|
50 anys de l'entrada de la Flama del Canigó a Barcelona
|
Informa: Amadeu Carbó Dijous, 15 de juny de 2017 a les 11:32
|
Barcelona (Barcelonès) - L'any 1967 va entrar la Flama del Canigó per primer cop a Barcelona. Per commemorar-ho s'han organitzat diversos actes que comencen amb la participació a l'aplec del Canigó el 17 i 18 de juny i que clouran el 23 de juny amb una gran rebuda a l'ajuntament i a la plaça de Sant Jaume.
Aquest 2017 es celebren els 50 anys de la primera entrada de la Flama del Canigó a la ciutat de Barcelona. Un episodi singular en la trajectoria de la Flama, ja que aquesta primera entrada amb recepció per part de l’alcalde del moment, Josep Maria Porcioles, es realitza encara en època de dictadura.
La Flama del Canigó a Barcelona, al llarg d’aquests 50 anys, ha canviat el concepte de foguera tradicional, donant-li nous missatges i una nova interpretació. Però sobretot, la Flama del Canigó ha esdevingut un element conservador i recuperador de l’àmbit de les fogueres ja que les que s’han conservat i les de recent aparició estan directament lligades a aquest element.
Un feix de llenya de la Ciutat de Barcelona cremarà al cim del Canigó
La llenya serà portada al Cim per una delegació dels equips de foc barcelonins.
Per celebrar els 50 anys de la presència de la Flama del Canigó a la capital catalana, una delegació dels equips de foc barcelonins participaran junt amb d’altres poblacions dels Països Catalans a l’aplec que es durà a terme el proper cap de setmana del 17 i 18 de juny al Canigó.
Per aquesta ocasió s’ha relligat una feixina de llenya amb branquillons provinents dels diferents barris de la Ciutat que serà dipositat el 18 de juny pel matí al Cim del Canigó. Aquest feix junt amb el de les altres poblacions serà encès el 22 de juny a la nit en l’acte de renovació del foc de la flama del Canigó que aquella mateixa nit s’escamparà per tot el país i que finalment encendrà les fogueres de Sant Joan.
Flama del Canigó, 50 anys encenent fogueres a Barcelona
La Comissió “Flama del Canigó Barcelona 2017” ha organitzat aquest 23 de juny una gran rebuda a l'ajuntament i a la plaça de Sant Jaume.
Amb motiu de celebrar els 50 anys de la presència de la Flama del Canigó a la capital catalana, la Comissió Flama del Canigó Barcelona 2017 ha organitzat un seguit d’accions per tal de fer més reeixida la seva entrada a la ciutat. D’aquestes accions destaca la rebuda institucional al saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona i la posterior reserva del foc a la casa gran fins l’inici de l’acte tradicional de la rebuda a la Plaça de Sant Jaume per la tarda.
Les accions i actes previstos per el dia 23 de juny son els seguents:
La Flama del Canigó arriba a l’Ajuntament de Barcelona.
Després de ser rebuda al Parlament de Catalunya serà conduïda a l’ajuntament de Barcelona. Un cop a la Plaça de Sant Jaume entrarà a l’edifici de l’ajuntament on serà rebuda al saló de croniques per Jaume Collboni, tinent alcalde de la ciutat. La rebuda comptarà amb la presència de l’excursionista i geògraf Ernest Costa que participà activament en l’organització de l’entrada de la Flama del Canigó a Barcelona l’any 1967. Posteriorment el foc del Canigó es reservarà solemnement a les dependències municipals, fins l’hora de l’inici de l’acte central per la tarda.
Rebuda central de la Flama del Canigó a la Plaça de Sant Jaume.
La rebuda a la Plaça Sant Jaume anirà acompanyada de música de la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona i comptarà amb la presència del bestiari festiu de la ciutat (Àliga de Barcelona i Gegants de la ciutat). Mentre la cobla companya la vetllada, desenes d'entitats de la ciutat passaran a recollir la Flama per encendre les fogueres dels seus barris.
13:30: Arribada Flama a l’Ajuntament de Barcelona.
17:00 h: Actes previs a flama Flama (sardanes i taller castells)
18:20 h: Benvinguda.
18:30 h: Rebuda Flama.
18:45 h: Parlaments i lectura del missatge.
19:00 h: Inici repartiment Flames
19:30 h: Fi acte i sortida de les flames als barris.
Herbes per tothom
L’Ajuntament de Barcelona obsequiarà els assistents a la festa de rebuda de la Flama del Canigó a la plaça Sant Jaume amb una planta de romaní. A més del foc i de l’aigua, les plantes –el romaní, la farigola, el fonoll, la falguera, la menta...- són un element essencial a la Nit de Sant Joan. I ho són des de molt antic. Són moltes les llegendes que tenen com a protagonistes les plantes i la Nit de Sant Joan.
Més informació:
|
|
|