|
Presentació del llibre “Carnaval, el de Vilanova i la Geltrú”
|
Informa: Jordi Dilluns, 1 de febrer de 2010 a les 10:10
|
Tarragona (el Tarragonès) - Dues accions, una el 5 de febrer, amb la presentació formal del llibre i l'altre el dia 13 de febrer, amb un tast de tonyina, serveixen per promocionar el llibre “Carnaval, el de Vilanova i la Geltrú”, el núm. 5 de la col·lecció Post Festum d’Arola Editors.
Divendres 5 de febrer a les 20’30 al al Foment Vilanoví, plaça de les Cols/santa Madrona, es presentarà aquest llibre que compta amb textos de Bienve Moya, fotografies de Rafael López-Monné i pròleg de Noemí Sans. Presentarà el llibre Pere Tàpias. Col·laboren: FAC i Foment Vilanoví.
Dissabte 13 de febrer, a les 11 (i fins que s’acabi) al Mercat Municipal (al costat del bar ) hi haurà tast de bull de tonyina per conèixer el nou llibre “Carnaval, el de Vilanova i la Geltrú'', amb textos de Bienve Moya i fotografies de Rafael López-Monné. Col·laboren: FAC i Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
El Carnaval de Vilanova i la Geltrú és molt conegut arreu per les seves batalles de caramels. Paradoxalment, aquesta fama ha amagat la que probablement sigui la seqüència ritual d’actes més completa dels carnavals catalans, que les vilanovines i els vilanovins viuen amb una intensitat abassegadora. Amb un pes organitzatiu basat en les societats o entitats, algunes d’elles més que centenàries, admirarem un dels pocs carnavals que va aconseguir emmascarar-se fins i tot davant el règim dictatorial franquista. Les paraules de Bienve Moya (Premi Nacional de Cultura Popular 2009) i les imatges de Rafael López-Monné intentaran robar-nos el cor, com la festa ho fa als dotze mil comparsers que anualment compleixen aquest flirteig de la merenga i la nyora amb el caramel i el xató. Les fotografies han estat captades entre els anys 2000 i 2009.
“Carnaval, el de Vilanova i la Geltrú” és el cinquè volum de la col·lecció Post Festum, que Arola Editors dedica a les festes populars, i que codirigeixen el gestor cultural Jordi Bertran i el fotògraf Rafael López-Monné. Una selecció rigorosa de celebracions que tenen com a característica comuna el fet de ser viscudes intensament pels habitants de les localitats que les emparen i a les quals donen sentit identitari. Les festes escollides integren i defineixen el nostre patrimoni immaterial, alhora que perfilen un mapa plural i divers, un territori ric i contrastat, que des del present, any rere any, construeix el futur comunitari.
Post Festum presenta en cada volum el treball d’un estudiós de la celebració que ens l’explica a partir de la síntesi entre la història i la vivència immediata de la seva seqüència ritual, i les imatges d’un fotògraf que elabora un viatge sorprenent per captar l’experiència de cada moment i les sensacions dels participants. Una manera diferent d’endinsar-se en les festes més conegudes i de descobrir-ne de noves, veritables tresors amagats. O bé, després de viure la celebració en directe, podreu endur-vos aplegat en aquestes pàgines l’univers d’estímuls que acabeu de descobrir.
En aquesta mateixa col·lecció els volums anteriors han estat dedicats a les Festes de Santa Tecla de Tarragona, el Carnaval de Sitges, la Processó del divendres sant de Verges, i la Festa Major dels Blancs i Blaus de Granollers.
Més informació: http://www.arolaeditors.com/
|
|
|