|
Santa Úrsula 2012: de Valls a l'univers casteller
|
Informa: laura, Premsa Ajuntament de Valls Dimecres, 17 d'octubre de 2012 a les 11:39
|
Valls (l'Alt Camp) - Una trentena de ponents de Catalunya, Andalusia i Itàlia participaran en el segon Simposi Casteller que en una jornada intensa ha programat per al proper dissabte 20 d’octubre ponències, comunicacions, taules rodones i col·loquis amb el públic.
De forma paral·lela es podrà visitar també a Valls la 2a FiraCastells, que durant tot el cap de setmana de Santa Úrsula omplirà el Pati amb una vintena d'estands amb motius de temàtica castellera.
La 2a FiraCastells obrirà els seus estands i les seves activitats al Pati a partir del divendres 19 d'octubre a dos quarts de sis de la tarda, i d’aquesta manera arrencaran el Fòrum Casteller i les Fires de Santa Úrsula, que les autoritats inauguraran de manera oficial en la mateixa plaça una hora més tard. Dissabte al matí serà el director teatral Salvador Távora, de la companyia La Cuadra, i el pintor Josep M. Rosselló qui aportaran la seva pinzellada artística a l’obertura del 2n Simposi Casteller.
Els participants d'aquest segon simposi provenen de Barcelona, Granollers, El Vendrell, Esparreguera, Lleida, Mataró, Reus, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, i de la mateixa ciutat de Valls. Hi seran representades la Universitat de Girona i la Rovira i Virgili. Especialistes castellers, professors universitaris, productors de televisió, periodistes de diferents mitjans de comunicació, aficionats i castellers es donaran cita en aquest esdeveniment de caràcter científic que enguany trasllada dos dels debats més vius a les places a l’escenari del Teatre Principal de Valls. Tots els treballs s’enregistraran per la publicació de les actes, com ja va succeir durant les darreres Festes Decennals del 2011.
La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i el Consorci per a la Normalització Lingüística a Tarragona també han volgut aportar continguts al Simposi. D’aquesta manera, la Coordinadora presentarà l’estrena d’una App castellera amb informació general sobre el món casteller, agenda geolocalitzada i altres utilitats. Per la seva banda, el Consorci per a la Normalització Lingüística presentarà un material de lèxic casteller en la sessió de la tarda. El material consisteix en un pòster amb totes les tipologies de castells actuals (pilar, dos, tres, quatre, cinc, set, nou...), amb esquemes d’un castell amb folre i manilles, amb l’esquema de les diferents parts d’un castell..., i un díptic amb un recull de lèxic casteller. Aquest material és, de moment, digital, és a dir, no s’imprimirà en paper. D’altra banda, el material és molt gràfic, a diferència d’altres reculls lèxics en què hi havia molt de text: en aquest cas, moltes explicacions es resolen amb enllaços al Diccionari casteller del Termcat.
Finalment també s’ha confirmat el representant de la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la taula rodona del dissabte a la tarda que debatrà sobre "construccions clàssiques o noves dels castells". Serà en Xavi Pons i Bonet, casteller i ex-cap de colla de la Vella. Les persones interessades en obtenir el certificat que acredita l’assistència al 2n Simposi Casteller poden sol·licitar-lo a través de l’email simposicastells@tinet.cat. Aquest certificat serà de deu hores.
Arts plàstiques, teatre i castells es fusionen en la inauguració del simposi
La ponència inaugural del 2n Simposi Casteller tindrà lloc a partir de les 10 h del matí al Teatre Principal i anirà a càrrec del director teatral Salvador Távora, de la companyia La Cuadra de Sevilla, que compleix quaranta anys damunt dels escenaris. Távora fou el primer dramaturg que posà novament els castells dalt d’un escenari després de més de noranta anys. Concretament era el 1994 i els seus actors alçaven un castell durant l’espectacle ‘Identidades’, que reivindicava el ritus com a construcció de la identitat dels pobles.
Per a la ponència inaugural del Simposi, Távora ha volgut comptar amb l’ajut de Josep Maria Rosselló, pintor tarragoní que ha participat com a escenògraf en diferents muntatges de Tàvora. Rosselló pintarà a l’escenari del Principal una al·legoria a un castell mentre Távora fa la seva ponència. Rosselló va néixer a Tarragona el 1950. Va estudiar a l'Escola d'Art de Tarragona, a l'Escola de Belles Arts de Sant Jordi, i gravat a l'Escola Massana de Barcelona. Fou col·laborador del Gran Teatre del Liceu, i començà a exposar l'any 1967. Més endavant realitzaria en la ciutat de Roma, els murals de teatre per a l’espectacle ‘Pasqua Popular Flamenca’, de Salvador Távora i José Monleón, amb La Cuadra de Sevilla. Són les primeres pintures en directe que més tard donarà a conèixer a Catalunya acompanyat de formacions de música d’arrel tradicional catalana, clàssica i jazz. Altres col·laboracions amb La Cuadra de Sevilla son ‘Piel de Toro’ (1985), ‘Identidades’ (1994), KRMN (1996) i ‘Don Juan’ (2001).
