NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 16 de juliol de 2024 | Carme    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



El Concurs de Gossos d'Atura de Torroella de Montgrí celebra 25 anys
Informa: Núria, Ajuntament de Torroella de Montgrí
Dimarts, 22 de novembre de 2016 a les 20:26


Torroella de Montgrí (el Baix Empordà) - La Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí arriba aquest cap de setmana 623 edició i ho farà de celebració amb motiu del 25è aniversari de dues activitats de referència en la seva programació: el Concurs de Gossos d'Atura i la Festa dels Cavall.


Amb motiu d'aquesta efemèride, el gossos d'atura, l'activitat ramadera i els cavalls marcaran el fil conductor d'una programació atapeïda d'actes, en el que representa el gran aparador cívic i econòmic del municipi.

Tant el Concurs de Gossos d'Atura com la Festa del Cavall s'han convertit, per sí mateixos, en dues propostes que van molt més enllà del municipi. Són activitats, a més, que recullen a la perfecció l'essència d'una fira multisectorial que té en el sector ramader un dels seus orígens fundacionals. Amb els anys, la fira ha evolucionat i s'ha anat adaptant a la canviant realitat socio-econòmica. En aquest context, el Concurs de Gossos d'Atura i la Festa del Cavall mantenen ben viu l'esperit i la marca distintiva de la fira. Dissabte a les 18.30 h, hi haurà un reconeixement institucional

Ovelles i pastures

Amb motiu d'aquesta celebració, les ovelles tindran un protagonisme especial, que ja queda patent en el cartell d'enguany, il·lustrat amb la fotografia d'un ramat. A banda del concurs, que es farà com és tradició el diumenge al matí, hi ha diverses activitats programades al voltant del món de les ovelles. Enguany, com a novetat, tothom qui ho vulgui podrà fer de pastor per un dia i participar en una transhumància popular: el dimarts del Mas Muxach, de l'Estartit, a l'Espai Ter; i diumenge, de l'Espai Ter, fins al recinte on es fa el concurs de gossos d'atura. Dissabte (11.30 h, pati de Can Quintana) hi haurà una exhibició d'esquilada d'ovelles i tot seguit, a les 12 h, al mateix lloc, una mostra del treball artesanal de murs i cabanes de pedra seca, una activitat que al Montgrí estava estretament vinculada a la ramaderia. D'altra banda, la Fira en el Record (dissabte i diumenge, de les 12 a les 18 h), ens proposa una visita guiada i teatralitzada per diferents espais de la vila per conèixer la vinculació del municipi amb el món de les pastures.

Festa del Cavall

La Festa del Cavall, que organitzen diferents hípiques i establiments relacionats, també es vesteix enguany de gala i oferirà una programació de primer nivell. A l'espai eqüestre habilitat davant de l'Espai Ter s'hi podran seguir durant tot el cap de setmana nombroses exhibicions en diferents disciplines: doma vaquera, volteig, carrossels, garrotxa, monta a la grupa, iniciació a la doma clàssica, volteig infantil. Destaquen, especialment, els espectacle de la prestigiosa Compagnie Impulsion, que ens faran viure una tarda de western (dissabte, 19 h), i l'exhibició de doma en llibertat, a càrrec de  Lluís Pell (diumenge, 13 h). Enguany, a més, torna el concurs d'enganxes (diumenge, a partir de les 10 h), al camp del darrere de l'Espai Ter. Tot i que no es tracti de cavalls, el mateix espai acollirà (dissabte, 13 h) una sorprenent exhibició de disc dog i show interactiu amb gossos a carrac de Jack & Fermin- Full Service Dog.  Paral·lelament, hi haurà l’espai comercial eqüestre i passejades en poni i en carro, durant tot el cap de setmana.

Concurs de Gossos d’Atura
 
El Concurs de Gossos d'Atura es tornarà a celebrar el diumenge al matí, a partir de les 11 h, al camp de la urbanització Mas Déu (davant del polígon industrial), i estarà gravat per TV3, que l'emetrà en diferit, com ja s'ha convertit en una tradició, per Nadal. Hi participaran el 8 millors pastors del moment, procedents de Catalunya, País Basc, Illes Balears i França que ens faran reviure l’emoció d’aquest antic mestratge. Seguint el canvi que es va adoptar fa tres anys, el concurs ha transformat el seu format i és un híbrid del concurs tradicional i el concurs especial border collie, una competició més internacional. Cada pastor té un lot de 7 ovelles i els puntuarà un sol jutge. En aquest cas serà la Sra. Gillian Howell Hugo, que compta amb una gran experiència.
 
El gran cap de setmana torroellenc arrencarà el dissabte a les 10 h amb l’obertura de la mostra comercial, distribuïda entre el cos central de l’Espai Ter i una carpa complementària de 1.000 metres quadrats, on hi participaran uns 60 expositors. Aquest és l’epicentre de la fira, al voltant del qual s’articulen tot un seguit d’espais i àmbits expositius. A l’exterior de l’Espai Ter s'hi distribuiran unes 220 parades entre el passeig de Catalunya, que acollirà el Mercat de Sant Andreu i la Mostra de vehicles nous i d’ocasió; i el passeig Vicenç Bou, on hi haurà la fira d’artesans i l’exhibició de maquinària agrícola.
 
D'altra banda, les places de la Vila i Pere Rigau seran l’escenari de la Mostra d’entitats, una molt bona oportunitat per tal que el teixit associatiu local doni a conèixer les seves activitats i puguin captar nous membres. També es converteix en una plataforma per fomentar la relació entre els diferents col·lectius.
 
Entre els nombrosos actes programats en el marc de la fira, es tornaran a celebrar el  Campionat de Catalunya de Coloms de Raça (Local comercial de la carretera de Palafrugell, 5) i el prestigiós Expofil (Museu de la Mediterrània), que organitza l’Associació Filatèlica i Numismàtica de Torroella i s'inaugura el dijous, a les 19.30 h.

A tot això cal afegir-hi un ampli ventall d’actes complementaris com cercaviles, animacions infantils, concerts. Entre les activitat paral·leles, cal destacar la conferència sobre els nous usos de la pedra seca i la inauguració del pessebre gegant de Josep Mir, al Museu de la Mediterrània, el divendres a les 12 i 18 h, respectivament. D'altra banda, el conegut meteoròleg Alfred Rodríguez Picó, oferirà una conferència sobre la meteorologia a pagès, a les 18.30 h, al Museu de la Mediterrània.
 
També és molt remarcable la interessant i documentada exposició que enguany organitza l'Associació de Masos de Torroella de Montgrí i l'Estartit, a la Capella, que enguany porta per títol: «Les vaques de llet. Una activitat que ens deixa».
 
623 anys d’història
 
La Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí és una de les més antigues de Catalunya —va quedar constituïda el 1393 per privilegi reial— i ha esdevingut, juntament amb la Festa Major de Sant Genís, l’altra gran celebració anual de la vila. Està estructurada com una veritable fira multisectorial, amb nombrosos actes de caire lúdic i cultural que són complementaris a la mostra comercial, agrícola i ramadera, veritable eix vertebrador i originari de la fira tradicional. La seva celebració transcendeix l’àmbit estrictament promocional. Ha esdevingut una veritable festa en el seu sentit més ampli i una mostra de la vitalitat cívica del teixit associatiu, cultural i econòmic del municipi.


Més informació: http://www.firestorroella.com/fires-i-activitats/fira-de-sant-andreu-2/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org