NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 15 de gener de 2025 | Maür, Pau Ermità    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Exposició "Faràndula. 500 anys d'imatgeria festiva a Girona"
Informa: ramon
Dijous, 9 de maig de 2013 a les 20:19


Girona (el Gironès) - L'exposició repassa els cinc segles d'història dels gegants gironins. Es pot visitar fins al 29 de setembre i està comissariada per Nuxu Perpinyà i Ramon Grau


Una cercavila amb els capgrossos i els gegants de Fal·lera Gironina va servir de preàmbul per inaugurar, dijous al vespre, l'exposició Faràndula. 500 anys d'imatgeria festiva a Girona, una mostra que fins al 29 de juliol es podrà visitar a la sala d'exposicions temporals del Museu d'Història de la ciutat.

La mostra, que han comissariat Nuxu Perpinyà i Ramon Grau, s'estructura en sis àmbits: el primer s'anomena Imatgeria omnipresent; el segon, Festes amb seguici; el tercer, La música; el quart, Destorbant l'autoritat; el cinquè, Ciutat i imatgeria, i el sisè i últim, Els gegants de Fires. En cadascun d'ells hi ha un recorregut paral·lel al llarg de cinc segles d'història de la faràndula i de la ciutat. Emfasitzant la seva utilització per part dels poders públics i en la manera com la imatgeria s'ha anat revestint de diverses lectures simbòliques.

A la mostra que es pot veure al Museu d'Història de Girona fins al 29 de setembre s'hi troben també les millors figures de la imatgeria festiva catalana, com són els gegants d'Olot i els de Torroella de Montgrí, el drac de Vilafranca del Penedès i de la Bisbal d'Empordà, com també el lleó de Barcelona i la mulassa de Reus, a més dels de Girona.

Visites guiades per a centres educatius i esplais que ho sol·licitin, visites comentades amb els comissaris i una cercavila de cloenda són alguns dels actes paral·lels més destacats de l'exposició.

El temps transcorregut des de l'aparició del primer gegant a Girona i la diversitat de la imatgeria festiva que hi ha hagut a la ciutat són una realitat desconeguda per la majoria de gironins. La faràndula està documentada a partir del segle XVI, sempre dins d'un àmbit festiu, en celebracions de caràcter públic. Els elements que la componen són els gegants, capgrossos, àligues, dracs, mulasses, lleons i cavallets.

Font: Diari El Punt Avui


Més informació: http://www.youtube.com/watch?v=V1pH-cpjXQM&feature=youtu.be

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2025 festes.org