NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Diumenge, 24 de novembre de 2024 | Flora    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Banderes i balls d'espases a la Passada de l'Ascenció
Informa: imma, Ajuntament de Granollers
Dimecres, 12 de maig de 2010 a les 11:17


Granollers (El Vallès Oriental) - La Passada de Granollers d'enguany, que es celebrarà el proper 15 de maig a les 18 h i anirà de la plaça de la Corona a la plaça de la Porxada, versa sobre els grups de banderers i els balls d'espases. Hi han convidat els Dantzari Dantza de Berriz, Biscaia; les Dances de Tauste de Saragossa i les de Graus, a Osca i els Abanderats de Tortosa.


PRESENTACIÓ

Aquest any en fa 10 del canvi d’orientació de la popular desfilada de l’Ascensió. En aquests anys s’ha reconvertit en una digna mostra d'elements de la cultura tradicional; seguint amb l’esperit de la Fira de mostrar coses durant el cap de setmana de l’Ascensió, al llarg d’aquests anys hem pogut gaudir de la presència d'una part dels grups més emblemàtics del folklore català, acompanyats d’altres de la resta de l’estat.

Al voltant d’idees temàtiques, com el bestiari festiu, les figures i torres, les danses rituals, la música o els guerrers de festa, hem pogut gaudir de balls i entremesos d’arreu. Lekeitio, Ituren, Tarragona, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sitges, Terol, Castelló, Algemesí, Durango, Saragossa, Reus, Valls, Barcelona, entre d’altres, són pobles i ciutats que ens han mostrat els seus elements patrimonials.

Imatge

Enguany, i sota el nom de Banderes i Espases, la Passada ens mostrarà la Dantzari Dantza de Berriz, Biscaia; d’Aragó podrem gaudir dels Dances de Tauste, de Saragossa, i de Graus, a Osca; de Catalunya, ens acompanyaran els Abanderats de Tortosa. Els tres primers grups ens mostraran danses tradicionals, on les espases en són part fonamental; per la seva banda, la capital del Baix Ebre mostrarà la espectacularitat dels Abanderats de la Festa del Renaixement.

GRUP D’ABANDERATS DE LA FESTA DEL RENAIXEMENT. Tortosa

La presència i l'èxit obtinguts per les formacions italianes d'sbanderatori, en els inicis de la Festa del Renaixement de Tortosa, va incentivar la creació de grups locals. Tot i no tenir documentada la presència d'abanderats, els colors de les banderes i vestuaris sí que tenen una base històrica, partint de les dades obtingudes en documents del segle XVI on es descrivien els noms de les confraries amb els seus colors. El Grup d’Abanderats és l’únic existent a l’Estat espanyol, i forma part de les diverses associacions que participen a la Festa del Renaixement de Tortosa, declarada d’interès turístic nacional i estatal.

En l'acompanyament musical trobem la fusió dels instruments tradicionals i autòctons del territori, amb el contundent ritme de la percussió, tot sota els colors de les banderes dels trasts de defensa de la ciutat al segle XVI.

DANCE. Graus (Osca)

A la població de Graus, s'anomena baile de espadas a tres fragments que poden ser interpretats per separat o plegats. Cadascuna d'aquestes parts, anomenades mudanzas, porten per nom la Cardelina, Taninana o Allá arriba i la Culebreta. Les dues primeres tenen lletra, tot i que mai són cantades mentre es ballen. Els components del ball estan distribuïts en els anomenats Cuadernas i Rapanes.

El primer ball, anomenat la Cardelina, és representat per tot un seguit de cops  amb les espases entre els diferents balladors. Aquesta mena de lluita es pot realitzar en moviment o aturat. La Taninana o Allá arriba sempre va darrere de la Cardelina, i és potser la part més espectacular, bé pels seus llargs desplaçaments, bé pels seus salts i giravolts. La Culebreta, part final de la representació, és una mena de serp que formen els components del ball,  i constitueix la part més singular del Dance.

DANTZARI DANTZA. Berriz (Biscaia)

La Dantzari Dantza és un conjunt de nou danses. La primera, que fa d'introducció, es la Ikurrin Dantza (ball de la bandera), i que va seguida de set danses durangueses anomenades Zortzinango, Banango, Binango i Launango, atenent al nombre de balladors. Les altres tres danses es ballen amb jocs de bastons i espases i duen els noms de: Ezpata joko txikia (joc d'espases petites), Ezpata joko nagusia (joc de espases grans) i Makil jokoa (joc de bastons). Finalment, tanca l'anomenada Txontxongilo (titella) sent la seva figura principal l'aixecament del capità del grup sobre els altres dantzaris.

La Dantzari Dantza és representada pel grup Iremiñe Taldea, de Berriz, fundat l'any 1969. Tot i que en els seus orígens estava constituït només per nois, actualment està format per 25 adults i 65 nois i noies.

DANCE. Tauste (Saragossa)

Els bailes de espadas són una de les parts importants del Dance. El grup de Tauste ja va ser present a la Passada de l'any 2004, dedicada a les figures i torres, amb la representació d'una part del Dance, en la qual aixecaven una torre. Aquest any podrem contemplar la representació sencera. El Dance és compost pel saludo, dos balls d'espases, dos de bastons, dos de cercolets i dos sense cap estri. El ball té diferents personatges: el mayoral, persona que dirigeix el grup i porta una espasa com a símbol de la seva autoritat; els danzantes, dotze homes abillats de llauradors acomodats del segle XIX, que són els qui executen el ball; cada danzante porta espasa, escut, dos bastons i un cercolet de flors. El rabadán, una mena d'enxaneta encarregat de pujar a dalt de les torres, des d’on recita dos parlaments. El ball és acompanyat pel so de la gaita, instrument d'inxa similar a la gralla.

Patrocinen:
Logo Circuit de Catalunya 
Logo La Mútua

Comissió assessora
Jordi Bertran, Tarragona
Eloi Miralles, Vilafranca del Penedès
Àngel Vallverdú, Cambrils

Agraïments:
Manel Carrera
www.festes.org


Més informació: http://www.firascensio.org/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org