaca el recordatori que es fa de les Falles del 1958, amb la possibilitat de vore filmacions d’alguns dels actes més destacats d’aquell any, com ara l’Ofrena, la falla de l’artista Joan Huerta València, agraïda o la proclamació de la fallera major. Precisament, el discurs pronunciat per Martí Domínguez en este acte es recupera, no sols amb la publicació del text, sinó també amb la possibilitat d’escoltar-lo íntegrament en la veu de l’autor gràcies a una gravació de l’època. També es fa un recordatori de la polèmica Crida del 1968, arran de la demanda dels assistents perquè l’acte es fera en valencià, tal com reflectix la cançó composta aquell any pel cantautor Llouis, que també es pot escoltar en la web. Completen els nous continguts sengles articles del periodista Vicent Ventura publicat l’any 1972 sobre les diverses reaccions dels ciutadans davant les Falles i del filòleg canadenc d’origen turc Joseph Gulsoy amb motiu del seu nomenament com a faller d’honor de la Falla Plaça de Patraix el 1958.

Per a més informació, podeu telefonar a:

Gil-Manuel Hernández 96 382 84 57 Josep Lluís Marín 657 59 36 38

L’Associació d’Estudis Fallers

L’Associació d’Estudis Fallers es va crear l’any 1990, amb l’objectiu de fomentar i divulgar l’estudi de la festa fallera en les seues diverses dimensions (històrica, estètica, sociològica, literària, econòmica...). Un objectiu que partix de la base que l’estudi sistemàtic, rigorós i continuat de les Falles contribuïx a enriquir-les, ja que permet valorar-les i percebre-les com el ric patrimoni cultural que són. Al llarg d’estos anys, l’Associació d’Estudis Fallers ha anat ampliant-se amb la incorporació de nous membres (professors i llicenciats universitaris, artistes fallers i altres personalitats destacades de la festa), que han reforçat el caràcter multidisciplinari de l’Associació d’Estudis Fallers i la seua tasca investigadora.

Així, entre els últims projectes que du a terme l’Associació d’Estudis Fallers hi ha el comissariat de l’exposició Art i falles: 40 anys transitant per la frontera, que s’exhibix a la Universitat politècnica fins al 12 de març, i la posada en marxa del Centre de Documentació, Informació i Difusió de la Festa de les Falles (CDF), dependent de l’Ajuntament de València.

Des dels seus inicis, el treball de l’Associació d’Estudis Fallers s’ha traduït, d’una banda, en iniciatives com ara l’organització de les Jornades de les Festes del Foc del Congrés de Cultura Popular Valenciana (1995), la confecció del llibre La festa de les Falles (publicat pel Consell Valencià de Cultura l’any 1996), l’estudi sobre L’ús del valencià en les Falles de la ciutat de València (per encàrrec de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana el 1997), l’elaboració de L’indult del foc. Catàleg raonat de la col·lecció de ninots indultats del Museu Faller (tres volums: 2002, 2003 i 2005) o la coedició del llibre Vicent Luna: L’art de fer falles (2007). D’altra banda, hi ha també les aportacions individuals que fan els seus membres, com ara la publicació de llibres i articles en revistes especialitzades, o la participació en diversos congressos de sociologia, història i literatura.

Per dur a terme els seus objectius inicials, l’Associació va assumir l’edició de la Revista d’Estudis Fallers, el primer número de la qual va aparéixer el 1994, que es planteja com un instrument per a fer arribar al món faller i al conjunt de la societat les distintes reflexions i estudis que es generen al voltant de la festa.

L’Associació d’Estudis Fallers també s’ha encarregat d’impartir diversos cicles de conferències sobre les Falles: els cursos d’interpretació de la festa de les Falles per a guies turístics organitzat per l’Agència Valenciana de Turisme (2004 i 2006) i les conferències introductòries destinades a estudiants d’espanyol de la Universitat d’Earlham (Indiana, els Estats Units, 2004 i 2006).

A més, l’Associació d’Estudis Fallers convoca el premi Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta i, juntament amb la Falla la Malva d’Alzira, el premi Malva al millor poema satíric d’un llibret de falla de la Comunitat Valenciana.


Més informació: http://www.estudisfallers.org

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org