NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Diumenge, 24 de novembre de 2024 | Flora    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



La Fira Mediterrània presenta la programació de la 13a edició
Informa: Jordi
Dimecres, 15 de setembre de 2010 a les 14:09


() - La tretzena Fira Mediterrània de Manresa, que tindrà lloc del 4 al 7 de novembre, ha presentat als mitjans de comunicació el detall de la seva programació (que podeu consultar al web www.firamediterrania.cat).


La Fira ha configurat la programació amb la garantia de l’interès professional que tenen els artistes i les companyies per ser presents en aquest mercat. Amb la xifra de 829 propostes artístiques rebudes per optar a formar part del programa, s’han superat amb escreix les dades recollides al llarg de totes les edicions del certamen manresà. Concretament, s’han rebut 266 propostes més que l’any passat, la qual cosa suposa un increment del 32 %. La xifra assolida enguany posa la Fira al mateix nivell de cites destacades del sector de les músiques del món de rang internacional.
 
Imatge
Pel que fa a l’origen de les propostes, a part de Catalunya, les Illes i el País Valencià, també s’han rebut projectes d’altres zones de l’Estat espanyol i de fins a vint-i-quatre països. El fet no és banal, i apunta la tendència de l’existència real d’un mercat mediterrani, i alhora la interrelació amb d’altres espais culturals i sonors. De fet, la Fira Mediterrània de Manresa ha generat enguany dos programes d’internacionalització d’artistes catalans d’arrel que han viatjat a quatre països: Àustria, Hongria, Polònia i Sèrbia. Hi han realitzat un total d’onze actuacions, que han estat finançades per la Unió Europea i per ens austríacs. Del resultat d’aquesta cooperació, en tindrem també un tast a Manresa.
 
Més mercat
 
La Fira continua el seu creixement com a mercat. A la recent incorporació de l’Institut d’Indústries Culturals als òrgans directius de la fundació que gestiona la Fira, s’ha afegit enguany la Direcció General de Cooperació Cultural. A través del programa En Gira, intenta contribuir perquè les propostes presentades a Manresa puguin circuitar amb condicions millors. Alhora l’Institut Ramon Llull, que té com a finalitat la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que s’hi expressa en totes les seves modalitats, matèries i mitjans d’expressió, ha volgut ampliar la difusió de la Fira Mediterrània. Per això, la va convidar a participar el passat hivern al 12è Festival Iberoamericà de Teatre de Bogotà –Colòmbia-, una de les mostres més completes del panorama de les arts escèniques a nivell mundial, per explicar una bona pràctica de gestió cultural i el mapa de mercats artístics dels Països Catalans i dels principals països europeus.
 
Mediterrània parteix en aquesta edició del fet d’haver superat la barrera psicològica dels més de mil professionals acreditats ara fa gairebé un any, que l’han convertida dins l’àmbit estatal de les arts escèniques en el segon mercat amb major presència internacional. Rere de la germana gran que és Fira Tàrrega, Fira Mediterrània gestiona el 17% de la quota internacional de professionals assistents a les tretze fires analitzades per la Universitat de Deusto. Precisament aquest estudi, juntament a l’encarregat a la Fundació Universitària del Bages sobre la percepció i l’impacte econòmic de la Fira, i al que la Diputació de Barcelona realitza sobre el turisme a Manresa, contribuiran a comptar amb dades encara més objectives sobre la dimensió econòmica del certamen.
 
