|
El blog "Cançons i músiques dels avis" es converteix en el web i festival Càntut
|
Informa: Alda Rodríguez, Alter Sinergies Dijous, 31 de març de 2016 a les 19:08
|
Cassà de la Selva (la Selva) - "Cançons i músiques dels avis", un projecte únic que recull i difon el patrimoni musical de transmissió oral de les comarques gironines, ha superat els 1.000 enregistraments i ho celebra amb la presentació d’un nou web i d’un nou festival, que tindrà lloc a Cassà de la Selva del 18 al 20 de novembre.
El juliol del 2012, el mestre banyolí Albert Massip va iniciar el bloc Cançons i músiques dels avis per tal de recollir i difondre la música popular i tradicional que recordava la gent més gran de les comarques gironines. L’any 2014, amb l’empresa Alter Sinergies uneixen esforços i il·lusions per millorar-ne la consulta i neix el Càntut, amb dues vessants: el web i un festival per donar vida i materialitzar les cançons recollides.
Tant la imatge gràfica com el mateix nom del projecte, Càntut -que aposta per la forma verbal de la primera persona del singular del verb cantar segons el parlar gironí- posen en context. Els creatius d’Enserio, reconeguts amb nombrosos premis, entre els que cal destacar els Premis Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual (ADG-FAD) són els encarregats de la imatge gràfica. Passat i present, tradició i modernitat, són els conceptes que s’han representat a la imatge gràfica del projecte. Una gràfica sintètica il·lustrada amb elements tradicionals.
Pel que fa al web (www.cantut.cat) és un espai on s’allotgen i on es poden consultar les cançons recollides. L’apartat del Cançoner allotja més de 1.000 enregistraments a partir de 125 cantadors i sonadors d’instruments d’una cinquantena de poblacions d’arreu de les comarques gironines. El repertori que s’hi troba es pot classificar en set grans àmbits, com les cançons i cantarelles infantils i d’escola (de bressol, de dansa, de joc...), cançons narratives (romanços i balades d’amor, crims, traïcions i esdeveniments històrics), cançons de taverna (humorístiques, satíriques, polítiques, picants...), cançons d’origen improvisat (corrandes, nyacres i garrotins), cançons teatrals (cuplets, sainets, comèdies, pastorets), cançons religioses (goigs, caramelles, nadales) i cançons i músiques de ball (sardanes, xotis, pasdoble, vals...).
Amb aquesta renovació de la plataforma, es proporciona un apartat de cerca on encara es posa més fàcil la consulta per qualsevol persona interessada, ja sigui qualsevol folklorista, músic, filòleg, etnomusicòleg, antropòleg o curiós. Així mateix, també s’ha facilitat l’accés per a totes aquelles persones que vulguin col·laborar i penjar la seva gravació per tal d’ampliar el nombre d’entrades de què disposa el cançoner.
Finalment, cal destacar que el web, desenvolupat per Tothomweb, compta amb un plus d’accessibilitat. Es tracta d’una pàgina amb un disseny que facilita l’accés a persones que tenen una discapacitat temporal o constant (limitacions sensorials, físiques, neurològiques i cognitives, ja sigui fruit de malalties o de l’edat). D’aquesta manera, totes les persones poden navegar i interactuar sense barreres.
Fer viure les cançons
Una de les inquietuds que més ha apassionat els creadors i col·laboradors del projecte ha estat com difondre els enregistraments agrupats i ordenats al web. A més de divulgar-ho per Internet calia fer un pas més i fer viure les cançons perquè esdevinguin realment emotives, pràctiques i comunicatives. D’aquesta necessitat ha sorgit el Festival Càntut, que tindrà lloc del 18 al 20 de novembre a Cassà de la Selva (Gironès), una població amb una àmplia tradició musical i diverses entitats culturals que sumen esforços al projecte.
Entre els objectius del festival, que comptarà amb tallers, xerrades, concerts, exposicions i altres activitats, cal destacar el fet de donar vida a les cançons del web així com totes aquelles que no hi apareguin i que es considerin apreses a partir de la oralitat. També es vol ajudar i donar a conèixer les persones, músics, grups, entitats i col·lectius que treballin per divulgar el patrimoni musical tradicional català. Finalment, es vol obrir i facilitar el coneixement d’aquest repertori a nous músics i nous públics allunyats aparentment de les cançons i músiques d’arrel tradicional per fer que l’utilitzin i l’apreciïn.
I és que hi ha gran diferència entre el cantar abans i ara: en l’antiguitat, el fet de cantar formava part inseparable de la vida diària d’una majoria de la societat popular. Tot i que hi havia uns professionals, el fet de cantar era habitual i de tothom; era una expressió considerada normal i fins i tot necessària en molts moments de la vida personal i col·lectiva. Les consideracions actuals que per poder cantar s’han de tenir unes facultats vocals determinades o que abans de fer-ho cal aprendre’n, no hi eren: tothom ho feia amb la veu que tenia i de cantar se n’aprenia de forma natural, és a dir, cantant. El sorgiment d’una societat de l’espectacle, l’explosió tecnològica relacionada amb el so i la imatge, la proliferació extrema d’ambients sonors, la massiva emigració a les ciutats i la despoblació rural que ens ha convertit en persones més urbanes, són algunes de les causes que han modificat molt profundament l’expressió cantada, el valor que s’atribueix al so, l’atenció i memòria, i han promogut el desconeixement del patrimoni i de la història més propers.
D’aquesta manera, es consolida la idea de creació d’una plataforma que reivindiqui unes cançons i uns repertoris musicals lligats a la cultura catalana i, al mateix temps, una manera d’entendre la música: més propera, de la gent, allunyada de grans escenaris i que vol confondre els rols i les barreres entre artistes i oients.
Més informació: http://www.cantut.cat
|
|
|