|
Forallac convida un dels darrers carboners de la Catalunya Nord a fer una cuita en l’edició d’enguany de La Carbonera
|
Informa: Jordi Gamero, Servei de Comunicació de l\\\'Ajuntament de Forallac Dimecres, 3 d'octubre de 2007 a les 17:53
|
Forallac (el Baix Empordà) - L’Ajuntament de Forallac, seguint amb la línia de potenciar el caràcter pedagògic i divulgatiu de la festa de La Carbonera, ha convidat per a l’edició d’enguany un dels darrers carboners de la Catalunya Nord, Quim Costa, de la població de Bages (Rosselló), que juntament amb els seus fills Jean Louis i Marc faran una carbonera al costat de la dels carboners locals.
Amb aquesta inciativa els carboners de les dues bandes dels Pirineus podran intercanviar experiències i comparar les seves tècniques, que malgrat les similituds, tenen detalls singulars propis de cada regió. Aquest serà el segon intercanvi que realitzen els caboners de Forallac després que el 2001 es va convidar un grup de carboners de Suècia i posteriorment van viatjar fins a aquest país per fer-hi una cuita.
L’Ajuntament vol que l’experiència serveixi per fomentar la recuperació de la memòria d’aquest vell ofici, actualment desaparegut, i considera que el muntatge de les dues piles en un mateix espai pot ser molt espectacular per als centenars de visitants que es preveu s’acostin fins a la finca del Mas Frigola de Sant Climent de Peralta per seguir la cuita.
Empilar La festa començarà el proper dissabte 29 de setembre, a partir de les 10 h, quan s’empilaran les dues carboneres. Aquesta part del procés, que consisteix a construir l’estructura de la carbonera, és especialment delicada perquè la col·locació dels troncs condiciona la posterior cocció i solidesa de la pila. La carbonera es comença col·locant els troncs més gruixuts al centre i reservant un espai lliure al mig d’uns 40-50 centímetres. Aquest forat és l’ull i va de dalt i baix, com si fos una xemeneia.
Embalumar El següent dissabte, 6 d’octubre, s’ha programat, també a partir de les 10 h, el procés d’embalumar, que consisteix a tapar la pila de fusta amb branques de bruc, al damunt de les quals es posa un mantell de terra de 10 a 20 centímetres de gruix. Fins fa dos anys la festa de la carbonera se centrava fonamentalment amb la cuita, però des del 2005 s’està donant molt importància a aquesta fase prèvia que molta gent tenia interès a conèixer.
Cuita L’encesa està prevista, com és tradició, per al 12 d’octubre a les 10 h del matí, i anirà a càrrec de l’arqueòleg Toni Palomo, que l’encendrà utilitzant tècniques prehistòriques d’obtenció del foc. A partir d’aquest moment, la pila començarà a fumejar fins el proper dissabte 27, quan els carboners recolliran el carbó, un altre dels moments espectaculars d’aquesta festa que pretén reviure el procés tradicional d’obtenció del carbó al massís de les Gavarres. XV LA CARBONERA DE FORALLAC 2007 29 de setembre i 6 d’octubre Del 12 al 27 d’octubre (cada dia) a la finca del Mas Frigola de Sant Climent de Peralta
EMPILAR Dissabte, 29 de setembre A partir de les 10 h, els carboners apilaran la llenya
EMBALUMAR Dissabte, 6 d'octubre A partir de les 10 h els carboners embalumaran i enterraran la pila.
ENCESA Divendres, 12 d'octubre A les 10 h, encesa de la carbonera amb mètodes primitius, a càrrec de Toni Palomo, arqueòleg d'Arqueolític.
CUITA Del 12 al 27 d'octubre La carbonera es podrà visitar les 24 hores del dia mentre dura la cocció de la llenya.
DESEMPILAR Dissabte, 27 d'octubre A partir de les 10 h, els carboners desempilaran i recolliran el carbó.
Actes complementaris
Dissabte, 12 d’octubre A les 17.30 h Rondalles, amb Núria Vancells A les 20 h presentació del documental La Carbonera i la redescoberta col·lectiva de les Gavarres, una producció de Vídeo Play Serveis
Dissabte, 20 d’octubre A les 17.30 h Espectacle infantil a càrrec de Jordi Sànchez
Organitza: Ajuntament de Forallac Associació Cultural El Cau dels Pins de Sant Climent de Peralta
Més informació: http://www.forallac.com
|
|
|