NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Diumenge, 22 de desembre de 2024 | Demetri    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Verges fa un homenatge al mestre i compositor Joaquim Ferrer
Informa: Núria Roca, Ajuntament de Verges
Dimecres, 2 d'agost de 2017 a les 12:19


Verges (Baix Empordà) - El proper dimecres 8 d'agost Verges farà un homenatge al mestre Joaquim Ferrer i Amer, "Quim Gil", en el transcurs del qual es farà la presentació del CD de sardanes del compositor vergelità i, tot seguit, es farà un concert i una ballada de sardanes a càrrec de La Principal de la Bisbal.


Tradicionalment el poble de Verges (el Baix Empordà) ha estat sempre “terra de músics”, tot i així, aquest fet no ha estat fins ara convenientment valorat ni incorporat a la seva idiosincràsia. El tarannà i la manera de ser i d’entendre la vida dels vergelitans queden plenament reflectits en expressions tradicionals com la Processó del Dijous Sant, o la Sopa del Dimarts de Carnaval. Són activitats que “fan poble”, que tothom s’estima i sent com a pròpies. En canvi, el fet musical no ha estat encara reivindicat com a caràcter definitori i distintiu de Verges i de la seva gent, i això que al poble hi han existit diverses orquestres, cobles, corals i orfeons, i molts dels seus fills han estat músics de renom i prestigi, des de Miquel Pardas, creador del primer mètode per a ballar sardanes llargues, fins al mateix Lluís Llach, passant pels membres de les diverses nissagues de músics com els Xeto, els Ferrer, els Amer i, com no, el mestre Joaquim Ferrer Amer, excel·lent intèrpret, professor i compositor.

La figura de Joaquim Ferrer, pensem, que no pot romandre ni un segon més a “les golfes” de la memòria col·lectiva vergelitana, sinó que se l’ha de situar d’una vegada per totes al lloc que realment li pertoca entre els fills il·lustres de la nostra vila. Totes les orquestres i formacions musicals que hi ha hagut a Verges, no hi van pas aparèixer per casualitat, sinó que van ser fruit d’una llarga tradició, d’una presència constant de persones amb coneixements musicals que van anar sembrant d’amor per la música al cor de no pocs vergelitans. Pensem que és de justícia que el poble de Verges recuperi el seu patrimoni musical i l’incorpori plenament com a signe d’identitat, com a caràcter particular. Per tot això, volem fer el merescut homenatge al mestre Joaquim Ferrer i Amer, excel·lent intèrpret i compositor extraordinari. Pretenem que aquest sigui un homenatge perpetu, que quedi per sempre i per això s’enregistra un CD amb les seves millors composicions.

Biografia

Joaquim Ferrer i Amer va néixer a Verges el 21 d’abril de 1921 i va morir el 26 de setembre de 1996. Tant per part de pare com per part de mare provenia de família de músics. El seu besavi era tible i clarinet de la Vergelitana, el pare tocava la tenora, el saxo i el clarinet i fou fundador de l’Emporitana. El seu germà Manelic també fou músic. Estudià música a Torroella de Montgrí amb els mestres Joaquim Vallespí i Miquel Cristòfol; més endavant a Girona amb el mestre Francesc Civil, i durant la guerra amb Josep Cantó. Començà la seva carrera musical, doncs, en els difícils temps de la guerra, tocant als balls i sardanes. Acabada la guerra entrà a l’Emporitana, juntament amb el seu pare i el seu oncle. Aquí va aprendre a tocar el fiscorn, instrument del qual fou un virtuós, li’n va ensenyar en Magne Bosch i l’Ignasi Company.

El 1957 passa a la cobla la Principal de Girona assumint-ne la tasca de director. El 1965 la deixa i fa dues temporades de director de Copacabana, per incorporar-se posteriorment i durant uns quatre anys al conjunt de Maurice Rigole. Més endavant va integrar-se al conjunt Bravo i posteriorment passà a formar part de la Cobla del Baix Empordà, on coincidirà amb Enric Vilà, un gran fiscornaire amb qui compartiria un sòlida amistat i amb qui signaria conjuntament alguna composició. Vilà i Ferrer tocaven en perfecta compenetració i donaren algunes de les jornades més glorioses que es recorden al món de la sardana. Esdevingueren mítics.

Cap a 1984, Joaquim Ferrer encetarà la fase final de la seva carrera professional entrant a la Cobla Foment de la Sardana, de Torroella de Montgrí. El mestre Ferrer excel·lí com a intèrpret però també com a compositor. Entre les seves sardanes més conegudes cal esmentar L’avi de casa (1942), Desig (1942), Capvespre (1945), Afecte, sardana dedicada als seus pares i que li proporcionà mota popularitat, Terratrèmol, dedicada al seu germà Manelic, Verges (1948), Reviu la il·lusió (1951), L’aplec de l’Aliança (1950), Dansaires palamosins (1977), La Bisbal en la història i el record (1984) dedicada a Pere Lloberas, ex alcalde i historiador bisbalenc, autor d’un llibre del qual pren el títol aquesta sardana.

De l’extraordinària qualitat de les composicions del mestre Joaquim Ferrer en donen fe, per exemple, aquestes paraules que escriví Martí Alabau: Tècnicament perfectes, d’una gran plenitud musical, amb cants inoblidables, les sardanes del mestre Ferrer no són d’interpretació fàcil. O també, n’hi haurà prou de llegir l’escuet l’article que li dedica l’Enciclopèdia Catalana: "Pertangué a una vella nissaga de músics del Baix Empordà. Succeí Manuel Saderra en la direcció de la cobla La Principal de Girona. De producció sardanista molt limitada, però d'alt nivell, destaquen les obres Capvespre, Desig, Afecte, L'avi de casa, Reviu la il·lusió, etc." Joaquim Ferrer exercí també la docència, amb fama de professor estricte i exigent. Entre els seus alumnes hi comptem Lluís Llach, de qui no cal fer cap comentari.



HOMENATGE: ENREGISTRAMENT D’UN CD DE SARDANES DEL MESTRE JOAQUIM FERRER.

Sens dubte, el millor homenatge que es pot retre a un compositor és fer que la seva música soni, s’escolti i es conegui. Per tot això hem editat un disc compacte que conté nou sardanes escrites per Joaquim Ferrer. Es tracta, de fet, del gruix de la seva obra com a compositor. Les peces són les següents:

L’avi de casa
Afecte
Capvespre
Desig
Reviu la il·lusió
L’aplec de l’aliança
Verges
La Bisbal, en la història i el record
Estimat Amic

Les peces seran interpretades per la Cobla La Principal de La Bisbal i se n’han editat 500 exemplars. L’edició ha estat possible gràcies al suport de la Diputació de Girona, de la Direcció General de Cultura Popular, la Confederació sardanista de Catalunya, la família Ferrer i l’ Ajuntament de de Verges.

Aquest homenatge constarà de dos actes: d’una banda, la presentació del CD enregistrat, anirà a càrrec de l’alcalde de Verges, el Sr. Ignasi Sabater, del Sr. Jaume Nonell, estudiós de la sardana, i de la Sra. Anna Ferrer, neboda del mestre i intèrpret de piano de nivell internacional. De l’altra, i a partir de les 10 del vespre, la Cobla La Principal de la Bisbal oferirà en directe a la Placeta, el concert de les sardanes editades.

Més informació: http://www.verges.cat/promocio-variable/homenatge-al-mestre-joaquim-ferrer-quim-gil/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org