NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 17 de setembre de 2024 | Ariadna    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Solsona celebra les Festes Extraordinàries en honor de Mare de Déu del Claustre
Informa: Carles Freixes i Codina, Agrupació de Geganters de Solsona
Dimecres, 27 de setembre de 2006 a les 1:12


Solsona (Solsonès) - Sentiments, màgia i festa podrien ser perfectament les tres paraules que defineixen els moments que viurà Solsona durant les Festes Extraordinàries en honor de Mare de Déu del Claustre que es celebraran els propers 7 i 8 d'octubre de 2006.


La primera Festa Extraordinària va ocórrer l’any 1653 en motiu de proclamar la Mare de Déu patrona de la Ciutat. Des de llavors se’n han celebrat 8; la que viurem enguany serà la novena.

La Mare de Déu del Claustre sortirà, desprès de vint-i-cinc anys, del seu cambril. Surt per saludar i visitar a totes i cada una de les persones que acudeixin al seu pas. Trobarà a faltar solsonins que ja no hi són, però en veurà de nous que tenen el mateix sentiment amor en vers a Ella, per què l’esperit solsoní no mor mai. Una festa tan especial, és mereix una decoració també especial, des de fa mesos que els veïns tornen a retrobar-se als portal de les cases per decorar i engalanar la ciutat que es vestirà de gal•la com per les millors ocasions. I per què Solsona faci festa de veritat, cal que surtin els gegants. És la millor manera que tenim de demostrar-ho, és el nostre orgull per antonomàsia. Aquesta és la fórmula per celebrar la festa, ara només hi faltem nosaltres, els solsonins i els forasters, els vertaders protagonistes.

Una festa que es retroba cada vint-i-cinc anys és un motiu per conservar-la i reinvertir-la cada cop que es celebra, d’aquesta manera s’adequa als canvis de la societat de cada període històric. Per els solsonins , el respecte a la tradició esdevé un sentiment, una passió. Solsona davalla un cop més la Mare de Déu del Claustre del seu tron a les places i carrers de la Ciutat. Sortim al carrers i visquem la festa és la millor manera d’unir-nos com a poble.


FESTES EXTRAORDINÀRIES EN HONOR A LA MARE DE DÉU DEL CLAUSTRE
CIUTAT DE SOLSONA, 7 i 8 d'octubre de 2006
 
PROGRAMA D’ACTES RELIGIOSOS, TRADICIONALS I CULTURALS
 
Dies 27, 28, 29 i 30 de Setembre.
A les 10 de la nit: Als Claustres de la Catedral, el grup de Teatre Lacetània presenta l’obra “A l’entorn del Claustre”. Durant l’acte es posarà a la venda la reedició de “La Troballa de la Verge del Claustre” de Josep Pansí i Bartrina
 
Diumenge 1 d’Octubre.
A _ de 8 del vespre: BAIXADA de la Corporació Municipal cap a la Catedral acompanyada de l’Orquestra Patinfanjàs.
 
A les 8 del vespre: A la capella del Claustre, VOT DEL POBLE a la Mare de Déu del Claustre, seguint els antics costums.
 
Divendres 6 d’Octubre.
A les 10 del vespre: A la Plaça Major, SOPAR DELS SOLSONINS I BALL amb el grup Tryfasic. El tiquet es posaran a la venda al Punt d’Informació.
 
Dissabte 7 d’Octubre.
A les 10 del matí: A la capella del Claustre, MISSA DE MARE DE DÉU celebrada pel Vicari General.
 
A les 12 del migdia: Des de tots els campanars de la ciutat, SOLEMNE REPIC DE CAMPANES, per anunciar I’inici de les festes
 
A la 1 del migdia: A la Catedral, CANT DE LA SALVE per commemorar el moment en que va ser coronada la imatge de la Mare de Déu. des de la plaça Major, TRONADA.
 
A les 5 de la tarda: EL PREGONER, LES BÈSTIES, ELS QUATRE GEGANTS I ELS CAVALLETS, acompanyats de l’Orquestra Patinfanjàs, sortiran de la Plaça Major a fer el PASSACARRERS, per convidar els ciutadans a la festa.
 
A 3/4 de 8 del vespre: BAIXADA, el Ball de Bastons acompanyarà a les Autoritats a la Catedral per assistir al trasllat, als acords de l’Orquestra.
 
A les 8 del vespre: Solemne TRASLLAT DE LA IMATGE DE LA MARE DE DÉU DEL CLAUSTRE, des del seu altar fins a l’Altar Major de la Catedral. Acompanyada de totes les institucions i barris.  El Ball de Bastons ballarà la Catitomba davant la Verge.
 
Durant tota la nit i fins a les 9 del matí: A l’Altar Major de la Catedral. La imatge romandrà exposada a ser venerada per tothom.
 
 
Diumenge 8 d’Octubre
A les 9 del mati: A la Catedral, MISSA DE MARE DE DÉU celebrada pels Rvd. Sr. Jaume Traserra, bisbe de Solsona, cantarà la Capella de música del Claustre i l’Escolania.
 
A les 10 del mati: Des de cada un dels portals respectius, REBUDA DE LES PARTIDES I CASTELLS per part de les institucions de la ciutat i els trabucaires. Al mateix temps arribada dels Amics de Barcelona.
 
A _ d’11 del mati: LES BÈSTIES, ELS QUATRE GEGANTS, ELS CAVALLETS I EL BALL DE BASTONS, seguint l’antic costum, acompanyaran la Corporació Municipal a la Catedral, als acords de l’Orquestra Patinfanjàs. Amb l’assitència del Ml. Hble. Sr. Ernest Banach, president del Parlament de Catalunya.
 
A les 11 del mati: MISSA MAJOR a la Catedral, oficiada pels Bisbes de Catalunya, amb l’assistència de les autoritats civils, religioses, els  quatre barris, els quatre castells, les quatre partides, Vint-i-quatrena i els quatre Administradors. La música anirà a càrrec de l’Organista de la Catedral.
 
A les 12 del migdia: A la Plaça Major,  BALLETS  DE TOTES LES COMPARSES interpretades per la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona. Amb el següent ordre: Óssos, Cavallets, Drac, Nans, Ball de Bastons, Àliga i Gegants.
 
A l’1 del migdia: A la Plaça Major, TRONADA I SARDANES.
 
A _ de 6 de la tarda: BAIXADA, de la mateixa forma del matí per assistir a la processó. A la mateixa hora, reunió de tots els integrants a la Catedral.
 
A les 6 de la tarda: Sortida de la PROCESSÓ DE LA IMATGE DE LA MARE DE DÉU DEL CLAUSTRE, acompanyada per totes les institucions de la ciutat i les comparses de la Festa Major; faran el recorregut de l’antiga processó. (veure programa apart)
 
En passar la processó per la Plaça Major: Des de la Plaça del Pont, CASTELL DE FOCS ARTIFICIALS, que es podran contemplar des de tota la ciutat i especialment des de la carrera oficial de la Processó.
 
A 2/4 de 8 del vespre: A la Plaça de la Catedral, Comiat de totes les comparses a la Mare de Déu; a l’interior de la Catedral BALL DE L’ÀLIGA, CANT DE L’HIMNE I TRASLLAT. Un cop tornada al seu altar, BESAMANS de totes les famílies solsonines fins ben entrada la nit.
 
En acabar: PUJADA i FINAL, els gegants faran la seva última passada fins l’Ajuntament



Més informació: http://www.ajsolsona.net

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org