|
Neix una festa dedicada al poeta Vicent Andrés Estellés
|
Informa: Anònim, Festa Estellés Dimecres, 4 d'agost de 2010 a les 13:50
|
Burjassot () - Una nova tradició valenciana pren cos. El pròxim 4 de setembre se celebrarà en diversos pobles la "Festa Estellés", un sopar o dinar popular que, amb el pretext de commemorar el naixement del poeta de Burjassot amb poemes seus i plats típics valencians, pretén reivindicar la cultura i la llengua a imitació del "Burns Supper" escocés.
Dos versos de Vicent Andrés Estellés expliquen com volia ser recordat el poeta de Burjassot. L'autor del Mural del País Valencià només aspirava en vida a ser "un entre tants" i, una vegada mort, ser humilment rememorat com "el fill del forner, que feia versos". Res de glòries. No obstant, el més gran poeta valencià del segle XX les tindrà. Una iniciativa de l'escriptor Josep Lozano pretén convertir a Estellés en un símbol cultural que servisca de pretext per a celebrar, cada any, una Festa Estellés de reivindicació cultural valenciana amb regust literari. L'acte tindrà lloc en diversos indrets de la Comunitat Valenciana cada 4 de setembre, dia del naixement del poeta mort en 1993 que ha sigut escollit pel seu caràcter popular i per la seua estima demostrada per cada racó del territori valencià.
El model d'inspiració ha sigut el Burns Supper, una celebració tradicional que el poble escocés fa cada 25 de gener per a commemorar el naixement del poeta Robert Burns (1759-1796). Aquest acte s'ha convertit en un sopar popular -que pot celebrar-se en grups o en família- que exhala tradició, folklore i orgull patri. En ell es barreja la degustació del haggis, embotit típic escocés, amb poemes de Burns i cançons tradicionals.
La Festa Estellés copiarà també el ritual del Burns Supper i fixa tres elements indispensables: cuinar un plat típic valencià regat amb beguda de la terra; llegir un poema emblemàtic d'Estellés, com Assumiràs la veu d'un poble o Els amants; i fer llegir o cantar poemes i cançons d'altres autors que escriguen en valencià. Més que amb pretensions literàries, la festa està concebuda com a lúdica i popular.
Josep Lozano, autor d'El mut de la campana i Crim de Germania, explica que ha promogut la Festa Estellés perquè la cultura valenciana "passa per moments difícils, fins al punt que pot perillar la seua mateixa existència en un futur més o menys proper". Davant aquesta situació, i "farts ja de celebrar derrotes", diu Lozano, "cal adoptar actituds que ens reforcen i ens donen cohesió en defensa d'allò que és consubstancial amb nosaltres, allò que estimem: la nostra cultura, la nostra llengua, el nostre país", explica el novel·lista.
Alginet i Benimodo ho celebraran
Poc després d'anunciar la iniciativa, hi ha dos pobles que s'han sumat a ella. El dia 3 de setembre, Alginet celebrarà la Festa Estellés als locals del Bloc, que obri les seus portes a aquest encontre popular amb un dia d'antelació com a fet excepcional. A l'endemà dia 4, jornada oficial de la celebració, Benimodo -on va viure uns anys el poeta de Burjassot- juntarà a veïns del poble i poetes de la Ribera per a celebrar la Festa Estellés amb l'activista cultural Divín Puig com a mestra de cerimònies. També a Manuel s'està preparant la Festa Estellés per al 4 de setembre, indica Lozano. L'impulsor de la iniciativa, tan modesta com simbòlica, espera que en aquest primer any arrele en més pobles valencians aquesta celebració colectiva que, segons Lozano, "té voluntat de consolidar-se en una tradició".
Més informació: http://www.levante-emv.com/panorama/2010/07/20/estelles-simbol-patria/724216.html
|
|
|