|
Les Falles com a patrimoni col·lectiu
|
Informa: faller, Associació d'Estudis Fallers Diumenge, 4 de desembre de 2011 a les 19:30
|
València (l'Horta) - El 12 i 13 de desembre, especialistes en la gestió del patrimoni cultural i les Falles debatran les possibilitats que té la festa fallera de ser reconeguda per la UNESCO com a patrimoni immaterial de la humanitat
La recent declaració de la Festa de la Mare de Déu d’Algemesí com a patrimoni immaterial de la humanitat torna a posar d’actualitat la candidatura de les Falles a optar a este mateix reconeixement, un procés complex que requerix un treball conscienciat i consensuat entre diversos agents socials, i amb una important implicació de fallers i ciutadans. Més enllà de l’eufòria inicial, són molts els dubtes que sorgixen respecte a eixe possible reconeixement futur. Què comporta realment? Quins són els avantatges d’aconseguir-lo? I els desavantatges? Quins són realment els aspectes de la festa que cal protegir? Quines són les etapes que ha d’anar superant la candidatura per a arribar a la UNESCO? Comporta això algun compromís de futur per a la festa? A totes estes preguntes, i a moltes més, tractarà de donar resposta esta nova edició de Les Falles, a la Nau, els dies 12 i 13 de desembre, a les 19.30 hores, a l’edifici de La Nau de la Universitat de València. Combinant la vessant tècnica i una important dosi didàctica per al gran públic, tècnics culturals, directors de museus i professionals de reconeguda trajectòria en sectors clau de la festa debatran el model cultural de les Falles i proposaran mesures per a fer tirar avant la proposta de declaració. Amb esta setena convocatòria de les converses Les Falles, a la Nau, la Junta Central Fallera, el Gremi Artesà d’Artistes Fallers i el Fòrum de Debats de la Universitat de València, coordinats per l’Associació d’Estudis Fallers, oferixen una activitat de difusió pública del procés que suposarà una part important de les accions orientades a la presentació formal de la candidatura. Com en anys anteriors, les converses Les Falles, a la Nau reben el suport i la col·laboració de diverses entitats de la societat valenciana: Universitat Politècnica de València, Seu de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo a València, Interagrupació de Falles de la Ciutat de València, Museu Valencià d’Etnologia i Museu Valencià de la Festa.
Programa de les VII Converses Les Falles, a la Nau "Les Falles, un patrimoni col·lectiu" Primera sessió, dilluns 12 de desembre, 19.30 hores Aula Magna de l’edifici de La Nau de la Universitat de València La festa com a patrimoni cultural Participants: Juli Blasco (director del Museu Valencià de la Festa) Luis Pablo Martínez (tècnic de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià) Joan Seguí (director del Museu Valencià d’Etnologia) Paco Varea (periodista especialitzat en festes i tradicions) Moderador: José Martínez Tormo (gestor cultural) Segona sessió, dimarts 13 de desembre, 19.30 hores Aules de la tercera planta de l’edifici de La Nau de la Universitat de València Les Falles, un fum de patrimonis Participants: Antoni Colomina Subiela (doctor en belles arts) Josep Vicent Frechina (coordinador de la revista de cultura popular Caramella) Victoria Liceras (presidenta de l’Associació Valenciana d’Indumentaristes) Frederic Oriola (historiador i músic) Moderador: Alejandro García (periodista, director del programa Cadafal, de Ràdio Nou)
Més informació: http://www.estudisfallers.org
|
|
|