NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dilluns, 25 de novembre de 2024 | Caterina, Catalina | Dia per l'Eliminació de la Violencia contra la Dona    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Cercavila Nocturna a la Tàrrega Medieval
Informa: Lluís Agea Correa, Ajuntament de Tàrrega
Dimecres, 10 de maig de 2006 a les 17:43


Tàrrega (l'Urgell) - La ciutat reviurà durant la Festa Major de Maig una cercavila d'arrel medieval amb la participació d'entitats i veïns del municipi. Albades, músics, gastronomia i teatre de carrer els principals ingredients de la recreació d'una Cercavila que ocorregué a Tàrrega l'any 1325.


La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tàrrega ha posat fil a l’agulla per a recrear fidedignament una de les tradicions festives d’arrel medieval que se celebraven antigament a la població: una cercavila nocturna. La recuperació d’aquesta manifestació de cultura popular se centrarà a més en la reconstrucció d’un succés que ocorregué en una d’aquestes cercaviles, l’any 1325, quan un joglar morí apedregat a causa d’una disputa amorosa i s’inicià un procés judicial per a castigar els culpables. La iniciativa ha estat impulsada des del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya, a través del nou programa Tallers per a la festa, un conjunt d’accions participatives que esperonen la recuperació o actualització de festes tradicionals en diferents municipis del territori lleidatà.

La revisitació d’aquesta cercavila medieval i els fets descrits anteriorment fomentarà la participació de les entitats i els veïns del municipi, que esdevindran els intèrprets d’aquesta singular escenificació, sota l’assessorament de diferents professionals. Així, ja s’ha contactat amb una quinzena de col·lectius culturals i associatius de la Tàrrega, els quals han fet palesa la seva adhesió al projecte. Amb l’objectiu de preparar aquest espectacle, durant els mesos de març i abril s’impartiran un seguit de tallers formatius als quals assistiran els membres d’aquestes entitats i els veïns que desitgin sumar-se al muntatge.

Taller de campaners
A càrrec de Jaume Aloy
Dies 22 i 29 març - 5, 19 i 26 abril – 3 i 10 maig
Horari: de 2/4 de 9 a 10 de la nit
Lloc: Església Parroquial de Tàrrega

Taller de teatre (construcció d'un personatge)
A càrrec de Mercè Mateu
Dies 1, 8 i 29 abril - 6 maig
Horari: de 4 a 2/4 de 7 de la tarda
Lloc: IES Manuel de Pedrolo

Taller de cant improvisat i albades
A càrrec d'Iris Gayete
Dies 22 i 29 abril - 6 maig
Horari: de 5 a 7 de la tarda
Lloc: Escola Municipal de Música

Taller de danses
A càrrec de Ton Ferran (Esbart Albada)
Dies 22 i 29 abril - 6 maig
Horari: de 2/4 de 8 a 9 del vespre
Lloc: local de l'Esbart Albada (Ateneu)

Tots els tallers són gratuïts i impartits per professionals.

Més informació i inscripcions al telèfon 973 31 07 31 ó a cultura@tarrega.cat

Les activitats que s’hi realitzin configuraran les parts de la cercavila que es recrearà la nit del divendres 12 de maig, en el marc de la Festa Major. La representació de l’espectacle de carrer es reforçarà amb la tasca d’un dramaturg, un musicòleg i un figurinista, a més de músics. Tot plegat serà coordinat per representants de FUSIC (Fundació Societat i Cultura), encarregada d’executar els projectes de Tallers per a la festa. La intenció dels organitzadors és que aquest muntatge es repeteixi cada any i que es perpetuï en el calendari festiu targarí.

Un succés que commogué la ciutat l’any 1325

Quan es plantejà al municipi de Tàrrega de dur a terme la recuperació d’un acte tradicional, la Regidoria de Cultura va fer un exercici de memòria històrica i retrocedí fins a l’Edat Mitjana, concretament al segle XIV, i recordà que llavors eren ben habituals les cercaviles nocturnes per part del jovent de la vila. En aquestes trobades era costum que els joves expressessin públicament els seus sentiments a les noies que pretenien, mitjançant cançons que interpretaven al peu de la finestra de casa seva. Aquesta acció es coneixia amb el nom d’albades, i sovint el jovent recorria a joglars i trobadors de la terra per a cantar els versos d’amor.

Segons consta en la còpia d’un procés judicial que tingué lloc a Tàrrega la primavera de l’any 1325 i que es conserva a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, uns joves de la vila celebraven una cercavila nocturna i van anar a cantar albades a una noia del carrer d’en Falcó, avui carrer del Carme, amb l’acompanyament de dos joglars procedents de L’Ametlla de Segarra, actualment nucli agregat de Montoliu. Un dels joves pretenia l’amor d’una noia que vivia en aquest carrer i això despertà la gelosia d’un altre dels seus pretendents, qui amb l’ajut d’un amic apedregà la comitiva festiva. Un dels rocs ferí greument un dels dos joglars, que morí al cap d’uns dies. El batlle obrí un procés d’interrogatoris als testimonis dels fets que culminà amb la inculpació dels dos acusats. No obstant això, els dos nois van recórrer a la justícia reial i el monarca Jaume II els va absoldre per manca de proves.

Tots aquests fets van quedar registrats en les actes del procés, que serviren de base per al llibre Una cercavila nocturna a la Tàrrega medieval de Teresa Vinyoles, editat l’any 2002 per l’Arxiu Històric Comarcal de Tàrrega. El volum inspirarà ara la reconstrucció en clau festiva dels fets descrits, recreant amb cura els detalls de la vida quotidiana a l’època medieval, tal i com consta en les esmentades actes.


Més informació: http://www.ajtarrega.cat/noticies.html?id=358

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org