|
Més de 650 autors i 2.400 pàgines de cultura i història de les Falles, en un clic
|
Informa: faller, Associació d'Estudis Fallers Dilluns, 27 de febrer de 2012 a les 12:16
|
València (l'Horta) - Amb motiu del centenari de la revista Pensat i Fet, veu la llum una edició facsímil d’esta publicació, que va saber combinar magistralment la cultura, l’humor, la sàtira i les falles fins a aconseguir un producte de qualitat que va connectar amb el gran públic.
En un DVD es recull la col·lecció completa de Pensat i Fet, publicada entre els anys 1912 i 1972. La digitalització dels exemplars originals, feta per Faximil Edicions Digitals, ha restaurat els colors originals de l’anuari faller i permet també fer una recerca per paraules en les més de 2.400 pàgines publicades durant la vida de la revista. L’edició facsímil es completa amb un estudi previ, a càrrec de l’Associació d’Estudis Fallers, i un complet índex d’autors que permet consultar totes les col·laboracions literàries i gràfiques dels més de 650 autors que participaren en la revista.
L’edició facsímil es presentarà el dijous 1 de març, a les 20 hores, al Col·legi Major Rector Peset de València. En l’acte, el poeta Salvador Bolufer i la periodista Reis Juan llegiran una selecció de poemes publicats en la revista.
La gran aportació de la revista Pensat i Fet, des de la seua aparició en 1912, va ser posar la cultura al servici de les Falles. Al llarg dels seus 60 anys d’existència, va involucrar en les seues pàgines un planter de destacats representants de les lletres valencianes de totes les generacions i grups literaris (Carles Salvador, Xavier Casp, Nicolau Primitiu, Jaume Bru i Vidal, Enric Soler i Godes, Joan Fuster, Maximilià Thous, Francesc Almela i Vives, Martí Domínguez, Beatriu Civera o Carmelina Sánchez Cutillas, entre d’altres) perquè parlaren de les Falles, amb una clara pluralitat ideològica i de continguts.
L’aposta decidida de Pensat i Fet per la il·lustració i la tipografia més avançades per a la seua època es traduïx en la participació en la revista dels creadors plàstics més destacats de cada moment (Josep Segrelles, Manuel Sigüenza, Josep Benliure, Ignasi Pinazo, Lluís Dubon, Josep Renau, Pedro de Valencia, Josep Mateu, Marià Benlliure, Artur Ballester, Francisco Lozano...).
Però, a més, des dels seus inicis, Pensat i Fet va contribuir d’una manera decisiva a involucrar el món intel·lectual valencià i del valencianisme en l’exaltació, difusió i promoció de les Falles. Progressivament, la revista va anar adquirint un prestigi derivat de la defensa de la dignitat del valencià i d’un tractament integral de la festa fallera. Esta doble orientació, alhora culta i popular, es mantingué al llarg de tota la trajectòria de la publicació, sent respectada per tots els sectors de la societat fallera i valenciana.
Més informació: http://www.estudisfallers.org
|
|
|