D'altra banda, el 1986 col·labora amb el projecte de la Plaza de Salvador Dalí y El Arte en la calle, a Madrid. L'any 1991 es traslladà a Tànger (Marroc) per realitzar la remodelació d'espais en una antiga finca colonial de la Kasbah que es convertirà en la Fundació Carmen Maceín. Tornà a Catalunya l'any 1992, i realitzà el cartell del Centenari de les Festes Modernistes de Sitges. Edità el llibre "Rosselló-Dibuixos, 1968-2002", amb textos de Xavier Barral, Oiga Xirinacs, Salvador Távora, Antonio Salcedo, Jordi Bertran i Jordi Cervera, entre d’altres. El 2005 obre el seu taller l'espai ART (Arxiu Rosselló Tàrraco) dedicat a exposar projectes impossibles o efímers. Ha col·laborat amb articles i il·lustracions en diferents mitjans de comunicació, com ‘Escrivim a les parets.Revista de les arts’, el setmanari ‘El Eco de Sitges’, la revista ‘Bonart’, els diaris ‘Avui’, ‘Nou Diari’ i ‘Diari de Tarragona’, la Revista del Centre de Lectura de Reus, ‘El Món. Setmanari de les Arts Escèniques’, ‘Veneno. Revista de Poesia Visual’ de Còrdova’, o ‘Letras travestidas’ d’Uruguai. Ha realitzat més de cinquanta exposicions individuals i es pot veure la seva obra en diversos museus i espais públics.
Un tomb pels aparadors Castellers
El Fòrum Casteller també permet fer un passeig diferent per la ciutat, tot visitant 25 establiments de comerç que s’han volgut vestir per a l’ocasió. Els aparadors participants en la primera Mostra d’aparadors castellers, organitzada per la Unió de Botiguers de Valls, són els dels establiments del carrer Abat Llort –esports Atmosfera, parament de la llar Goar, i pintures Solé-; de la carretera de Montblanc, l’orfebre Astrid Ferré; del carrer Muralla del Castell –la cistelleria Roca-; del carrer Jaume Huguet –roba Cortès, esports Viñas, i multiòptiques Teixidó-; de la plaça del Pati –calçats Jové, joieria i rellotgeria Carreras, i òptica La Creu Blanca-; del carrer de la Cort –calçats Nardo, moda infantil Chic Bebé, teixits Fabra, moda de dona Tentazioni, i Tomàs Joiers; del carrer de la Peixateria –la farmàcia Viscasillas-; del carrer Espardenyers –la papereria i llibreria Ditec-; del carrer Muralla de Sant Antoni –els electrodomèstics i paraments de la llar Electro Llar-; del Portal Nou –Tocs perruquers-; del carrer Francesc Català Roca –ciclesport Marcos-; del carrer d’Anselm Clavé –la Llibreria Adserà-; del carrer Colom – el centre d’estètica Dolors Baldrich-; del carrer Avenir –els Teixits Cortès-; i de la carretera del Pla –els arranjaments de roba i brodats Repunts-.
29 colles portaran el seu marxandatge a Valls
Una de les vint parades que des del divendres 19 a la tarda hi haurà instal·lades a la plaça del Pati serà de marxandatge casteller. A la iniciativa de la revista Castells, que ha estat l’ens que ha coordinat tant aquest com la resta d’estands de la FiraCastells, han respòs 29 colles –pràcticament la meitat de les existents-, per la qual cosa aquesta serà l’exposició de productes més gran que s’ha aplegat mai pel que fa al marxandatge de les colles castelleres. Les participants són les següents: Al·lots de Llevant (de Manacor, Mallorca), Capgrossos de Mataró, Castellers d'Altafulla, Castellers de Badalona, Castellers de Cerdanyola, Castellers de Figueres, Castellers de la Sagrada Família, Castellers de la Vila de Gràcia, Castellers de Lleida, Castellers de Sabadell, Castellers de Sant Cugat , Castellers de Sant Feliu, Castellers de Sants, Castellers de Terrassa, Castellers de Vilafranca, Castellers del Poble Sec, Castellers d'Esparreguera, Castellers d'Esplugues, La Global de Salou, Margeners de Guissona, Matossers de Molins de Rei, Minyons de l'Arboç, Tirallongues de Manresa, Xerrics d'Olot, Xicots de Vilafranca, Xiquets de Reus i Xoriguers de la Universitat de Girona, a més de les dues colles dels Xiquets de Valls, que tindran cadascuna d’elles un estand propi.
Més informació: http://www.valls.cat
|
|
|