|
El Govern aprova noves declaracions de festes i elements inclosos al Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya
|
Informa: teresa Clotet, CPCPTC Dijous, 14 d'octubre de 2010 a les 11:57
|
Barcelona (el Barcelonès) - A la reunió celebrada dilluns 11 d’octubre, els Govern de la Generalitat va aprovar, entre d’altres temes, un nou conjunt de festes que s’incorporen al Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya.
Declaració de la Festa major de la Mare de Déu de la Riera de les Borges del Camp com a Festa tradicional d’interès nacional i del Ball de diables com a Element patrimonial d’interès nacional, destacant la seva representativitat en el model de l’Alt Camp, de cerca de la Mare de Déu de l’ermita, la conservació d’una tronada única i, especialment, el model de ball de diables de participació individual.
Declaració de Les Santes de Mataró com a Festa patrimonial d’interès nacional Festa patrimonial d’interès nacional amb especial esment a la família Robafaves amb els nans, la Missa de Glòria de Mossèn Blanch o missa de les Santes i el ritual de la dormida, destacant la bona conducció de la recuperació i transformació de la festa fins a l’actualitat.
Declaració del ball del Bo-bo de Monistrol de Montserrat com a Element patrimonial d’interès nacional, destacant el ball del Bo-bo com a element essencial de la festa i l’important paper que ha jugat en la seva conservació.
Reclassificació de la Festa major de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès com a Festa patrimonial d’interès nacional, amb especial esment a la capta, els goigs, l’exhibició castellera, l’entrada de Sant Fèlix a la Basílica de Santa Maria i el seguici amb el drac, ball de diables, àliga, gegants, nans, cotonines, bastoners, ball de gitanes..., que manté el model de festa mediterrània basada en el seguici. Un dels valors remarcables de la festa, és el paper fonamental de la participació ciutadana en la seva organització a través de la figura dels administradors.
Reclassificació del Carnaval de Vilanova i la Geltrú com a Festa patrimonial d’interès nacional, amb especial esment a l’Arrivo del carnestoltes, les Comparses d’Entitats que participen a la guerra de caramels del diumenge, les Danses i el Moixó Fogué, destacant la seva consideració com un dels carnavals més representatius de Catalunya i que incorpora elements del segle XIX a l’actualitat.
Més informació: http://cultura.gencat.cat/CPCPTC
|
|
|