Barcelona (el Barcelonès) - Avui és, per a bona part dels catalans, dia de festa. Figura que celebrem la segona Pasqua. I la celebrem un dia ben estrany, una setmana després del que correspondria, ja a tocar de Corpus.
Quan tocava celebrar-la, fa una setmana, hi havia eleccions i els polítics catalans van decidir que movien la festa de dia per evitar l'abstenció. I no es van plantejar que en lloc de moure la festa podien moure les eleccions perquè això, ai!, és competència dels espanyols i ells de la segona Pasqua no n'han ni sentit a parlar. I per això, avui, dia de festa, és una festa un xic trista, un xic postissa, un xic absurda, que ens recorda en quina mena de món vivim i quina mena de país tenim.
Moure les festes
Un país és moltes coses i és també les seves festes. En aquest món que tant tendeix a la uniformitat una de les poques coses que cada país conserva són les seves pròpies festes. Unes festes que formen part de l'ànima de cada país. Moure les festes tradicionals de dia pot tenir sentit, però és una decisió que cal rumiar i discutir molt. Per descomptat no té cap mena de sentit que una mateixa festa sigui un any un dia i un altre any un altre dia. Per descomptat no té cap mena de sentit moure una festa perquè uns senyors que viuen lluny i ni tan sols saben quines festes fem els catalans hagin decidit que hem d'anar a votar al bell mig d'un preciós pont de preestiu.
Respectar les festes
Un Estat respectuós amb els pobles que l'integren és moltes coses, però és també un Estat que respecta les festes d'aquests pobles. Els intents d'uniformitzar les festes a tot l'Estat han estat molts. Ja fa prop de trenta anys que la Maria del Mar Bonet denunciava aquest fet a Temps de calabruix:
"i mos llevaran ses festes que mos queda per cantar".
La manca de respecte per les festes catalanes és una manifestació més del caràcter centralista i uniformitzador de l'Estat espanyol. Es manifesta en la data de les eleccions municipals i en coses molt més petites, com que la Real Federación Española de Futbol decideixi que la final de la Copa del Rei s'ha de jugar la nit de Sant Joan. Potser són coses menudes, però demostren en quina mena de món vivim i quina mena de país tenim.
Més informació: http://paper.avui.cat/article/opinio/84884/engrunes.html
|