|
Presentada la 22a Fira de Teatre de Titelles de Lleida
|
Informa: maria, Fira de Teatre de Titelles de Lleida Diumenge, 27 de març de 2011 a les 22:06
|
Lleida (el Segrià) - La 22a edició de la Fira se celebrarà els dies 29, 30 d’abril i 1 de maig, un dia menys que l'any passat per culpa de la rebaixa pressupostària. Aquest any es commemora el 25è aniversari del Centre de Titelles i es preveu que hi assisteixin més de 30.000 espectadors.
Mercat i Festa
La Fira d’enguany, fent front al reajustament econòmic, se centra a prioritzar els valors que la defineixen com a fira professional i com a eina divulgativa i de participació ciutadana, tot apostant per la qualitat per damunt de la quantitat.
Una programació diversificada
Al llarg dels tres dies de programació, Lleida gaudirà d’un ampli ventall d’espectacles que inclourà des de propostes tradicionals fins les més innovadores; espectacles de sala i de carrer; espectacles per a totes les franges d’edat, amb un total de 85 actuacions que es realitzaran en 23 espais, amb una assistència prevista de més de 30.000 espectadors.
El 29 d’abril a les 22.15 h, l’espectacle inaugural Twin Houses, de la companyia belga Mossoux-Bonté, donarà el tret de sortida a aquests tres dies del millor teatre de titelles.
21 companyies conformen la programació
7 de les quals són catalanes, 8 provinents de diverses autonomies espanyoles i 6 estrangeres. En referència a les catalanes, cal fer esment de dos aniversaris: el centenari de la companyia Sebastià Vergés-Titelles i el 25è aniversari del Centre de Titelles de Lleida.
Una fira amb força estrenes
Estrenes de tota mena. Estrenes mundials com l’espectacle Circo Interior Humano, de la companyia Onírica Mecànica. L’estrena a l’Estat espanyol de l’espectacle Traversées, de la companyia francesa Théâtre de l’Entrouvert. L’estrena a Catalunya dels espectacles S.piel, de la companyia mallorquina Teatre dels petits elements, amb un treball imaginari inspirat en el cinema experimental de Walter Ruttman; Pinocho y medio, d’El Retablo; Mis pasos azules, de GAR producciones o Trogloditas, de Tanxarina, companyies provinents de diverses autonomies i també Paisatges en trànsit, de la companyia portuguesa Circolando, amb una història sobre l’exili i aquells que s’hi veuen abocats.
Espectacles per als més menuts
Com és habitual, la Fira comptarà amb propostes especialment adreçades als infants més petits, com Xarop de Cargol, de la companyia d’ombres Mercè Framis, que ens parla d’una simpàtica doctora que, amb poemes i cançons, guareix les afliccions dels menuts i també Mis pasos azules, de la companyia basca GAR producciones que parla d’un turó nevat i els seus habitants, les seves veus, els seus caminars i les seves vivències.
Espectacles pel públic familiar
Amb un pes especial per aquesta vessant d’espectacles, podem esmentar La nina del cap pelat, d’Engruna Teatre, que estrena el seu espectacle en castellà; No nos moverán, de Los Titiriteros de Binéfar, amb el seu relat d’històries i cançons; Cuerdo, del danès Karl Stets, i el seu espectacle objectual, de jocs de mans i cordes.
Espectacles per a joves i adults
La Fira arriba també amb espectacles per aquest sector com Trogloditas, de la companyia gallega Tanxarina, una mostra, en clau d’humor, de com podria haver estat el primer teatre de la prehistòria; l’espectacle Twin Houses, de la companyia belga Mossoux-Bonté, una demostració altament expressiva, que conjuga i integra els cossos del titella i del titellaire en el flux i el sentir de la dansa o l’actuació de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que conduiran la Nit dels Premis Drac d’Or i la cloenda de la Fira.
