|
Torna el COET, la mostra de pirotècnia i cultura del foc
|
Informa: Xavi, COET Dimarts, 25 d'abril de 2017 a les 22:01
|
Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) - La tercera edició del COET, mostra de cultura del foc i la pirotècnia es celebrarà aquest dissabte 29 d’abril a Vilafranca del Penedès. A l’edició d’enguany es podrà veure foguerons, una tronada amb mascles i una exposició sobre falles.
L’objectiu d’aquesta mostra és apropar la cultura del foc i la pirotècnia a la ciutadania, així com debatre sobre les diferents manifestacions festives amb foc, que se celebren al llarg dels Països Catalans.
El COET d’enguany, s’estructura en tres eixos: les xerrades, la fira i la mostra de cultura del foc i pirotècnia.
En l’apartat de les xerrades, que es celebraran a l’Escorxador de Vilafranca, es realitzaràn les següents xerrades:
- «On anirem a petar?» 10.30 h. A càrrec de Jordi Cubillos i Almiñana. Barcelona, 1955. Estudiós de la cultura popular en el seu vessant festiu, ha publicat estudis i articles en llibres, revistes i diaris. Autor anònim de versos de diables, de predicots i testaments de Carnaval. Cronista casteller a la ràdio i premsa escrita, i membre del consell de redacció de la revista sitgetana de cultura popular La Xermada.
- Col.loqui sobre la nova Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya 12.15 h. Intervindran Fèlix Mach Guardiet, president de la Coordinadora i Frederic Herrero, membre fundador. Moderador Xavi Aranda. Aquest col·loqui serà un espai de trobada entre la nova coordinadora i la resta de balls de diables, que tenen interès per formar-ne part.
- «Els foguerons, història i tradició». 17.00 h. A càrrec de Josep Fornés i Garcia. Barcelona 1957. Antropòleg, mestre i màster en gestió cultural per la Universitat de Barcelona. Ha estat cap de Cultura i Centre Cívics del districte de Gràcia i director del Centre Cívic Artesà de Gràcia entre 1985 i 1990. Ha treballat com a tècnic especialista en gestió cultural i patrimonial a l’Institut de Cultura de Barcelona. És director del Museu Etnològic de Barcelona, del Museu de Cultures del Món de Barcelona i Patró de la Fundació Privada Festa Major de Gràcia.
A l’apartat de la Mostra de cultura del foc i la pirotècnia, es realitzaran les següents activitats:
- Encesa de foguerons. 18.30 h. A la plaça del Penedès. Una foguera, fogueró, foc o pira és un foc mantingut voluntàriament per escalfar-se, cuinar o celebrar ritus sobre determinades festes. En aquest cas són un esdeveniment festiu i cultural.
- «Vols tirar una carretilla?» 19.30 h. Des del patí de l’escorxador fins a la Basílica de Santa Maria. Recorregut carrer Sant Pau, plaça de l’Oli i plaça Jaume I. Activitat adreçada als majors de 10 anys, on podran experimentar el que se sent, fent de Diable, cremant carretilles. En aquesta activitat, els participants hauran de portar la capa i la seva forca. Inscripcions durant tot el dia a l’estand del Ball de Diables de Vilafranca, al pati de l’Escorxador. Imprescindible, venir acompanyat amb els pares.
- Tronada tradicional amb mascles. 20.30 h. Rambla de Sant Francesc. La tronada és una forma pirotècnica festiva que es relaciona amb l’antic costum de disparar armes de foc (fusells o canons), per anunciar una festa. Avui en dia continua tenint aquesta funció donant rellevància a determinats moments de la festa (en el cas de Vilafranca per donar inici a la Festa Major). La tronada tradicional consisteix en un rec de pólvora fent un dibuix més aviat lineal on es posen a intervals, unes peces anomenades mascles i també trons. De principi a fi es va disminuint la distància entre els uns i els altres per així incrementar la intensitat. A l’últim tram el pirotècnic dibuixa un motiu amb pólvora, podent ser un disseny propi com l’encàrrec de l’organitzador.
En l’apartat de la Fira, durant tot el dia, a l’Escorxador de Vilafranca, hi hauran els següents estands:
- Ball de Diables de Vilafranca. El Ball de Diables de Vilafranca del Penedès és una manifestació folklòrica i tradicional de la cultura popular catalana, que representa la lluita del bé i el mal, omplint els carrers amb el foc dels seus elements pirotècnics i recitant versos satírics. La primera procedència documentada de la participació del Ball de Diables de Vilafranca a la Festa Major de la seva vila, data del 1815, tot i que hi ha referències que ens parlen d’uns diablots acompanyant el Drac de la població des del 1600.
- Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya. Aquesta nova coordinadora CBDTC, és l’herència de l’antiga Coordinadora de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya. Les onze colles fundadores d’aquesta coordinadora són conscients que a Catalunya existeix un teixit diabòlic molt gran, ja que a moltes localitats existeixen colles, però també són conscients que tan sols una minoria utilitzen un model tradicional. Els seus principals objectius són: vetllar pel reconeixement públic dels balls de diables tradicionals, difondre els models, així com impulsar-ne l’estudi i la recerca. També es vol tenir cura del seu manteniment o pel seu eventual ressorgiment i per la qualitat en les representacions.
- Els 3 Mosqueters. Associació cultural nascuda a Vilafranca l’any 2004, amb la missió de fomentar la recerca de la pirotècnia tradicional i la producció d’aquests espectacles, com els antics castells de focs elaborats amb unes estructures de fusta amb les seves figures com les rodes, creus, ventall etc..
- Festiari.cat. Ens portaran les seves creacions, les figures dels elements festius que participen de les festes majors arreu de la geografia catalana. Hi haurà gegants, mulasses, capgrossos, dracs, àligues, diables i un llarg etcètera.
- Lutier d’instruments tradicionals. En Xixo de Sant Pere de Riudebitlles ens acostarà al procés de construcció dels tabals i els elements que els conformen. Té una llarga trajectòria com a lutier de diferents instruments presents en el folklore de casa nostra.
- Mestre espardenyer. En Fèlix Balanyà, reconegut mestre espardenyer de Vilafranca, mostrarà les diferents varietats d’espardenyes i les tècniques tradicionals d’envetat.
A part d’aquests actes, cap al vespre, amb les brases dels foguerons ja fetes, es realitzarà un sopar i un fi de festa, a la Plaça del Penedès.
Més endavant, del 14 de juliol fins al 6 d’agost, hi haurà l’exposició «Falles i fogueres. Focs festius als Països Catalans», a la Capella de Sant Joan.
El foc és un dels quatre elements de les cosmogonies tradicionals. En les mitologies té una procedència sagrada. Pot ser donat als homes, o bé robat als déus. En la tradició clàssica és Promoteu qui roba el foc del cel a Zeus. En el llegendari català, la feina de dur el foc als humans es reserva als ocells: el reietó, el pit-roig o la cadernera. Per això tenen plomes de color vermell.
Més informació: http://www.coet.cat/
|
|
|