La Fira no renuncia als valors patrimonials de la cultura d’arrel i al notable seguiment que en fa la població manresana i del Bages, potenciat enguany amb la participació desestacionalitzada en diferents iniciatives, amb l’ampliació dels espectacles que copresentem dins la programació estable del Teatre Kursaal comandada pel Galliner, amb la prestació d’un servei específic per a les escoles, i amb les eines 2.0. Però alhora el projecte de la Mediterrània revisita any rere any la tradició i li dóna una dimensió que va més enllà del valor innegable de l’acceptació popular. Per això, enguany cooperem amb la Casa de la Música de Manresa, que ha preparat la primera edició d’un apartat off. La proposta es basa en la programació d’artistes i propostes diverses que puguin contribuir a repensar, redefinir, complementar i fins i tot esquinçar el concepte de l’arrel mediterrània. L’objectiu és reforçar i enriquir el projecte de la Fira amb iniciatives que habitualment no tenen cabuda en la programació oficial, però que poden aportar elements innovadors i complementaris al discurs propi del mercat, desenvolupat fins ara. La Casa de la Música ha volgut reflectir aquesta filosofia batejant l’off com a Estepa Mediterrània.
 
El “moviment”
 
Per a l’edició 2010, la Fira proposa centrar-se en el concepte de “moviment”. Un mitjà expressiu, un viatge a les arrels, a la necessitat d’expressar-se i de comunicar-se els uns amb els altres, a recrear el món que ens envolta i transformar-lo mitjançant un vincle amb les emocions més íntimes. En definitiva, un llenguatge dels més universals, que s’alimenta de sensacions i emocions. Aquestes traspassen fronteres d’una manera molt més ràpida i eficaç que les idees i altres disciplines artístiques. Avui comencem a mirar la creació artística de manera més global: les diferents arts ja no són compartiments estancs i les disciplines es barregen. Aprofitem aquesta obertura i amb l’aixopluc del moviment, construïm un discurs molt enriquidor ajuntant sectors i móns diferents, creant un diàleg entre amateurs i professionals, entre fórmules consagrades i les més innovadores. El capità del moviment de l’arrel a la Fira serà la companyia de dansa Gelabert-Azzopardi, que professa una admiració per la tradició i alhora la llegeix des del segle XXI.
 
El conjunt del programa oferirà 266 actuacions i activitats professionals que presenten 143 companyies en 18 espais interiors programats i 13 pastilles exteriors. 50 d’aquestes propostes seran estrenes: 27 absolutes, 5 a l’Estat espanyol, 5 als Països Catalans i 13 a Catalunya. Onze de les propostes seran coproduccions que es realitzen amb esdeveniments artístics importants com el Mercat de Música Viva de Vic, el Festival En Veu Alta del Penedès, Temporada Alta de Girona o el certamen Ésdansa; amb centres de producció destacats com el Mercat de les Flors de Barcelona, l’Auditori de Girona, el Centre de Cultura Contemporània d’Elx l’Escorxador, o el Centro Parraga de Múrcia; amb empreses privades com Amunt Produccions, Free Art o Marduix Titelles; amb institucions com el Consell Nacional de les Arts de Catalunya o la Región de Murcia; i finalment amb agents culturals locals com la Fundació Caixa Manresa o la Casa de la Música.
 
Un projecte artístic que, amb l’enamorament de les aromes atàviques de la Mediterrània i les formes actuals de comunicació, aproparà l’arrel als milers d’espectadors que la Fira ha consolidat any rere any, i també a nous públics, que per raons diverses han quedat distanciats de la cultura tradicional.
 
Fundació Fira Mediterrània de Manresa informa que les seves dades han estat obtingudes d’anteriors participacions, i de fonts accessibles al públic. La Fundació és titular i responsable del fitxer automatitzat de la Fira Mediterrània de Manresa, inscrit en el Registre de Protecció de dades de Catalunya. La finalitat del tractament de dades és gestionar la participació en la Fira, així com la tramesa d’informació de la Fundació, tant en format paper como telemàtic. En cas de no exercir el dret d’oposició o cancel·lació a aquest tractament en 30 dies, s’entén prestat el consentiment –sempre revocable-, i les dades passaran al fitxer. Si són incorrectes, contacti per rectificar-les. El titular de dades de caràcter personal té dret a exercitar els drets d'accés rectificació, cancel·lació i oposició contactant: Fundació Fira Mediterrània, c/ Àngel Guimerà 5, 5è, 08241. Manresa, o info@firamediterrania.cat
 


Més informació: http://www.firamediterrània.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org