|
Les places de Frankfurt s'omplen de cultura popular catalana
|
Informa: Daniel Hernández, Generalitat de Catalunya Dilluns, 6 d'agost de 2007 a les 11:25
|
Frankfurt (Alemanya) - El conseller Tresserras va dir que la cultura catalana no ha de tenir por de la globalització, sinó que ha de modernitzar-se per tal de connectar amb els nous sectors populars que viuen avui a Catalunya. També va refermar el compromís del Govern d’assentar les bases pel sorgiment d’una nova cultura nacional popular catalana, amplament compartida, inclusiva i plural. A l’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics van participar 24 grups i més de 1.000 persones.
El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el president del Parlament, Ernest Benach, van inaugurar el dissabte 4 d’agost l’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics, que es va celebrar el cap de setmana del 4 i 5 d’agost a Frankfurt. Aquesta gran festa de la cultura tradicional catalana, que arribà a la 20a edició, comptà enguany amb la participació de 24 grups i més d’un miler de persones. La trobada tingué lloc dos mesos abans de la celebració de la Fira del Llibre, en la qual la cultura catalana és la convidada d’honor.
El conseller Tresserras va destacar que, juntament amb la celebració de la Fira del Llibre de Frankfurt el mes d’octubre, “l’Aplec de cultura popular i tradicional és una oportunitat magnífica per projectar la cultura catalana i perquè gent d’arreu la descobreixi i en gaudeixi”.
“Catalunya és una nació europea, amb una llengua i una cultura pròpies, i amb una vocació permanent de projectar-se al món d’una manera desacomplexada. No tenim estat propi, però la nostra consistència nacional no en depèn. És més aviat la continuïtat cultural i lingüística i la voluntat d’afermar-les i compartir-les amb tothom qui ho vulgui, allò que caracteritza la singularitat nacional catalana”, va explicar Tresserras.
Així mateix, el conseller va explicar que la cultura popular i tradicional catalana “ha sobreviscut fins avui gràcies a la resistència d’uns sectors, que no sense patiments, i de vegades amb un comportament heroic, l’han preservat en temps de persecució”.
Tot i això, però, ha destacat que la cultura catalana no ha de tenir por als processos de canvi que comporta la globalització, sinó que s’ha de saber modernitzar per tal de connectar amb els nous sectors populars que viuen avui a Catalunya. “En temps de globalització i d’explosió de la diversitat, sense renunciar a aquest tronc bàsic de la nostra tradició, apostem per la modernització i l’actualització del nostre patrimoni cultural, renovant-lo i connectant-lo amb els nous estils de vida, les noves tecnologies i la complexitat que caracteritza els nous sectors populars que conformen i configuren la Catalunya d’avui”, va dir.
En aquest sentit, Tresserras va destacar que “des del Govern de Catalunya estem compromesos amb l’objectiu de crear les condicions favorables perquè el llegat popular tradicional serveixi de plataforma per al desplegament d’una nova cultura nacional popular catalana, amplament compartida, inclusiva i plural”.
El president del Parlament, Ernest Benach, va destacar l’esforç i la feina que duen a terme les entitats de cultura popular i tradicional per donar a conèixer les tradicions catalanes i va agrair a la ciutat de Frankfurt la bona acollida a l’Aplec.
“Aquesta és una iniciativa que neix de la voluntat d’expressar arreu del món allò què som, les nostres arrels, la nostra cultura tradicional, tan valuosa com qualsevol altra. Venim per compartir i explicar a través de la música, del ball o dels castells que som una nació viva, que reivindica amb orgull el fet de ser catalans, que som un poble obert al diàleg, culturalment inquiet, solidari i que té profundament arrelats, en la seva pròpia història, els valors de la pau, el diàleg i la llibertat”, va dir.
A l’acte d’inauguració també hi eren presents la regidora de l’Ajuntament de Frankfurt, Erika Pfreundschuh; el director de l’Institut Ramon Llull, Josep Bargalló; el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, i el president d’Adifolk, Francesc Melià.
Els actes de l’Aplec van començar dissabte amb una recepció oficial a l’Ajuntament de Frankfurt i una cercavila popular fins a la plaça de la Borsa. Durant tot el matí, van desfilar per les places capgrossos, cavallets, falcons, gegants, esbarts i grups de teatre de carrer. També s’hi van ballar sardanes i hi va haver una actuació castellera. Dissabte a la tarda, es celebrar un concert de cobles i cant coral, i una cantada d’havaneres amb el corresponent rom cremat. A la nit, Frankfurt ballà al so de les danses catalanes i dels grups folk. La jornada es tancà amb una nit de foc a càrrec del Drac i Diables de Montornès de Vallès.
La majoria dels 24 grups que van participar a l’Aplec són catalans, tot i que n’hi ha un d’Alemanya i un dels Països Baixos, la Principal d’Amsterdam, guardonada enguany amb la Creu de Sant Jordi.
L’Aplec, promogut per Adifolk amb el suport del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, va néixer l’any 1988 amb l’objectiu de donar a conèixer arreu d’Europa la realitat i varietat de la cultura popular catalana. Les ciutats que ja l’han acollit són Amsterdam, París, Zuric, Tolosa de Llenguadoc, Brussel·les, Florència, Marsella, Hannover, Luxemburg, Ceret, Innsbruck, Lausana, l’Alguer, Copenhaguen, Lisboa, Manchester, Graz i Malmö.
Més informació: http://www20.gencat.cat/portal/site/CulturaDepartament/
|
|
|