Els espectacles de carrer
En aquesta edició, s’ha fet un forta aposta per comptar també amb espectacles adequats als espais oberts, com Flexus, de la companyia La Tal & Birloque, una proposta itinerant amb éssers estranys i sorprenents; La Route, de la companyia francesa Anonima Teatro, en un trepidant i divertit espectacle que mostra les incidències entre vehicles i animals en una carretera; Cal Titella de Galiot Teatre, ens permetrà interactuar amb els titelles i fins crear una història pròpia; La mosquitera producciones ens deixarà passar al seu Karroart, un petit teatret ambulant d’ombres xineses. També al carrer, la companyia italiana La Bagattella delectarà al públic amb Le Guarattelle di Pulcinella, tota una demostració de la tradició titellaire napolitana.
El reconeixement al teatre de carrer enguany es farà especialment palès amb la creació del Premi Drac d’Or al millor espectacle de carrer, atorgat per l’Associació d’Espectadors del Centre de Titelles de Lleida.
La fira professional
Amb la presència de 150 programadors, la Fira es consolida un any més com a plataforma de mercat per a la professió titellaire. Per aquesta raó, per tercer any consecutiu s’organitza La Llotja Professional: un espai de trobada, reunió i negoci, exclusivament per als professionals que es desplacin a Lleida per a conèixer les noves propostes i aprofitar aquesta especial plataforma de mercat..
Dirigides també al públic professional, i en el marc de la Fira, s’han programat diverses activitats: les 4s Jornades Tècniques; la reunió dels Festivals Internacionals, una trobada de reflexió i intercanvi d’experiències entre directors de festivals europeus de teatre per a infants i joves. Aquesta aposta per la tasca entre professionals és la que ha motivat, any rere any, l’increment d’assistència de programadors de sales i teatres, nacionals i internacionals, l’interès de les companyies i dels creadors, i la implicació i col·laboració del públic general.
Activitats paral·leles
A més de la programació general i les activitats per als professionals, la Fira de Teatre de Titelles de Lleida organitza diferents activitats paral·leles com l’11a Fira del Llibre de les Arts Escèniques; la Presentació del Llibre de l’espectacle El somni de l’Espantocells, del Centre de Titelles de Lleida; la 8a Fira d’Artesans de Titelles, i l’exposició El perfil del Titella, que portarà als aparadors de les botigues de l’eix comercial els titelles fets pels escolars de la ciutat.
També es disposarà d’el Bar dels Titelles, obert totes les tardes al Pati del Teatre Escorxador, on poder fer una parada, entre espectacle i espectacle, i, així mateix, el bar Terrasseta de la Llotja, on els professionals podran descansar de la jornada titellaire. De nit, la Fira no descansa, i a la sala La Boîte, a més de veure dos espectacles, hi ha dues festes preparades –el 29 i 30 d’abril- on finalitzar la jornada, tot ballant.
25è aniversari del Centre de Titelles de Lleida
Amb la fira s’inicia el 25è aniversari del Centre de Titelles de Lleida i per festejar-lo s’han organitzat una sèrie d’activitats especials: la reposició Mowgli, l’infant de la jungla, que fa 13 anys, va obrir la porta del teatre familiar al TNC, i enguany l’hem presentat novament al TNC i ara també a la Fira de Titelles.
Paral·lelament, s’han organitzat quatre exposicions a l’entorn a diversos muntatges del Centre: Hamelin, El retaule de Nadal i Vola Peter Pan, i una d’environament amb titelles gegants. També hi haurà un sopar de celebració amb tots els professionals participants a la Fira.
El Centre de Titelles de Lleida
Creat el 1986 per Joan-Andreu Vallvé i Julieta Agustí, és des d’un inici, un ens cultural dedicat a la creació, programació, documentació i divulgació de l’art dels titelles. Produeix i coprodueix espectacles, organitza anualment la Fira de Teatre de Titelles de Lleida, de caràcter internacional, la Fira del Llibre de les Arts Escèniques, el cicle de teatre de titelles familiar Joc al Ninot, les campanyes escolars i desplega un conjunt de tasques diverses com cursos i activitats pedagògiques, exposicions i edicions de llibres. Al llarg d’aquests anys, el Centre s’ha fet present en festivals i esdeveniments artístics, nacionals i internacionals, i compta amb la seva pròpia Associació d’Espectadors.
Més informació: http://www.firatitelles.com
|
|
|